6 απλά βήματα για να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό

Μπορούμε να διατηρήσουμε το σπίτι μας καθαρό όταν τα παιδιά ξεφυτρώνουν από παντού;  Κι όμως μπορούμε, αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω απλά βήματα. H καλή νοικοκυρά είναι cool, γι’ αυτό κυρά! Κι όσο κι αν όλες μας θέλουμε να έχουμε το σπίτι μας καθαρό και τακτοποιημένο στην κάθε του λεπτομέρεια ανά πάσα στιγμή, ξέρουμε πως ρεαλιστικά […]
10 Νοεμβρίου 2017 | 14:48

Μπορούμε να διατηρήσουμε το σπίτι μας καθαρό όταν τα παιδιά ξεφυτρώνουν από παντού;  Κι όμως μπορούμε, αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω απλά βήματα.

H καλή νοικοκυρά είναι cool, γι’ αυτό κυρά! Κι όσο κι αν όλες μας θέλουμε να έχουμε το σπίτι μας καθαρό και τακτοποιημένο στην κάθε του λεπτομέρεια ανά πάσα στιγμή, ξέρουμε πως ρεαλιστικά είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρνουμε πάντα. Γι’ αυτό και η σύγχρονη νοικοκυρά, εργαζόμενη και μητέρα εξαντλείται κυριολεκτικά στο κυνήγι της …καθαριότητας και προσπαθεί με κάθε τρόπο γι’ αυτό.  Το αποτέλεσμα βέβαια, το να καταφέρουμε δηλαδή να διατηρήσουμε το σπίτι μας καθαρό και σε πλήρη τάξη, εκτός από μια ωραία οπτική εικόνα, σαν καλαίσθητη βιτρίνα, μας προσφέρει υγεία, ευεξία και ψυχολογική γαλήνη στην οικογένεια.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα απλά βήματα

1. Μην έχετε εμμονή με την καθαριότητα

Καταρχήν κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν μπορείτε να γίνετε χίλια κομμάτια και να είστε παντού και σε ετοιμότητα πίσω από κάθε ζημιά ή λεκέ. Χαλαρώστε λιγάκι και μειώστε τις προσδοκίες σας, τόσο ώστε να μπορείτε ν’ ανταποκριθείτε σ’ αυτές.  Βάλτε προτεραιότητες και ένα λογικό καθημερινό πρόγραμμα και φροντίστε να το τηρείτε χωρίς να παρεκκλίνετε. Έτσι θα καταφέρετε να διατηρείτε τον χώρο σας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο… όχι τέλειο που θα θέλατε, αλλά ικανοποιητικό!  

2. Μην φορτώνετε πολύ το σπίτι

Είναι αυτονόητο ότι ένα σπίτι «φορτωμένο» με έπιπλα,  μικροαντικείμενα και διακοσμητικά είναι πολύ πιο δύσκολο -και απαιτεί περισσότερο χρόνο- να καθαριστεί και να τακτοποιηθεί.  Μπορεί να έχετε το σύνδρομο του ρακοσυλλέκτη, που μονίμως μαζεύει αλλά και δεν πετάει τίποτα, όμως σε αυτή την φάση της ζωής σας, το να γίνετε πιο πρακτικοί θα σας βγάλει από μεγάλη ταλαιπωρία. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα και τα παιχνίδια. Παιχνίδια και ρούχα που παραμένουν «ανενεργά» στα ράφια και τις ντουλάπες σας για περισσότερο από 2 χρόνια καλό είναι να δίνονται… υπάρχουν συνάνθρωποί μας που σίγουρα τα έχουν περισσότερο ανάγκη.  Και εσείς θα ελευθερώσετε τον χώρο σας αλλά και το αίσθημα προσφοράς που θα αποκομίσετε από την κίνηση αυτή θα είναι πολύ ουσιαστικό.

