Χάρη σε μια καινούργια μέθοδο ανάλυσης των φυτών και των μικροστοιχείων τους που δημοσιεύεται στη επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, επιστήμονες αναγνώρισαν νέα πολύτιμα και υγιεινά αντιοξειδωτικά καθώς και περισσότερους από 20 μεταβολίτες στην φλούδα της ντομάτας και μας προτρέπουν να μην την ξεφλουδίζουμε!Ο σκοπός της ανάλυσης βέβαια δεν ήταν η… ντομάτα αλλά η διαμόρφωση αυτής της νέας μεθόδου ανάλυσης η οποία αποκαλύπτει ότι βιοδραστικά συστατικά που παραδοσιακά σχετίζονταν με συγκεκριμένα εξωτικά είδη φυτών, τελικά απαντώνται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στο βασίλειο των φυτών από ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι ερευνητές.Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα φυτά παράγουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο μικροστοιχεία και το κάθε φυτό περιέχει περίπου 15.000 κατά μέσο όρο. Οι ειδικοί με επικεφαλής τον καθηγητή Asaph Aharoni από το Τμήμα Γεωπονικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Ισραηλινού Ινστιτούτου ΕπιστημώνWeizmann, έφτιαξαν μία βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τους μεταβολίτες των φυτών και ονομάζεται WeizMass. Στη συνέχεια ο καθηγητής Aharoni σχεδίασε ένα εργαλείο που ονομάζεται MatchWeiz, και το οποίο βοηθά στην αναγνώριση των μεταβολιτών που έχει το κάθε φυτό. Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου φάνηκε ότι τα φυτά δεν είναι τελικά και τόσο εξειδικευμένα στον μεταβολισμό τους όσο αρχικά θεωρείτο. Για παράδειγμα πολύτιμα μικροστοιχεία από εξωτικά φυτά μπορούν να βρεθούν και σε άλλα, πολύ πιο κοινά. Μάλιστα πολλοί από αυτούς τους μεταβολίτες είναι συχνά ιδιαίτερα χρήσιμοι και στην παραγωγή φαρμάκων.
7 Δεκεμβρίου 2016 | 17:33
Πρόσφατα Άρθρα