Η κρίσιμη καμπή
Πόσο σωστά αναπτύσσεται;
Ο ρόλος της διατροφής
– Βασικός ένοχος για τη συσσώρευση υπερβολικού λίπους είναι η ποιότητα των τροφίμων που είναι όλο και πιο πλούσια σε θερμίδες και σε λίπη. Τα αποτελέσματα επιδεινώνονται και από τη μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Για τα πολύ μικρά παιδάκια, που δεν καταναλώνουν ακόμη έτοιμα σνακ, υπεύθυνη μπορεί να είναι επίσης μια διατροφή με υπερβολικά πολλούς υδατάνθρακες κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, η οποία μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό των σακχάρων και να διευκολύνει την εμφάνιση της παχυσαρκίας στις επόμενες φάσεις της ανάπτυξης. Βασικός παράγοντας, εκτός από τον γενετικό- είναι και η χρήση ξένου γάλακτος ή η πρόωρη διακοπή του θηλασμού. – Για να αποφύγετε την παχυσαρκία πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι κρίσιμες φάσεις που μπορούν να καθορίσουν το βάρος του παιδιού στο μέλλον. Η πρώτη κρίσιμη περίοδος είναι η εγκυμοσύνη. Η υπερβολική αύξηση του βάρους της μαμάς δημιουργεί τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης και του βάρους του εμβρύου. Έτσι θα γεννηθεί ένα παχύ μωρό -από 5 κιλά και πάνω- που θα ξεκινήσει τη ζωή του με μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνει παχύσαρκο παιδάκι. Οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινόμενο δεν έχουν γίνει ακόμη σαφείς, αλλά φαίνεται ότι η υπερβολική διατροφή του εμβρύου μπορεί να δημιουργήσει στο μεταβολισμό του την τάση κατακράτησης ενέργειας, δηλαδή υψηλή αφομοίωση των θερμίδων που προσλαμβάνονται με το φαγητό. – Θηλασμός και απογαλακτισμός. Τα παιδιά που θηλάζουν κινδυνεύουν λιγότερο. Η σύσταση του μητρικού γάλακτος δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη τη διάρκεια του ταΐσματος, προς το τέλος αυξάνεται η περιεκτικότητα σε λίπος, συμβάλλοντας στην αίσθηση του κορεσμού. Στο γάλα σκόνη, όμως, η σύσταση είναι πάντα ίδια και τα μικρά αισθάνονται πείνα για περισσότερη ώρα, με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερο. Όταν, λοιπόν, το μικρό θηλάζει, ρυθμίζεται μόνο του και η μητέρα μαθαίνει να σέβεται τους ρυθμούς του. – Όταν ταΐζουν το μικρό τους με μπιμπερό, όλοι σχεδόν οι γονείς απαιτούν να το τελειώσει. Σε περίπτωση, λοιπόν, που πρέπει να χρησιμοποιήσετε γάλα σκόνη να προσέχετε πολύ την αύξηση του βάρους του, που πρέπει να είναι αντίστοιχο με το βάρος των μωρών που θηλάζουν. Και για να αποφεύγετε τα λάθη, όταν ετοιμάζετε το μπιμπερό, να φροντίζετε πάντα η μεζούρα να είναι κοφτή. Πολύ συχνά οι γονείς υπερβάλλουν με τις δόσεις και γεμίζουν πολύ τη μεζούρα. – Εξίσου σημαντικός είναι ο απογαλακτισμός στη διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να υπερβάλλουμε με τις πρωτεΐνες και το άμυλο ούτε να επιμένουμε το παιδί να τρώει πιάτα γεμάτα μέχρι επάνω. Πρέπει να εφαρμόζεται ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ανάλογα με την ηλικία και να αποφεύγονται τα σνακ ,γλυκά ή ζαχαρωτά ή λιπαρά τρόφιμα. Επίσης είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να τρώει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων το συντομότερο ώστε να γίνει φιλικό στις γεύσεις. – Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό ώστε να ελέγχεται η ποιότητα και η ποσότητα των γευμάτων αλλά και να αποτελούν θετικό πρότυπο στα παιδιά τους μέσα από υγιεινές επιλογές τους. Οι λάθος επιλογές των γονιών γίνονται μετά και λάθος επιλογές των παιδιών. Οι παχύσαρκοι γονείς έχουν λανθασμένη εικόνα για την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων καθώς και το σημείο κορεσμού στην πρόσληψη τροφής. – Τι πρέπει να κάνουμε εάν στα 3 του χρόνια το μικρό δείχνει σαφή προδιάθεση να πάρει βάρος; Η λύση για τα τόσο μικρά παιδάκια δεν είναι βέβαια μόνο η δίαιτα. Στις μικρές ηλικίες δεν επιτρέπεται “δίαιτα” αλλά εκπαίδευση γονιών και παιδιών ώστε να κάνουν σωστές επιλογές στο φαγητό τους, να αλλάξει η σχέση του παιδιού με το φαγητό και κυρίως της μητέρας με το φαγητό καθώς και να αυξηθεί η δραστηριότητά του. – Στην εμφάνιση παχυσαρκίας και πρόωρης παχυσαρκίας, η γενετική προδιάθεση δεν πρέπει να αποκλείεται και επιβαρύνει το παιδί καθώς και η παρουσία νοσημάτων όπως βλάβες στο θυρεοειδή αδένα που δημιουργούν προβλήματα στο μεταβολισμό και στη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού.