Η σωστή ρουτίνα ύπνου για να κοιμηθεί εύκολα το μωρό σας

Δεν είμαστε μάντεις, αλλά μήπως εκεί ανάμεσα στις 6 και 10 το βράδυ δεινοπαθείτε να βάλετε για ύπνο το μωρό σας; Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, υπάρχουν τρόποι να «αυτοματοποιηθεί» ο ύπνος του και να γλιτώσετε χρόνο για να χαλαρώσετε κι εσείς. Αν κάθε βράδυ  την ώρα του ύπνου, ήδη από την 8η εβδομάδα […]
10 Ιανουαρίου 2018 | 14:32
Δεν είμαστε μάντεις, αλλά μήπως εκεί ανάμεσα στις 6 και 10 το βράδυ δεινοπαθείτε να βάλετε για ύπνο το μωρό σας;
Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, υπάρχουν τρόποι να «αυτοματοποιηθεί» ο ύπνος του και να γλιτώσετε χρόνο για να χαλαρώσετε κι εσείς. Αν κάθε βράδυ  την ώρα του ύπνου, ήδη από την 8η εβδομάδα  της ζωής του ξεκινήσετε με συγκεκριμένες τελετουργικές κινήσεις, όπως το να χαμηλώνετε την φωνή σας και το φως, αυτόματα θα αρχίσει να συνδέει τέτοιες κινήσεις με την ώρα του ύπνου. Σε λίγες βδομάδες θα κοιμάται σαν πουλάκι.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια της κούρασής του – κάτι όχι ιδιαίτερα δύσκολο. Όταν καταλάβετε ότι νιώθει κούραση, μπορείτε να βάλετε σε εφαρμογή την «τελετουργία» σας.
Στόχος είναι η επαναλαμβανόμενη ρουτίνα ύπνου να γίνει τρόπος ζωής για το μωρό σας. Προφανώς και θα υπάρξουν εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως η περίοδος των διακοπών ή μια βραδινή έξοδος. Παρ’ όλα αυτά, αν διατηρείτε τη ρουτίνα ακόμη κι όταν δεν κοιμίζετε το παιδί στο σπίτι, θα είναι ευκολότερο να κοιμηθεί.

Πως θα δείτε τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας;

Αρχικά μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα. Για παράδειγμα, το βραδινό μπάνιο μπορεί να του δημιουργήσει εγρήγορση αντί να το χαλαρώνει. Για τον λόγο αυτό, είναι καλύτερα να ξεκινήσετε νωρίς την αναζήτηση των κινήσεων εκείνων που θα το ηρεμούν. Και φυσικά μπορείτε κάλλιστα να εντάξετε στην ρουτίνα ύπνου μια σειρά από δραστηριότητες που θεωρείτε ότι ταιριάζουν στην περίπτωσή σας.

Ας παίξουμε

Το διάστημα μεταξύ βραδινού φαγητού και ύπνου είναι καλή ώρα για παιχνίδι. Το μωρό μπορεί να ενθουσιαστεί για κανένα μισάωρο και να παίξει σε έντονο ρυθμό, να κουραστεί και να πέσει ευκολότερα για ύπνο.

Ζεστό μπάνιο

Μετά το παιχνίδι, μάλλον δεν θα θέλει να πάει κατευθείαν για ύπνο. Ένα μπανάκι θα το χαλαρώσει. Τα πλατσουρίσματα στο ζεστό νερό, οι διάφανες φούσκες του αφρόλουτρου και η υπέροχη μυρωδιά από το σαμπουάν είναι για τα μωρά μια από τις πρώτες απολαύσεις που βιώνουν και ένα τρόπος χαλάρωσης και ευεξίας.

Βρεφικό μασάζ

Μετά από όλο αυτό το παιχνίδι, το μωράκι σας μπορεί να έχει υπερένταση. Δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό μασάζ με απαλές κινήσεις στην πλάτη και στην περιοχή της κοιλιάς. Η ήρεμη ατμόσφαιρα θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και το απαλό άγγιγμά σας θα το κάνει να νιώσει ασφάλεια και θαλπωρή.

Ηρεμία

Παρόλο που το μωράκι  σας -τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες-  θα ξυπνάει για βραδινό τάισμα μπορείτε από πολύ νωρίς να του δείξετε την διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Διατηρήστε ατμόσφαιρα ηρεμίας τη νύχτα, ώστε να αντιλαμβάνεται ότι είναι η ώρα για ύπνο, σε αντίθεση με την μέρα που είναι ώρα για δραστηριότητα. Μιλάτε χαμηλόφωνα, χρησιμοποιήστε πορτατίφ και όχι δυνατά φώτα και προσπαθήστε να αποφύγετε κάθε είδους θορύβων και ενοχλήσεων.

