Πανομοιότυπα δίδυμα: Πιο ίδια απ’ ότι δείχνουν!

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ένα νέο φαινόμενο που συμβαίνει στα πανομοιότυπα δίδυμα: ανεξαρτήτως της γονιδιακής ομοιότητας τους μοιράζονται και μια μοριακή ομοιότητα που επηρεάζει τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους. Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Genome Biology, οι ερευνητές αναλύουν έναν νέο μηχανισμό που εξηγεί το νέο αυτό επίπεδο ομοιότητας και φαίνεται ότι σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης […]
10 Ιανουαρίου 2018 | 16:39

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ένα νέο φαινόμενο που συμβαίνει στα πανομοιότυπα δίδυμα: ανεξαρτήτως της γονιδιακής ομοιότητας τους μοιράζονται και μια μοριακή ομοιότητα που επηρεάζει τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Genome Biology, οι ερευνητές αναλύουν έναν νέο μηχανισμό που εξηγεί το νέο αυτό επίπεδο ομοιότητας και φαίνεται ότι σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στην ενήλικη ζωή.

«Τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου δεν βασίζονται μόνο στα γονίδια που έχει κληρονομήσει από τους γονείς του αλλά και από την Επιγενετική, δηλαδή τους μοριακούς μηχανισμούς που καθορίζουν ποια γονίδια θα ενεργοποιηθούν ή θα απενεργοποιηθούν στους διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Αν θεωρήσουμε ότι το DNA κάποιου είναι το hardware, η επιγενετική είναι το software που καθορίζει τι μπορεί να κάνει ο οργανισμό μας», εξηγεί ο Δρ Ρομπερτ Γουότερλαντ, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας και στο Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ.

Η Επιγενετική προσθέτει ή αφαιρεί χημικές ετικέτες στα γονίδια για να διακρίνει ποια θα χρησιμοποιηθούν στους διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους. Μια από τις καλύτερα μελετημένες ετικέτες, γνωστή για τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη και τον καρκίνο, είναι η χημική ομάδα μεθυλίου.  Στην παρούσα μελέτη, ο Δρ Γουότερλαντ και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν σε μια μεγάλη ομάδα πανομοιότυπων διδύμων και ζευγών αδελφών για να μελετήσουν μια ομάδα γονιδίων, τα μετασταθή επιαλληλόμορφα. Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι οι ετικέτες μεθυλίου προστίθενται με τυχαίο τρόπο στα μετασταθή επιαλληλόμορφα κατά την πρώιμη εμβρυονική ανάπτυξη και διατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. 

«Περιμέναμε τα πρότυπα προσθήκης των ετικετών μεθυλίου στα μετασταθή επιαλληλόμορφα να είναι επίσης τυχαία στα πανομοιότυπα δίδυμα και στα αδέρφια εξ αίματος. Αντιθέτως, διαπιστώσαμε ότι τα πρότυπα μεθυλίωσης ταίριαζαν σχεδόν τέλεια στα πανομοιότυπα δίδυμα, ένας βαθμός ομοιότητας που δεν μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα δίδυμα μοιράζονται κοινό DNA. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ‘Επιγενετική υπερομοιότητα’», εξηγεί ο Δρ Γουότερλαντ.

Η επιγενετική υπερομοιότητα συμβαίνει σε μια σχετικά μικρή ομάδα γονιδίων, αλλά πολλά εξ αυτών σχετίζονται με τον καρκίνο. Για να ελέγξουν αν αυτοί οι επιγενετικοί δείκτες επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα περιφεριακού DNA από υγιή άτομα και διαπίστωσαν ότι η μεθυλίωση στα επιγενετικά υπερόμοια γονίδια σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, περιλαμβανομένου του πνεύμονα, του προστάτη του παχέος εντέρου.

Εν τέλει η μελέτη αποδεικνύει ότι σε επιγενετικό επίπεδο, τα πανομοιότυπα δίδυμα είναι μεταξύ τους πιο ίδια απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Πηγή: health.in.gr

Πρόσφατα Άρθρα
Τι χρειάζονται περισσότερο οι έφηβοι σήμερα; 15 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Κακομαθημένο παιδί: Έτσι θα μεταμορφώσετε τη συμπεριφορά του 15 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Τι κερδίζουν τα παιδιά αμφισβητώντας μας; 14 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Προετοιμάστε το παιδί πριν του δώσετε το smartphone 14 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Τα 3 λάθη που οδηγούν τα παιδιά στην… επιτυχία 13 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Αλλαγές: Γιατί να μην τις περιμένετε από τα παιδιά τον Γενάρη 12 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Παλεύοντας με τα τέρατα: Αντιμετωπίζουμε τους παιδικούς φόβους 12 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Το παιδί τα κάνει μονίμως όλα άνω κάτω; Να τι μπορεί να του λείπει 11 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Έφηβοι στα social: Οι συνέπειες και οι τρόποι να προστατευθούν 10 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Η φράση που καταστρέφει την αυτοεκτίμηση του παιδιού 10 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Πώς να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας κριτική σκέψη 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Αυτά τα παιδιά θα γίνουν πλούσιοι ενήλικες, λένε οι επιστήμονες 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Πειθαρχία χωρίς τιμωρία; Κι όμως, γίνεται! 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ανυπάκουα παιδιά: Έτσι θα συνεργαστούν 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Gen Beta: Πώς θα είναι τα παιδιά της νέας γενιάς 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version