«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο» είπε ο Αδαμάντιος Κοραής. Πόσο μεγάλη αλήθεια αυτή και πόσο σαν ειρωνική και ευτελής σύμπτωση με το ρητό του μεγάλου μας φιλολόγου, φαντάζουν φωτογραφίες σαν αυτές που απεικονίζουν καθηγητές να κοιμούνται πάνω στην άμμο. Φωτογραφίες που προβληματίζουν και προκαλούν εκνευρισμό με την σκληρή αλήθεια τους, καθώς σε μια χώρα με το βάρος της μεγάλης ιστορίας της που εξακολουθεί να θέλει να λέγεται πολιτισμένη, οι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές που έχουν επωμιστεί το σημαίνον και ιερό καθήκον να μορφώσουν τους αυριανούς πολίτες, δυστυχώς δεν τυγχάνουν όχι μόνο της αναγνώρισης αλλά ούτε και του στοιχειώδους σεβασμού από πλευράς Πολιτείας. Οι φωτογραφίες της ντροπής, της ασέβειας και της προχειρότητας κάνουν το γύρο του διαδικτύου ξεσηκώνοντας γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» σε sleeping bags στις παραλίες της Σαντορίνης και της Μυκόνου, ή στα αυτοκίνητά τους, αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν δεκάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν στα δυο νησιά.
Aιτία η έλλειψη ξενοδοχείων και δωματίων που ήταν νοικιασμένα, αλλά και το γεγονός ότι για να βρουν ελεύθερο δωμάτιο έπρεπε να πληρώσουν αστρονομικά – για τα οικονομικά τους δεδομένα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για γκαρσονιέρες ή δυάρια το ενοίκιο στη Σαντορίνη κυμαίνεται από 350 – 800 ευρώ, όταν ο μισθός του αναπληρωτή καθηγητή είναι 850 ευρώ!!!!
Σημειώνεται πως το υπουργείο Παιδείας προσέλαβε 15.000 άτομα μέσα σε 2 μέρες. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν υπήρξε συνεννόηση της πολιτείας με τις τοπικές αρχές για τη φιλοξενία των ανθρώπων που έμαθαν σε ποια πόλη θα διδάξουν 3 ημέρες πριν από τον διορισμό τους.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καταγγέλλουν ότι σε περιοχές με υψηλό κόστος ζωής εκπαιδευτικοί καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για κατοικία χωρίς να έχουν καμία επιδότηση από το κράτος.
Τι καταγγέλει η ΟΛΜΕ
“Οι συνάδελφοι αναπληρωτές που προσελήφθησαν στη Σαντορίνη και στη Μύκονο βρέθηκαν προ εκπλήξεως, όταν διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικιών ζητούν πάνω από το 50% του μισθού τους για ενοίκιο και ότι δεν υπήρχαν κενά δωμάτια στα ξενοδοχεία για να διαμείνουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι για μικρές, άθλιες κατοικίες ζητούν 400 ή 500 ευρώ ενοίκιο. Αποτέλεσμα ήταν, αρκετοί εκπαιδευτικοί να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητά τους ή στην παραλία. Αποδεικνύεται λοιπόν έμπρακτα η αδιαφορία του Υπουργού Παιδείας για τους υφισταμένους του και ιδιαίτερα για την πιο αδύναμη ομάδα εκπαιδευτικών, τους αναπληρωτές, αφού καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για τη διαμονή τους στα νησιά με υψηλό κόστος διαβίωσης λόγω του τουρισμού.»
«Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην» είπε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ας μας επιτραπεί να προσθέσουμε ότι από την παιδεία εξαρτάται το μέλλον των παιδιών, η αξιοπρέπεια της κοινωνίας, η ποιότητα της ζωής. Κι όταν στην χώρα που την γέννησε, η κλασική παιδεία τυγχάνει μεταχείριση β’ διαλογής, τότε πρέπει όλοι με ταπεινότητα και αυτοκριτική να επανεκκινήσουμε τις αξίες μας, ελπίζοντας πως οι ιθύνοντες, εισακούγοντας την κλασική ρήση «αν θες να καταστρέψεις ή να αφανίσεις πολιτισμικά ένα λαό, απόκοψέ τον από τις ρίζες του…» θα επενδύσουν επιτέλους στην κολοσσιαία δύναμη της σωστής, ολοκληρωμένης εκπαίδευσης με τις βάσεις της μοναδικής ελληνικής παιδείας. Για να μιλήσουμε επιτέλους κάποια στιγμή, σε αυτή την χώρα, για κερδισμένες και όχι για χαμένες επόμενες γενιές…