Θηλασμός…κάθε φορά που το μωράκι σας ακουμπάει το κεφαλάκι του στο στήθος σας για να τραφεί με το γάλα σας, η σχέση σας μαζί του στεριώνει με έναν ακόμα κρίκο. Ο δεσμός όμως αυτός που χτίζεται ανάμεσα σας έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξη του παιδιού σας. Όσο πιο δυνατό είναι το δέσιμο σας, τόσο πιο καλά θα αισθάνεστε κι οι δυο σας. Άλλωστε, η επιστήμη έχει αποφανθεί. Η θετική ή η αρνητική διάθεση μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν λοιπόν νιώθετε ήρεμη και ευτυχισμένη, θα μεταδώσετε -μέσω του θηλασμού- στο μωρό σας και την καλή σας διάθεση.
Όταν η μαμά μελαγχολεί…
Ωστόσο, η ευτυχία της μητρότητας έχει και τα συννεφάκια της. Δεν είναι μόνο οι ορμόνες που επιδρούν δραματικά στον ψυχισμό σας. Με τόσες βιολογικές αλλαγές -είναι σα να γίνονται ατομικές εκρήξεις στο σώμα σας- δεν είναι πάντα εύκολο να χαμογελάτε! Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς την κούραση σας και την έλλειψη ύπνου ο εκνευρισμός σας είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Γι’ αυτό άλλωστε, χρειάζεστε όχι μόνο συναισθηματική στήριξη, αλλά και πρακτική βοήθεια, ώστε να έχετε λίγο δικό σας χρόνο για να κοιμηθείτε, να ξεκουραστείτε, να βγείτε βόλτα ή να δείτε μια φίλη σας.
Σα να μην έφτανε όμως η υπερευαισθησία σας από τις ορμονικές ανακατατάξεις και την αϋπνία, στο μυαλό σας, μπορεί να γεννηθούν και σκέψεις, που προκαλούν άγχος. Με ποια όμως αφορμή;
Οι ψυχολόγοι απαντούν ότι μια μητέρα, που θηλάζει, ανησυχεί μήπως δεν είναι ικανή να θρέψει όσο πρέπει το μωρό της. Ταυτόχρονα όμως της γεννιέται ο φόβος μήπως της συμβεί κάτι και το μωρό της μείνει απροστάτευτο. Ωστόσο, ενώ αγωνιά για το παιδί, αισθάνεται ότι απειλείται και η ίδια. Τρομάζει στην ιδέα ότι το αγγελούδι της θα «αντλήσει» όλη της την ενέργεια.
Με άλλα λόγια, αν σε αυτή την περίοδο μια γυναίκα δεν έχει την απαραίτητη συμπαράσταση, ενδέχεται να το θηλάζει με άγχος και όχι με χαρά.
Η ιεροτελεστία του θηλασμού
Ίσως τύχει να κάνετε κι εσείς κάποιες δυσάρεστες σκέψεις. Φροντίστε όμως να τις διώξετε αμέσως, γιατί δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχική σας διάθεση, αλλά και το μωράκι σας, και μάλιστα με πολλούς τρόπους. ‘Όταν εκτίθεστε σε στρεσογόνες σκέψεις εκλύονται ορμόνες που αλλάζουν την γεύση αλλά και την σύσταση του γάλακτος. Η αδρεναλίνη θα ανεβάσει τους παλμούς της καρδιά σας και η κορτιζόλη θα κυκλοφορεί στο οργανισμό του μωρού σας. Γι’ αυτό λοιπόν, δεν αρκεί να θηλάζετε, αλλά να είστε και όσο πιο ήρεμη μπορείτε.
Ωστόσο, θα αναρωτιέστε… πώς είναι δυνατόν το μωρό σας είναι σε θέση να πιάνει πόσο γαλήνια ή αγχωμένη αισθάνεστε. Κι όμως το μικρό σας εισπράττει τις δονήσεις σας, όχι μόνο από τον τρόπο που το κρατάτε, αλλά και από το συντονισμό της αναπνοής σας με το ρυθμό που ρουφάει το γάλα σας. Τα συναισθήματα σας μεταφέρονται στο μωράκι σας μέσα από την αναπνοή και τους χτύπους της καρδιάς σας, που φτάνουν άλλωστε στα αυτάκια του με μεγάλη ένταση, αφού ακουμπάει πάνω στο στήθος σας. Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι δεν μπορείτε να κρυφτείτε από το μωρό σας. Το σώμα σας αντιδράει στις σκέψεις, που σας απασχολούν, και σας προδίδει. Αν είναι ευχάριστες- το χαϊδεύουν σαν απαλά κύματα, αν όμως είναι γεμάτες με άγχος, το «τσιμπάνε» σαν βελόνες.
