Λαχταριστά και κυρίως σπιτικά, αυτά τα ντόνατς σοκολάτας θα ξετρελάνουν τα παιδιά!
Υλικά
120 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 κουταλιές της σούπας κακάο για τη ζύμη του κέικ και 3 κ.σ. για το γλάσο 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα Αλάτι 1/4 για τη ζύμη του κέικ και μια πρέζα για το γλάσο 110 γραμμάρια ζάχαρη καστανή 120 γραμμάρια ξινόγαλο ή βουτυρόγαλα 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο 60 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας για τη ζύμη του κέικ και 2 κ.γ. για το γλάσο 30 ml. γάλα (και ακόμη 15-30 ml. άν χρειαστεί ) 180 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στην πρώτη θέση και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Αλείφουμε με λάδι 10 ειδικές θήκες για ντόνατς και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο, τη σόδα, το αλάτι και την καστανή ζάχαρη. Σε ένα δεύτερο μπόλ αναμιγνύουμε το αυγό με το βουτυρόγαλα, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα του αυγού στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα και να προκύψει η ζύμη. Μοιράζουμε τη ζύμη στις ειδικές θηκούλες. Ψήνουμε στο φούρνο για 12-13 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κέικ. Βγάζουμε τα ντόματς από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα γλασάρουμε. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το γλάσο. Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και το αλάτι. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας γάλα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά, το μείγμα. Το μείγμα θα πρέπει να είναι πηχτό. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη γάλα για να έχει τη μορφή που θέλουμε. Βουτάμε κάθε ντόνατ στο γλάσο και το τοποθετούμε σε μια σχάρα. Πασπαλίζουμε με σοκαλατένια ή χρωματιστή τρούφα και αφήνουμε για λίγη ώρα να σταθεί το γλάσο. Τέλος σερβίρουμε