3. Ηλεκτρικό σκουπάκι: Αν δεν έχετε, να αποκτήσετε

Αυτή η μικροσυσκευή, αποτελεί τον ίσως τον  καλύτερο σύμμαχό της νοικοκυράς σε καθημερινή βάση.  Πόσο μάλλον για μια μαμά που δεν περνά μέρα – μην πούμε καλύτερα ώρα-  που να μη δει ψίχουλα, υπολείμματα φαγητού και σκουπιδάκια διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Εύκολο στην χρήση, λύνει «επί τόπου» το πρόβλημα διατηρώντας την καθαριότητα στα… επιτρεπτά όρια αλλά και διευκολύνοντας τη γενικότερη φασίνα των χώρων του σπιτιού.

4. Μάθετε το παιδί να είναι τακτικό

Το να τρέχετε πίσω από ένα παιδί δεν έχει και πολύ νόημα, αφού στην ουσία δημιουργείται ένας φαύλος και καθόλου…καθαρός κύκλος. Πρέπει να φροντίσετε ώστε  το ίδιο το παιδί να αναλάβει τις ευθύνες του και να μάθει να τακτοποιεί το χώρο του και να μην σκορπίζει τα  πράγματα και τα παιχνίδια του από «δω και από εκεί». Το να μαθαίνουμε στο παιδί μας ότι κάθε αντικείμενο έχει τη δική του θέση σημαίνει ότι το κάνουμε να σέβεται τα πράγματά του αλλά και τον κόπο των άλλων. Αλλά, κυρίως, σημαίνει ότι το βοηθάμε να οργανώσει το φυσικό και νοητικό του χώρο. Και στο θέμα της τάξης βασικό ρόλο παίζει το παράδειγμα των γονιών. Αν αγαπούν την τάξη και φροντίζουν να τακτοποιούν το χώρο τους, τότε και τα παιδιά μεγαλώνοντας ακολουθούν το πρότυπό τους. Αν λοιπόν συμβιώνει με γονείς υπερβολικά τακτικούς ή ακατάστατους, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να του επιβάλλουν  απλούς κανόνες, ώστε να το βοηθήσουν να καταλάβει την χρησιμότητα της τακτοποίησης των πραγμάτων που το περιβάλλουν, μοιραία, ακόμα και ως ενήλικας αργότερα, θα αντιμετωπίσει προβλήματα.  Και φυσικά μην ξεχνάτε να επαινείτε και να ενθαρρύνετε το παιδί για τις προσπάθειες που κάνει, κυρίως αν τακτοποιεί με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να του ζητηθεί.

5. Εκμεταλλευτείτε τις ώρες που τα παιδιά κοιμούνται

Είμαστε σίγουρες ότι οι περισσότερες από σας το κάνετε.  Δεν σας λέμε κάτι καινούργιο. Κατά το «όταν λείπουν οι γάτες χορεύουν τα ποντίκια», έτσι κι εσείς, φροντίστε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο του ύπνου των παιδιών, δυστυχώς όχι για να χορέψετε, αλλά για να οργανώσετε καλύτερα τις εκκρεμότητες του νοικοκυριού σας.   Έτσι, οι δουλειές σας θα γίνουν όπως πρέπει χωρίς αντιπερισπασμούς και το πιτσιρίκι σας δε θα μπορεί να «σαμποτάρει» το αποτέλεσμα της δουλειάς σας

6.  Ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας

Είτε από ένστικτο και το σχετικό γαλούχημα από τη δική μας μητέρα (το νοικοκυριό είναι γυναικεία υπόθεση), είτε γιατί πιστεύετε ότι και ο σύντροφός σας κουράζεται πιο πολύ στη δουλειά του, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.  Εσείς επωμίζεστε τις περισσότερες ευθύνες του σπιτιού.  Αυτή η τακτική είναι λανθασμένη. Και οι δύο γονείς κουράζονται εξίσου, οπότε καλό θα ήταν να μοιραστούν κάποιες ευθύνες και εκκρεμότητες ώστε εσείς να ξεκουράζεστε και να έχετε τον ελεύθερο χρόνο να κάνετε διάφορα πράγματα για τον εαυτό σας.  Και μπορεί ο σύντροφός σας να μην έχει καμία απολύτως αντίρρηση να γίνει το δεξί σας χέρι…αλλά ποτέ δεν θα μάθετε αν δεν του το ζήσετε πρώτη εσείς..
Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version