Νέες γεύσεις στην διατροφή του μωρού

Η εισαγωγή των στερεών τροφών στην διατροφή του μωρού μας δεν είναι εύκολη υπόθεση.  Πρέπει να συνδυάσουμε τις κατάλληλες τροφές με τις «ιδιοτροπίες» του μωρού μας και να τις προσαρμόσουμε στις οδηγίες του παιδιάτρου μας. Πως θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο; Υπάρχει μια σειρά από ενδεικτικά σημεία που δηλώνουν ότι το μωρό μας είναι έτοιμο […]
10 Ιανουαρίου 2018 | 10:39
Η εισαγωγή των στερεών τροφών στην διατροφή του μωρού μας δεν είναι εύκολη υπόθεση.  Πρέπει να συνδυάσουμε τις κατάλληλες τροφές με τις «ιδιοτροπίες» του μωρού μας και να τις προσαρμόσουμε στις οδηγίες του παιδιάτρου μας.

Πως θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο;

Υπάρχει μια σειρά από ενδεικτικά σημεία που δηλώνουν ότι το μωρό μας είναι έτοιμο να δεχτεί την στερεά τροφή:

–   Στηρίζει καλά το κεφάλι του και κάθεται χωρίς υποστήριξη –   Συνηθίζει να παρακολουθεί με τα μάτια την τροφή του –   Σας παρακολουθεί όταν τρώτε και δείχνει ενδιαφέρον –   Aνοίγει το στόμα, όταν βλέπει το μπουκάλι ή όταν πλησιάζουμε το κουτάλι στο στόμα του –   Στρέφει προς τα μέσα το κάτω χειλάκι όταν βγαίνει το κουτάκι από το στόμα –   Μπορεί να μετακινήσει την τροφή προς την πίσω πλευρά του στόματος με την βοήθεια της γλώσσας του, ώστε να καταφέρει να καταπιεί –   Δεν χορταίνει πια εύκολα με γεύματα που περιλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο γάλα

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Δεν υπάρχει γενικό κανόνας που να υπαγορεύει ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να εισάγουμε στην διατροφή του μωρού τις πρώτες στερεές τροφές. Αυτό που πρέπει απαραίτητα  να τηρούμε είναι να μην δίνουμε στο βρέφος άλλες τροφές εκτός από γάλα μέχρι να κλείσει τον 4ο μήνα της ζωής του. Η σειρά και ο τρόπος με τον οποίον θα ενταχθεί κάθε νέα τροφή στο διαιτολόγιο του μωρού θα καθοριστεί αποκλειστικά και μόνο από τον παιδίατρο που το παρακολουθεί.

Πως θα το βοηθήσουμε να δεχτεί τις στερεές τροφές;

Το μωρό σας μπορεί να εμφανίσει κάποιες μικρές δυσκολίες κατά την πρώτη επαφή με τις στερεές τροφές:
–   Δεν θέλει να αποχωριστεί την τρυφερή αγκαλιά, την οποία συνδύασε με τα γεύματά του. Εξακολουθήστε να το κρατάτε  σταθερά στην αγκαλιά σας. Έτσι θα συνεχίσει ν νιώθει ασφάλεια όσο το ταΐζετε.
–   Το μωρό κλείνει το στόμα του και δείχνει ότι δεν θέλει άλλο. Μόλις το κάνει αυτό, σταματήστε να το ταΐζετε.  Θα δείτε ότι σιγά-σιγά θα αρχίσει να τρώει όλο και περισσότερο.
–   Δέχεται μόνο μερικές κουταλιές και μετά σταματά. Ακολουθήστε το ρυθμό του μωρού σας και αφήστε το να σας καθοδηγήσει.
–   Ξαφνικά αρνείται τη στερεά τροφή και θέλει μόνο γάλα.  Είναι πολύ φυσικό η πρώτη σας αντίδραση να είναι να του δώσετε περισσότερο γάλα για να μη μείνει πεινασμένο. Και πολύ καλά κάνετε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιέσετε το μωράκι και να δημιουργήσετε άγχος τόσο σε σας όσο και σε εκείνο. Το μωρό σιγά-σιγά θα καταφέρει να προσαρμοστεί σε καθετί νέο.

Πως θα το βοηθήσουμε να εξοικειωθεί με τις νέες γεύσεις;

–   Δώστε του τις νέες τροφές σταδιακά. Ξεκινήστε με μια νέα γεύση για δύο ή τρεις συνεχόμενες φορές, πριν συνεχίσετε με κάτι καινούργιο. Με αυτό τον τόπο, το μωρό θα έχει την ευκαιρία να νιώσει, να μάθει και να συνηθίσει κάθε νέα γεύση, ενώ εσείς με την σειρά σας θα μπορέσετε να ελέγξετε  τυχόν ανεπιθύμητες αντιδράσεις που μπορεί να εμφανίσει σε κάποια από αυτές και να ξέρετε ποια είναι αυτή. –   Σε κάθε σας νέα προσπάθεια, ανοίξτε και εσείς το στόμα σας για να του δείξετε τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Χωρίς αμφιβολία, θα σας μιμηθεί. –   Δείξτε ενθουσιασμό δοκιμάζοντας κι εσείς μια κουταλιά από το πιάτο του. –   Αποσπάστε την προσοχή του με ένα παιχνιδάκι. Προσέξτε όμως να μη μάθει να τρώει μόνο μετά από παιχνίδια και καλοπιάσματα. –   Μην το πιέζετε. Με υπομονή και ηρεμία ξαναδοκιμάστε κάθε μέρα  σταθερά και μεθοδικά και να είστε σίγουρη ότι τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. –   Τα αισθητήρια γεύσης του βρέφος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Έτσι δεν χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι, ζάχαρη ή άλλα καρυκεύματα. Οι νέες γεύσεις είναι για εκείνο ιδιαίτερα έντονες ούτως ή αλλιώς.

Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version