Ούτε καθήκον ούτε ρουτίνα
Ωστόσο, στο χέρι σας είναι να μετατρέψετε τις στιγμές, που το μικρό σας θα αντλεί την τροφή του μέσα από το σώμα σας, σε μια γιορτή τόσο για σας όσο και για κείνο. Είναι εύκολο να το πετύχετε, αρκεί να σκεφτείτε ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή της προσφοράς σας, τρέφεστε -κι εσείς με τη σειρά σας- ψυχικά και συναισθηματικά. Άλλωστε, η μυσταγωγία της ανταλλαγής μεταξύ σας είναι και το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο για κάθε σκέψη, που μπορεί να σας ταράξει την περίοδο αυτή. Ο θηλασμός είναι μια απόλαυση, που σας χαρίζει η ζωή σαν βραβείο μετά την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης. Θα τον χαίρεστε λοιπόν και θα του αφιερώνετε όση ώρα χρειάζεται για να τον ολοκληρώνετε με γαλήνη στην ψυχή σας.
Μερικές από εσάς θα πείτε, ότι τα υπόλοιπα καθήκοντα και η δικαιολογημένη κούρασή σας δε θα σας επιτρέπουν να απολαμβάνετε το θηλασμό με ηρεμία. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να τα προλαβαίνετε όλα. Ωστόσο, οφείλετε να βρίσκετε τον απαραίτητο χρόνο. Το χρωστάτε στο μωρό και τον εαυτό σας. Κι αφήστε χωρίς ενοχές τη σκόνη να χορεύει στα έπιπλα.
Οι χρυσές συμβουλές
Για να γίνει λοιπόν ο θηλασμός αβίαστα, κάθε φορά που θηλάζετε το αγγελούδι σας, καλό είναι να:
– Κατεβάζετε το ακουστικό του τηλεφώνου για να μη σας ενοχλεί κανείς όση ώρα το μικρό σας θα τρέφεται από το στήθος σας. Είναι μια διαδικασία σχεδόν κατανυκτική και δεν είναι δυνατόν να σας διακόπτουν.
– Φροντίζετε ώστε στο δωμάτιο ο φωτισμός να είναι χαμηλός. Τη μέρα να κλείνετε οπωσδήποτε τις κουρτίνες.
– Ακούτε μαζί με το μωράκι σας απαλή μελωδική μουσική, που θα σας ηρεμεί και θα σας δημιουργεί ευεξία.
– Καθίστε άνετα και να ακουμπάτε σωστά την πλάτη σας. Είναι πολύ σημαντικό, και για την καλή σας διάθεση- να αισθάνεστε άνετα στο κάθισμα σας.
– Μη βιάζεστε, αλλά να δίνετε στον εαυτό σας όλο τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Αντίδοτα στις απειλητικές σκέψεις
Οι γκρίζες σκέψεις, που μπορεί να σκιάσουν την ευτυχία, που γίνατε μητέρα, ξεπηδούν σε μεγάλο βαθμό από την πολύ στενή σχέση με το μωρό σας. Αν του αφιερώνετε όλο τον εαυτό σας, κινδυνεύετε να αποκοπείτε από τον έξω κόσμο και να θεωρήσετε ότι ι δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από αυτό. Φυσικά, το δόσιμο σας αυτό είναι ζωογόνο για το μωράκι σας. Προκειμένου λοιπόν να μην διαταραχθεί στη διάρκεια της λοχείας η συναισθηματική ισορροπία σας, θα χρειαστεί να έχετε και δραστηριότητες, που θα εμπλουτίζουν ευχάριστα την καθημερινότητα.
Σας δίνουμε μερικές ιδέες. Μπορείτε να:
– Ασχοληθείτε λίγα λεπτά κάθε μέρα με κάτι που σας ενδιαφέρει.
– Μην χάνετε επαφή σας με την πραγματικότητα. Θα διαπιστώσετε έτσι ότι η ζωή συνεχίζει το ρυθμό της. Έτσι, δεν ξεχνάτε όλο τον υπόλοιπο κόσμο και τη σχέση σας με αυτόν. Με άλλα λόγια, δεν αφήνετε τη ζωή να κυλάει δίπλα σας.
– Φέρτε σπίτι σας ένα φυτό, που σας αρέσει, για να το φροντίζετε και να το παρακολουθείτε να αναπτύσσεται μαζί με το μικρό σας. Μια καλή ιδέα είναι να διαλέξετε ένα δεντράκι ή ένα φυτό, που ζει πολλά χρόνια. Ύστερα από πολύ καιρό, όταν το παιδί σας θα έχει πια μεγαλώσει, θα του πείτε: «Ξέρεις, αυτό το δέντρο γεννήθηκε μαζί με εσένα κι έχετε την ίδια ηλικία».
– Βρείτε -έστω και λίγο- χρόνο για να βγείτε από το σπίτι, να κάνετε μια βόλτα, να δείτε μια αγαπημένη φίλη, να πείτε τα νέα σας.
Με την συνεργασία της Dr Ζωής Ηλιοδρομίτη (παιδίατρος – νεογνολόγος)