Όλοι οι κανόνες ασφάλειας για να διατηρήσουμε σωστά στην ψύξη ή την κατάψυξη το φαγητό του μωρού.
Ο απογαλακτισμός και η εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους είναι μια διαδικασία που σκοπό έχει να καλύψει τις ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες του καθώς αυτό αναπτύσσεται. Στόχος μας λοιπόν είναι, να του παρέχονται όσο το δυνατόν πιο θρεπτικά και υγιεινά σπιτικά γεύματα. Η κατάψυξη επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών;
Η κατάψυξη έχει μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά, αφού παρατηρείται μικρή απώλεια της βιταμίνης C στα λαχανικά. Ένας γενικός κανόνας ασφάλειας τροφίμων λέει πως από τη στιγμή που μαγειρεύεται το φαγητό, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών. Όχι όμως και φαγητό των βρεφών, το οποίο πρέπει πάντοτε να πετιέται στο τέλος του γεύματος, δεν πρέπει να καταψύχεται. Το ιδανικό είναι το φαγητό ενός βρέφους να είναι φρέσκο, να ελέγχεται η ποιότητα των τροφίμων και να γίνεται η προετοιμασία του τηρώντας επιμελώς τους κανόνες υγιεινής. Οι παιδίατροι συστήνουν να γίνεται καθημερινή παρασκευή της σούπας σε μικρή ποσότητα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, η επόμενη λύση είναι, η συντήρηση στο ψυγείο για την επόμενη ημέρα, το πολύ για 24ώρες. *Προσοχή: Μην αφήνετε ποτέ το φαγητό του βρέφους να αποψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου, υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μικροοργανισμών. Προτιμότερο είναι να αναθερμάνετε το φαγητό.
Σερβίρισμα, αποθήκευση, ασφάλεια του σπιτικού φαγητού για το μωρό
Αν το σερβίρισμα γίνει άμεσα Σερβίρετε στο μωρό το φαγητό που μαγειρέψατε αμέσως μόλις τελειώσει το μαγείρεμα και αφού το αφήσετε να κρυώσει για 10 – 15 λεπτά, για να μην προκαλέσετε έγκαυμα στο στόμα του μωρού. Δοκιμάστε το φαγητό με ένα καθαρό κουτάλι για να δείτε πόσο ζεστό είναι. Μην χρησιμοποιείτε ξανά το κουτάλι που δοκιμάσετε. Αν βάλετε το φαγητό στο ψυγείο Διατηρείτε το ψυγείο καθαρό. Βάλτε στο ψυγείο ή καταψύξτε το φαγητό που δεν θα φαγωθεί αμέσως μετά το μαγείρεμα. Όλα τα φαγητά που θα αποθηκευθούν θα πρέπει να είναι καλυμμένα σε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία ή με ζελατίνα. Αφήστε να κρυώσει το φαγητό και βάλτε το στα δοχεία. Βάλτε ετικέτες με την ημερομηνία παρασκευής και το περιεχόμενο του φαγητού. Αποθηκεύστε το έτοιμο φαγητό σε ράφι πιο πάνω από ωμές τροφές, για να μην στάξουν υγρά από τις ωμές τροφές στο έτοιμο φαγητό. Καταναλώστε το φαγητό που ετοιμάσατε μέσα σε 2 ημέρες (εκτός από κρέατα, πουλερικά, ψάρια και κρόκους αυγών, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 24 ώρες). Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό παρέμεινε εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες ή περισσότερο από μια ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από 32Ο C). Το φαγητό του μωρού, πρέπει να ζεσταθεί πολύ καλά, πριν σερβιριστεί Πώς να καταψύξετε σωστά το φαγητό του μωρού Αρχικά θα μαγειρεύετε το φαγητό του μωρού και στη συνέχεια πρέπει να το κρυώνετε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να εμποδίσετε την ανάπτυξη μικροβίων. Για να κρυώσετε το φαγητό πιο γρήγορα, προσπαθήστε να απλώσετε το φαγητό σε ένα ρηχό δοχείο ή να βάλετε το δοχείο πάνω από μια κατσαρόλα με κρύο νερό, που θα βοηθήσει να κρυώσει το φαγητό. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι κατάψυξης του φαγητού. Καθαρίστε πολύ καλά μια κανονική παγοθήκη που ήδη έχετε και βάλτε το φαγητό του μωρού σε κάθε θέση. Ιδανικά επιλέξτε μια παγοθήκη με καπάκι, ώστε να μην εισχωρήσουν οι οσμές από φαγητά που πιθανόν να υπάρχουν στην κατάψυξη. Αν δεν διαθέτει καπάκι, τυλίξτε την παγοθήκη με ζελατίνα. Μην βάζετε αλουμινόχαρτο, γιατί τα κομμάτια του μπορεί να παραμένουν στο φαγητό. Τοποθετήστε την παγοθήκη μέσα στην κατάψυξη και όταν οι κύβοι του φαγητού είναι σταθεροί, θα τους βγάλτε και θα τους μεταφέρετε σε πλαστικές σακούλες που κλείνουν και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στην κατάψυξη. Σε κάθε σακούλα θα βάζετε μια μερίδα φαγητού. Ο κάθε κύβος αντιστοιχεί περίπου σε 30 gr. Στην αρχή ένα κύβος είναι αρκετός για το γεύμα του μωρού, όμως καθώς μεγαλώνει θα βάζετε περισσότερους κύβους σε κάθε σακούλα. Μπορείτε να προμηθευτείτε πλαστικές παγοθήκες, όμως θα προσέξετε να είναι ειδικά σχεδιασμένες για παιδικές τροφές και να μην περιέχουν επικίνδυνα χημικά (Βισουλφάνη).