Έχουμε μπει για τα καλά στο χειμώνα, μία περίοδος που συνοδεύεται από ιώσεις, αλλά και από την εποχική γρίπη. Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Ελένης Παπαγιαννίδου, μοιράζεται μαζί μας κάποια “μυστικά” διατροφής που θα βοηθήσουν εμάς, αλλά και την οικογένεια μας, να αποφύγουμε ή να ξεπεράσουμε ευκολότερα μίας γρίπη ή μία ίωση.
Αποφεύγουμε τη ζάχαρη
«Τα σάκχαρα, τα δημητριακά και άλλα αμυλούχα τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ανοσοποιητικό μας καταστέλλεται για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη κλπ.) Φαίνεται πως η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να μειωθεί ακόμα και 50%. Θυμηθείτε πως εάν είστε άρρωστοι ή δεν θέλετε να αρρωστήσετε, είναι σημαντικό να δώσετε στο σώμα σας θρεπτικά συστατικά, όχι ζάχαρη!»
Αυξάνουμε την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών – Βιταμίνη D
«Παρόλο που η βιταμίνη C θεωρείται ως η μαγική λύση για τα κρυολογήματα θέλω να στρέψω την προσοχή σας στη βιταμίνη D, που υποστηρίζει την αντιμικροβιακή διαδικασία στο σώμα ρυθμίζοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Για αυτό και η βιταμίνη D είναι πολύ πιο σημαντική από τη βιταμίνη C, για υγιή μεταβολισμό, καλή διάθεση, ισχυρή ανοσολογική λειτουργία, εξαιρετική οστική πυκνότητα και πολλά άλλα. Γι’ αυτό είναι σοφό να κάνουμε μια εξέταση αίματος για να δούμε που είναι τα επίπεδα μας».
– Ψευδάργυρος
«Ο ψευδάργυρος αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και βοηθάει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Σύμφωνα με έκθεση στο The Journal of Infectious Diseases, συμπλήρωμα ψευδαργύρου μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος από 7 σε 4 ημέρες και τον βήχα από 5 σε 2 ημέρες. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως στρείδια, κοτόπουλου, μοσχάρι, αρνί, αμύγδαλα, μπανάνες και κολοκυθόσποροι».
Τρώμε περισσότερα φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα
– Σκόρδο
«Το σκόρδο όχι μόνο καταπολεμά τα βακτήρια, αλλά σκοτώνει επίσης τους μύκητες και τους ιούς. Οι φρέσκες σκελίδες σκόρδου έχουν το πιο ισχυρό αντιμικροβιακό αποτέλεσμα».
– Τζίντζερ
«Το τζίντζερ περιέχει ουσίες που στοχεύουν συγκεκριμένα σε ιούς που επηρεάζουν το κεφάλι και το λαιμό. Τρίψτε λίγο φρέσκο τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι τσάι ή ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήστε το μέσα λίγο πριν το πιείτε».
Πίνουμε ζεστά υγρά
Τα παρακάτω ζεστά υγρά είναι θρεπτικά, επουλωτικά και καταπραϋντικά.
– Σπιτικό ζωμό
«Ένας σπιτικός ζωμός (από κοτόπουλο ή μοσχάρι) είναι εξαιρετικά ευεργετικός για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς η ζελατίνη και το κολλαγόνο που βρίσκεται στον ζωμό είναι απαραίτητα για ένα υγιές έντερο, το οποίο οδηγεί σε ένα υγιές ανοσοποιητικό».
– Ροφήματα από βότανα και ζεστό νερό με λεμόνι
«Και τα δύο δεν είναι μόνο καταπραϋντικά για τον πονόλαιμο, αλλά παρέχουν στο σώμα ενυδάτωση, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό».
Πάρτε προβιοτικά
«Ένα υγιές έντερο είναι απαραίτητο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό έτοιμο να πολεμήσει όταν έρχεται μια μόλυνση. Κρατήστε το έντερο σας γεμάτο με καλά βακτήρια, έτσι ώστε να μπορεί να νικήσει τα κακά βακτηρίδια όταν μπαίνουν στο γαστρεντερικό σωλήνα. Συνιστώ καθημερινά προβιοτικά για να διατηρήσετε σε ισορροπία τη χλωρίδα του εντέρου. Αυτή την περίοδο του χρόνου, είναι καλή ιδέα να αυξήσετε τη δόση. Γενικά θα συνιστούσα να παίρνετε τουλάχιστον δύο κάψουλες ημερησίως ειδικά αν παίρνετε αντιβιοτικό αλλά όχι κοντά σε αυτό».