Πόσα μικρόβια κρύβουν τα πλυντήρια πιάτων;

Τα πλυντήρια πιάτων των σπιτιών μπορεί να καθαρίζουν τα πιάτα και τα ίδια να λάμπουν, ιδίως αν είναι καινούρια, παρόλα αυτά φιλοξενούν διάφορα βακτήρια και μύκητες, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα. Ερευνητές από τη Δανία, τη Σλοβενία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τους καθηγητές μικροβιολογίας Σόρεν Σόρενσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και Νίνα Γκούντε-Κίμερμαν του […]
15 Ιανουαρίου 2018 | 14:37

Τα πλυντήρια πιάτων των σπιτιών μπορεί να καθαρίζουν τα πιάτα και τα ίδια να λάμπουν, ιδίως αν είναι καινούρια, παρόλα αυτά φιλοξενούν διάφορα βακτήρια και μύκητες, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Ερευνητές από τη Δανία, τη Σλοβενία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τους καθηγητές μικροβιολογίας Σόρεν Σόρενσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και Νίνα Γκούντε-Κίμερμαν του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης και περιβαλλοντικής μικροβιολογίας “Applied and Environmental Microbiology”.

      Στην έρευνα διαπιστώθηκε, πως τα πλυντήρια πιάτων αποτελούν ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών: από το κρύο στο ζεστό, από το ξηρό στο υγρό, από το λίγο όξινο στο πολύ όξινο, συν το χημικό απορρυπαντικό. 

Διαπιστώθηκε -μετά από γενετική ανάλυση των δειγμάτων- ότι τα πιο κοινά βακτήρια είναι η ψευδομονάδα, το κολοβακτηρήδιο (E.coli) και το ακινετοβακτήριο. Και τα δύο θεωρούνται «οπορτουνιστικά», δηλαδή συνήθως είναι αβλαβή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, ιδίως σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

      Στα πλυντήρια ζουν και μύκητες, με πιο συνηθισμένους την κάντιντα, τον κρυπτόκοκκο και τη ροδοτόρουλα, που επίσης αποτελούν «οπουρτινιστικούς» μικροοργανισμούς.

      Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ύπαρξη μικροβίων στα πλυντήρια δεν σημαίνει ότι γενικά οι άνθρωποι πρέπει να ανησυχούν πως θα αρρωστήσουν, αφού τα μικρόβια ζουν παντού, ιδίως πάνω και μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Για τους περισσότερους ανθρώπους ο κίνδυνος από τα πλυντήρια είναι αμελητέος έως ανύπαρκτος, αλλά ορισμένοι με πεσμένες άμυνες στον οργανισμό τους μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο.

       Η Γκούντε-Κίμερμαν δήλωσε ότι τα πλυντήρια και άλλες συσκευές είναι «γενικά ασφαλείς» για τους υγιείς ανθρώπους, όμως «οι ευαίσθητες ομάδες» πρέπει να είναι πιο προσεκτικές. Όπως είπε, μπορεί τα πλυντήρια πιάτων να παίζουν ένα ρόλο στις μυκητιάσεις σε ορισμένα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικο σύστημα. 

      Πώς όμως τα βακτήρια και οι μύκητες τρυπώνουν στα πλυντήρια; Κυρίως από το νερό της βρύσης που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των πιάτων. Οι τροφές (ιδίως για τα βακτήρια), οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι άλλες πηγές μικροβίων.

      Τα μικρόβια είναι επίσης δυνατό να «δραπετεύσουν» από τα πλυντήρια, είτε μαζί με το χρησιμοποιημένο νερό είτε μέσω του ζεστού αέρα που παράγεται στο τελείωμα του πλυσίματος, μόλις ανοίξει η πόρτα του πλυντηρίου. Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, δεν βλάπτει κανείς να περιμένει λίγο και να ανοίγει το πλυντήριο, αφότου θα έχει πέσει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

      «Μην ανοίγετε το πλυντήριο, όταν είναι ακόμη ζεστό και υγρό, προκειμένου να αποφύγετε την απελευθέρωση αερολυμάτων μέσα στην κουζίνα», συμβούλευσε η σλοβένα μικροβιολόγος. Συνέστησε επίσης να σκουπίζει κανείς καλά με ένα στεγνό πανί το σφραγιστικό λάστιχο της πόρτας του πλυντηρίου μετά από κάθε πλύση, ώστε να περιορισθεί η ανάπτυξη μικροβίων πάνω σε αυτό.

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version