Ένα ταξίδι με τον πιο επώδυνο προορισμό…Η εμπειρία της γέννησης ενός νεκρού βρέφους, είναι μια τόσο βαθιά πληγή για τους γονείς που δύσκολα μπορεί να βρει ανακούφιση και παρηγοριά. Πόνος, θλίψη και ένας καταιγισμός από οδυνηρές ερωτήσεις στις οποίες συχνά οι γιατροί αδυνατούν να απαντήσουν: Τι πήγε λάθος; Τι έφταιξε; Έκανα κάτι εγώ; Τι κάνουμε από εδώ και πέρα;
Μια νέα αυστραλιανή μελέτη έρχεται να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα δύσκολα ερωτήματα που καμία μέλλουσα μανούλα δεν θα ήθελε ποτέ μα ποτέ να έρθει στη θέση να ρωτήσει…
Eρευνητές από το Ίδρυμα Ιατρικών Ερευνών Χάντερ στην Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι πολλά από τα περιστατικά θνησιγένειας -όπως ονομάζεται ο ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου κυρίως από την 20η εβδομάδα κύησης και μετά- σχετίζονται με τη γήρανση του πλακούντα.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Roger Smith «Όπως κάθε άνθρωπος γερνάει με διαφορετικούς ρυθμούς, το ίδιο συμβαίνει και με τον πλακούντα. Κάποιοι πλακούντες γερνούν πιο γρήγορα από άλλους». Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν να γερνούν πρόωρα, εβδομάδες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού, στερώντας έτσι από το έμβρυο όλα τα θρεπτικά στοιχεία και το οξυγόνο που έχει ανάγκη.
Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, η συνεχής παρακολούθηση του πλακούντα να προλάβει πολλά περιστατικά θνησιγένειας.
Δείτε το βίντεο εδώ!
Έτσι λοιπόν, μαζί με την ομάδα του δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη ενός τεστ που θα δίνει στους μαιευτήρες ενδείξεις πρόωρης γήρανσης του πλακούντα εβδομάδες πριν η μέλλουσα μαμά νιώσει τους πρώτους πόνους της γέννας. Πως θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με την έρευνα ο πλακούντας που έχει αρχίσει να γερνάει απελευθερώνει μια κατηγορία ενζύμων. Επομένως, η ανάπτυξη ενός τεστ που θα μετράει τα επίπεδα αυτών των ενζύμων στο αίμα της εγκύου μπορεί να προλαμβάνει τον ενδομήτριο θάνατο του βρέφους.
Λίγη υπομονή λοιπόν, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό το τεστ θα είναι διαθέσιμο στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.
Η έρευνά του δημοσιεύτηκε online στην American Journal of Obstetrics and Gynaecology
Πηγή: ABC News