Νανούρισμα

Όταν είναι έτοιμο για ύπνο, αφού το βάλετε στο κρεβατάκι του, διαβάστε του ένα παραμύθι (αν είναι μεγαλύτερο παιδάκι) ή τραγουδήστε του ένα νανούρισμα (αν είναι βρέφος) Η οικειότητα και απαλότητα της φωνής σας, θα το κάνουν να αισθανθεί ασφάλεια και θα αποβάλλει το αίσθηση της εγκατάλειψης.

Μην ξεχνάτε το νάνι του

Τα περισσότερα -μην πούμε σχεδόν όλα- μωράκια έχουν ένα αγαπημένο αντικείμενο που δεν το αποχωρίζονται ποτέ. Ένα κουκλάκι ή ένα πανάκι ακόμα και μία κουβερτούλα. Αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι η οικεία μυρωδιά, η εμφάνιση και η υφή του. Δρα σαν ηρεμιστικό, αγχολυτικό και υπνωτικό. Βάλτε το στην κούνια μαζί του πριν κοιμηθεί. Θα  νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, κυρίως όταν φεύγετε από το δωμάτιο.

Τελευταία λέξη

Το μωρό σας πιθανόν, αφού βγείτε από το δωμάτιο, να κάνει φασαρία για να σας τραβήξει την προσοχή. Μην βιαστείτε να επιστρέψετε. Θα μάθει σύντομα ότι ένα μέρος της διαδικασίας είναι να αποκοιμιέται μόνο του. Αν κλαίει, περιμένετε λίγα λεπτά μήπως ηρεμήσει. Αν δείτε ότι επιμένει στο κλάμα, μπορεί να σημαίνει ότι φοβάται και χρειάζεται ένα καθησυχαστικό χάδι. Χαϊδέψτε το λίγο μέχρι να παρηγορηθεί, αφήστε ένα φωτάκι αναμμένο για να μην είναι απόλυτο σκοτάδι και απομακρυνθείτε πάλι σιγά-σιγά..

Πώς ο ύπνος αλλάζει καθώς το παιδί μεγαλώνει

Αν από νωρίς καταφέρετε και καθιερώσετε μια ρουτίνα ύπνου, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε λιγότερα προβλήματα ύπνου και κατά τη νηπιακή περίοδο, καθώς το παιδί σας θα έχει ήδη συνδέσει το μπάνιο, το παραμύθι, το χαμηλό φωτισμό με την ώρα για ύπνο. Ωστόσο καθώς το παιδί μεγαλώνει, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν αλλαγές. Ας δούμε τι αλλαγές μπορείτε να περιμένετε τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Νεογέννητα

Τις πρώτες εβδομάδες είναι αδύνατο να καθιερώσετε οποιαδήποτε ρουτίνα. Απλώς χαλαρώστε και αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν αφού ξυπνάει συνεχώς για τάισμα  και χάδια.

1-3 μηνών

Μέχρι τους 3 μήνες, ένα είδος ρουτίνας θα έχει καθιερωθεί. Χαλαρή και ήρεμη ατμόσφαιρα το βραδάκι είναι επιβεβλημένη.

3-6 μηνών

Το μωρό μπορεί αν κλαίει περισσότερο όταν το αφήνετε στο κρεβατάκι του την νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή καταλαβαίνει ότι φεύγετε χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί ότι θα επιστρέψετε και αγχώνεται εξαιτίας του αποχωρισμού. Αν αναστατώνεται όταν φεύγετε, να επιστρέφετε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βλέπει ότι είστε εκεί γύρω.

6-12 μηνών

Από τον 6ο μήνα περίπου, τα περισσότερα μωρά μπορούν να κοιμηθούν ολόκληρη τη νύχτα. Από τον 9ο μήνα και μετά, καταλαβαίνουν ότι η ώρα του ύπνου είναι μόνο για ύπνο. Κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει το δικό του δωμάτιο πια. Αν ξυπνάει την νύχτα, σκεπάστε και καθησυχάστε το, αλλά μην το σηκώνετε.  Στόχος μας είναι να ξανακοιμηθεί μόνο του.

12 μηνών +

Το ενός έτους παιδάκι σας θα είναι πολύ δραστήριο κατά την διάρκεια της μέρας. Παρόλο που θα κοιμάται μέσα στην μέρα, το βράδυ θα είναι πολύ κουρασμένο και θα ότου αρέσει η ρουτίνα  του ύπνου του, είτε είναι μπάνιο, είτε παραμύθι, είτε ακόμα και μια κουβεντούλα μαζί σας.
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version