Το μπάνιο του μωρού: Χρήσιμες συμβουλές για ένα ασφαλές και απολαυστικό μπάνιο!

Τα πρώτα μπανάκια του μωρού σίγουρα προκαλούν άγχος στους νέους γονείς. Σύντομα όμως, όταν θα μάθετε πώς να κρατάτε σωστά και με σιγουριά το μωρό σας, θα ανυπομονείτε να έρθει η ώρα αυτή, η ομορφότερη στιγμή της ημέρας και για τους δυο σας. Εξάλλου, τα πλατσουρίσματα στο ζεστό νερό, οι διάφανες φούσκες του αφρόλουτρου και η […]
27 Απριλίου 2017 | 10:57

Τα πρώτα μπανάκια του μωρού σίγουρα προκαλούν άγχος στους νέους γονείς. Σύντομα όμως, όταν θα μάθετε πώς να κρατάτε σωστά και με σιγουριά το μωρό σας, θα ανυπομονείτε να έρθει η ώρα αυτή, η ομορφότερη στιγμή της ημέρας και για τους δυο σας. Εξάλλου, τα πλατσουρίσματα στο ζεστό νερό, οι διάφανες φούσκες του αφρόλουτρου και η υπέροχη μυρωδιά από το σαμπουάν είναι για τα μωρά μια από τις πρώτες απολαύσεις που βιώνουν. Με το μπάνιο χαλαρώνουν, ηρεμούν και φυσικά μοσχομυρίζουν. Μην ξεχνάτε όμως, ότι  η βρεφική επιδερμίδα είναι πέντε φορές πιο λεπτή από εκείνη ενός ενήλικα, έχει μεγάλη απορροφητικότητα και δεν έχει ακόμη αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς, γεγονός που την κάνει ευάλωτη στις μικροβιακές μολύνσεις. Παράλληλα, το καθημερινό μπανάκι κάνει το δέρμα του μωρού ιδιαίτερα εύθραυστο και επομένως πολύ απαιτητικό για τη σωστή φροντίδα του. Για να φροντίσουμε λοιπόν σωστά το μωρό μας χρειάζονται δύο πράγματα: Σωστή καθημερινή υγιεινή στο μπάνιο χωρίς όμως να «πληγώνουμε» το δερματάκι του και σωστή αλλαγή πάνας.

Πριν το μπάνιο Σωστή θερμοκρασία του νερού Βάλτε λίγο νερό στο μπανάκι (περίπου 15εκ. η στάθμη), ελέγξτε τη θερμοκρασία του βουτώντας τον αγκώνα σας (όχι τα χέρια σας, γιατί έχουν συνηθίσει το ζεστό νερό.) Το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό. Αν έχετε θερμόμετρο μπάνιου, η κατάλληλη θερμοκρασία είναι γύρω στους 29°C. Σωστή θερμοκρασία δωματίου  Είναι σημαντικό η θερμοκρασία δωματίου να κυμαίνεται στους 25°C (με κλειστά παράθυρα) για να μην κρυώνει το μωρό ούτε πριν ούτε μετά το μπάνιο του. Πολλά μωρά απολαμβάνουν το στέγνωμα με πιστολάκι, μην το κάνετε όμως καθημερινά διότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξηράνει την τόσο ευαίσθητη επιδερμίδα του παιδιού σας.

Όλα τα απαραίτητα για το μπάνιο του Για το μπάνιο του θα χρειαστείτε: παιδικό μπανάκι ειδικό αντιολισθητικό στήριγμα θερμόμετρο μπάνιου μια απαλή πετσέτα βρεφικό αφρόλουτρο & σαμπουάν βαμβάκι καθαρή πάνα

Προσοχή στο δερματάκι του Ειδικά για το ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα του δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σαπούνι ή παιδικό καλλυντικό. Προτιμήστε ειδικό βρεφικό σαμπουάν και βρεφικό αφρόλουτρο κατάλληλα και για νεογέννητα που είναι υποαλλεργικά, οφθαλμολογικά και δερματολογικά ελεγμένα.

Το μπάνιο του μωρού μας βήμα βήμα Πρώτα γδύστε το μωρό με απαλές κινήσεις και βγάλτε του την πάνα. Μπορεί να παραπονεθεί λιγάκι, γι’ αυτό καθαρίστε το γρήγορα με ένα μωρομάντιλο στις ευαίσθητες περιοχές και τυλίξτε το σε απαλή πετσέτα, μιλώντας του τρυφερά για να το καθησυχάσετε και να νιώσει ασφάλεια. _ Ρίξτε λίγο αφρόλουτρο ειδικό για νεογέννητα στο μπανάκι του και ανακατέψτε το νερό. _

Κρατήστε το πάνω από το μπανάκι, τυλιγμένο αρκετά σφιχτά σε μια πετσέτα, με το κεφαλάκι του στην παλάμη σας.

Λούστε τα μαλλιά του προσεκτικά με το άλλο σας χέρι χρησιμοποιώντας λίγο σαμπουάν ειδικό για μωρά και νεογέννητα.

Ξεβγάλτε με ζεστό νερό και στεγνώστε τα μαλλάκια του πριν βγάλετε την πετσέτα.

Σειρά έχει το κορμάκι του Βάλτε το μωρό στο μπανάκι κρατώντας το λαιμό και τους ώμους με το ένα χέρι. Με το άλλο χέρι κρατήστε τον ποπό του.

Αναταράξτε το νερό ελαφρά και ρίξτε του λίγο για να συνηθίσει.

Πλύνετε το με το ένα χέρι σας ενώ θα κρατάτε με το άλλο το λαιμό και τους ώμους του.

Βγάλτε το μωρό από το μπανάκι με τα δυο σας χέρια -γιατί θα γλιστράει- και τυλίξτε το στην πετσέτα.

Φροντίστε να στεγνώσετε καλά τον αφαλό.

Στεγνώστε το καλά δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή πίσω από το λαιμό του και στις ζάρες κάτω από τα χέρια και γύρω από τα γεννητικά όργανα, γιατί εκεί μαζεύεται υγρασία.

Καθαρίστε τα μάτια του (από μέσα προς τα έξω) με ένα κομματάκι βαμβάκι βουτηγμένο σε βρασμένο χλιαρό νερό. Χρησιμοποιήστε καινούργιο βαμβάκι για κάθε μάτι και προσέξτε να μην μπουν ίνες σε αυτό.

Η σωστή αλλαγή πάνας βήμα-βήμα Επιλογή χώρου  Επιλέγουμε πάντα ένα συγκεκριμένο χώρο για την αλλαγή της πάνας (αλλαξιέρα ή ένα συγκεκριμένο τραπεζάκι/έπιπλο, εκτός από την κουζίνα και το τραπέζι φαγητού) για τον περιορισμό διασποράς μικροβίων μέσα στο σπίτι.

Τοποθετούμε πάντα καθαρή πετσέτα για να ξαπλώσουμε το μωρό και δεν το αφήνουμε μόνο του, χωρίς επίβλεψη.

Προετοιμασία Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν από κάθε αλλαγή της πάνας.

Φροντίζουμε να έχουμε δίπλα μας όλα τα απαραίτητα, ώστε να μην αφήσουμε από τα μάτια μας το μωράκι μας ούτε δευτερόλεπτο.

Χρειαζόμαστε μια καθαρή πετσέτα, πάνες, αφρό τοπικού καθαρισμού, χαρτομάντιλα, προστατευτική κρέμα, talc, καθαρά ρουχαλάκια σε περίπτωση που έχουν λερωθεί αυτά που φοράει, πλαστικές σακούλες για τα απορρίμματα και τα λερωμένα ρουχαλάκια.

Καθαρισμός Κάτω από τη βρύση, πλένουμε το μωρό από τη μέση και κάτω με χλιαρό νερό και το κατάλληλο προϊόν καθαρισμού.

Πλένουμε σχολαστικά τη μηρογεννητική περιοχή πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω με το νερό να κυλάει προς την ίδια κατεύθυνση.

Ξεπλένουμε καλά και σκουπίζουμε ταμποναριστά. Εναλλακτικά, καθαρίζουμε την περιοχή με τον αφρό καθαρισμού που δε θέλει ξέβγαλμα και αφαιρείται εύκολα με χαρτομάντιλο. Αλλαγή πάνας Τοποθετούμε το μωρό επάνω σε μία ανοιχτή καθαρή πάνα.

Απλώνουμε σχολαστικά στη μηρογεννητική περιοχή του μωρού την προστατευτική κρέμα για την αποφυγή συγκαμάτων και την περιποίηση του τυχόν ερεθισμένου δέρματος.

Ασφαλίζουμε την πάνα ώστε να είναι εφαρμοστή και όχι σφικτή στο σωματάκι του μωρού.

Τέλος, καθαρίζουμε καλά τα χέρια μας μετά από κάθε αλλαγή της πάνας, καθώς και το τραπέζι ή την αλλαξιέρα με νερό και σαπούνι.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version