Με την άφιξη του πρώτου παιδιού, τίποτα δεν είναι όπως πριν. Ο ρυθμός της ζωής, οι παλιές συνήθειες, οι παλιοί τρόποι επικοινωνίας, η σχέση του ζευγαριού αλλά και οι σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους αλλάζουν αναγκαστικά. Κυρίως για την νέα μαμά, η οποία καλείται να μείνει σπίτι για να φροντίσει το μικρό της. Και μπορεί αυτό να το κάνει με απεριόριστη χαρά και προσμονή, το να μένεις όμως αυστηρά εντός συγκεκριμένων και περιορισμένων ορίων, έστω κι αν αυτό είναι το ίδιο το σπίτι σου για να φροντίσεις το μωρό σου είναι μια διαδικασία που όχι μόνο δεν διαφέρει από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα μιας εργαζόμενης, με ωράρια, προθεσμίες και απαιτήσεις αλλά κάποιες φορές είναι ακόμα δυσκολότερη γιατί η φροντίδα και η απασχόληση με το μωρό δεν έχει ποτέ μα ποτέ… λήξη βάρδιας. Όσες το έχετε ήδη ζήσει το γνωρίζετε καλύτερα από όλους. Όσες ετοιμάζεστε να το ζήσετε … προετοιμαστείτε….
Καθημερινή ρουτίνα
Τάισμα, πλύσιμο, αλλαγή πάνας, ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη, τάισμα, αλλαγή πάνας, πλύσιμο ρούχων (ναι, τα μωρά γεμίζουν σάλια και λερώνονται πολύ συχνά), παιχνίδι με την κουδουνίστρα, πλύσιμο ξανά, τάισμα, βόλτα… Επίσης, όταν έχεις μωρό, το να πηγαίνεις τακτικά στον γιατρό για έναν απλό έλεγχο είναι κάτι το συνηθισμένο.
Δεν υπάρχει πρόγραμμα
Δεν θα υπήρχε τίποτα πιο βολικό για μια μητέρα και ένα παιδί, από το να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι παιδίατροι λένε το ίδιο. Όμως, η σκληρή πραγματικότητα είναι διαφορετική: Ώρα για ύπνο; Το μωρό κλαίει και αρνείται να κοιμηθεί. Αρνείται να φάει. Δεν θέλει να κάτσει στο καροτσάκι κατά την διάρκεια της βόλτας και τσιρίζει. Η μαμά, σε απόγνωση μερικές φορές, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να «υπακούει» στις εναλλαγές διάθεσης του «αφεντικού» … του μωρού της.
Η δουλειά σου δεν φαίνεται
Τι πιο ευχάριστο απ’ το συναίσθημα της επιτυχίας του επιθυμητού στόχου, μετά από σκληρή δουλειά; Δυστυχώς, μια γυναίκα κατά την άδεια μητρότητας μπορεί μόνο να ονειρεύεται τα επιτεύγματα. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δουλεύει προς όφελος της οικογένειας, το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ ορατό. Για παράδειγμα: έχει μόλις βάλει τα πράγματα σε τάξη, όταν τα παιχνίδια σκορπίζονται στο δωμάτιο και πάλι. Έπλυνε όλα τα βρώμικα ρούχα το πρωί; Υπάρχουν πολλά λερωμένα ως το βράδυ. Θέλετε κι άλλα;;;
Έλλειψη αυτοπεποίθησης
Η μητρότητα επηρεάζει την καριέρα, τον κοινωνικό κύκλο αλλά και την ίδια τη γυναίκα, σαν προσωπικότητα, σαν ψυχοσύνθεση, σαν σωματική κατασκευή. Συχνά αυτό είναι προσωρινό, αλλά μια γυναίκα στην άδεια μητρότητας έχει να αντιμετωπίσει τόσο πρωτόγνωρες καταστάσεις που σίγουρα οι προβληματισμοί της είναι καταιγιστικοί και οι ερωτήσεις της απόλυτα αναμενόμενες. Θα μπορέσει να επιστρέψει στην δουλειά και πότε; Θα καταφέρει να φτιάξει και πάλι ένα ωραίο σώμα; Θα την βλέπει το ίδιο ερωτικά ο σύντροφος της; Θα καταφέρει να διατηρήσει τον κοινωνικό κύκλο που είχε; Τέτοιες σκέψεις, όσο φυσιολογικές κι αν είναι, δεν βοηθούν στην αυτοπεποίθηση της νέας μητέρας και την τόνωση της ψυχολογίας της. Ευτυχώς όμως, (ας ανακουφιστούν όλες οι νέες μανούλες που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση τώρα) είναι ένα στάδιο που πολύ γρήγορα θα ανήκει στο παρελθόν..
Αγάπη άνευ όρων
Κι επειδή το να γίνεσαι μαμά, με ένα μαγικό και ανεξήγητο τρόπο, σημαίνει ταυτόχρονα ότι γίνεσαι και ένα καλώς εννοούμενο… εξαρτημένο άτομο, όλα μα όλα τα αρνητικά, η κόπωση, η βαρετή ρουτίνα, ο περιορισμός, τα ξενύχτια, εξαφανίζονται ως δια μαγείας όταν το μωρό σας χαμογελάσει για πρώτη φορά ή όταν πει “μαμά” ή “σ’ αγαπώ“. Χαλάλι όλες οι δυσκολίες!