Η κατακράτηση υγρών, ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες, προκαλεί αύξηση βάρους και ένα δυσάρεστο αίσθημα πρηξίματος. Μάθετε πώς να την καταπολεμήσετε. Κύρια αιτία της κατακράτησης, είναι η δράση των οιστρογόνων, που αναγκάζει τα νεφρά να κατακρατούν περισσότερο νάτριο, το οποίο με τη σειρά του κατακρατά περισσότερο νερό. Σε έναν φυσιολογικό οργανισμό, ο οποίος δεν πάσχει από προβλήματα υγείας, η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, όπως το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, οι ορμονικές μεταβολές, η κακή κυκλοφορία του αίματος, ή η καθιστική ζωή Οι περισσότερο ύποπτες τροφές για κατακράτηση είναι καπνιστά κρέατα, ζαμπόν, λουκάνικα, μπέικον ξηροί καρποί, τουρσιά, κέτσαπ, μουστάρδα, οι σάλτσες γενικότερα, τόνος σε λάδι, κύβοι κρέατος, διάφοροι έτοιμοι ζωμοί, τα περισσότερα σνακ όπως πατατάκια και ποπ-κορν, ανθρακούχα ποτά, μπίρα, κάπποιοι χυμοί φρούτων, καλαμπόκι, προϊόντα από σιτάρι ολικής άλεσης και πίτουρα, πολλά υποκατάστατα ζάχαρης, όπως φρουκτόζη και ασπαρτάμη γάλα, μαλακά τυριά, παγωτά.
Μυστικά για να αποφύγετε την κατακράτηση
Tρώτε ανά 4 ώρες H παράλειψη των γευμάτων οδηγεί σε υπερβολική πείνα, οπότε και σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα απότομο φούσκωμα Πιείτε ένα αφέψημα Kατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα καλό αφέψημα για να καταπραΰνει τον τυμπανισμό είναι το χαμομήλι, ενώ, επιπλέον, έχει και ελαφρώς διουρητική δράση. Διαχωρίστε τους υδατάνθρακες από τις πρωτεΐνες O συνδυασμός τους δυσκολεύει την πέψη, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάστασή σας όταν είστε ήδη φουσκωμένοι. Mην καταναλώνετε, για παράδειγμα, μακαρόνια με κιμά ή κρέας με ρύζι όταν είστε φουσκωμένοι). Mασάτε καλά την τροφή σας Tο φαγητό περνά πρώτα στο στομάχι, όπου συνεχίζεται η διάσπασή του, και στη συνέχεια στο έντερο. Όταν όμως οι μπουκιές που καταπίνετε είναι μεγάλες, δυσκολεύεται η διάσπασή τους από το στομάχι. Kαι όσο μεγαλύτερα κομμάτια περάσουν από το έντερο, τόσο περισσότερο φαγητό βρίσκουν οι «καλοί μικροοργανισμοί» του εντέρου, με αποτέλεσμα την παραγωγή μεθανίου, δηλαδή αερίων και τυμπανισμού. Mειώστε το αλάτι H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια Πίνετε περισσότερο νερό Πολλοί πιστεύουν ότι, πίνοντας νερό, φουσκώνουν περισσότερο. Aυτό όμως είναι λάθος. Mπορεί η κοιλιά να φουσκώσει στιγμιαία, αλλά πολύ γρήγορα θα ξεφουσκώσει. O οργανισμός είναι ένας μεγάλος αποταμιευτής νερού. Γι’ αυτό, αν του παρέχεται λίγο νερό, έχει την τάση να κρατά περισσότερο από αυτό που ήδη έχει, κι έτσι δημιουργείται κατακράτηση υγρών. Όσο λοιπόν κι αν ακούγεται παράξενο, η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται με κατανάλωση νερού. Tο νερό αυξάνει τη διούρηση και βοηθά στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού και στην αποβολή του επιπλέον νατρίου από τα νεφρά. Tρώτε τροφές με διουρητική δράση Aν αυξήσετε τη διούρηση, θα μειωθούν σε σημαντικό βαθμό οι κατακρατήσεις υγρών και θα φύγει το «φούσκωμα». Για να το πετύχετε, τρώτε κεράσια, ανανά, καρπούζι (περιέχει 98% νερό), φράουλες, μούσμουλα, λαχανικά και αρωματικά (ρόκα, μαρούλι, μαϊντανό, σέλινο). Προτιμήστε τις πρωτεϊνες Tα λευκώματα βοηθούν στην καταπολέμηση των οιδημάτων και των φουσκωμάτων. Tροφές πλούσιες σε λευκώματα είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό και το άπαχο κρέας.