Δεν το κακομαθαίνετε ούτε το παραχαϊδεύετε με το να το παίρνετε αγκαλιά. Του δημιουργείτε απλά έναν κόσμο αγάπης, τρυφερότητας και ασφάλειας.
Να το χαϊδεύετε και να το αγκαλιάζετε όσο περισσότερο μπορείτε. Αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί. Γιατί αυτό το σφίξιμο έχει την αξία της επιβεβαίωσης. Η μυρωδιά σας, ακόμη και η γεύση που το μικρό ξαναβρίσκει όταν προσπαθεί αν σας δαγκώσει ενώ το κρατάτε αγκαλιά, είναι γι’ αυτό «δίαυλοι» επικοινωνίας που του επιτρέπουν να έρχεται σε επικοινωνία μαζί σας. Ένας σχεδόν μυστικός κώδικας που λέει «Η μαμά είναι εδώ και είναι διατεθειμένη να με φροντίζει, να συνεχίσει την σχέση αγάπης που μας ένωνε επί εννέα μήνες».
Συναισθηματικές βεβαιότητες που θα διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή και στις οποίες βρίσκονται οι ρίζες της νοημοσύνης και της αυτοεκτίμησης. Αυτά είναι τα μέσα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του, που θα ωθήσουν το μικρό να γίνει πιο αυτόνομο, να βιώσει πιο εύκολα τον αποχωρισμό από την μαμά του. Και στην συνέχεια, όταν θα το κεντρίσει η περιέργεια να εξερευνήσει το περιβάλλον του, θα του δώσουν δύναμη να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που θα συναντήσει στο δρόμο του έχοντας την πεποίθηση ότι δεν είναι μόνο του.
Όλα, λοιπόν, ξεκινούν με αυτές τις πρώτες αγκαλιές. Η αμεσότητα με την οποία η μαμά ανταποκρίνεται στο κλάμα και στην ανάγκη του για χάδια δημιουργεί στην ψυχή του παιδιού μια πολύτιμη αίσθηση ασφάλειας.
Παραδοθείτε άνευ όρων στις αγκαλιές
Τον πρώτο χρόνο της ζωή του παιδιού και ιδίως τους πρώτους 6 μήνες, να το κρατάτε ανεπιφύλακτα στην αγκαλιά σας. Μη φοβάστε ότι θα το κακομάθετε ή ότι θα του δημιουργήσετε εξαρτήσεις από τις οποίες δεν θα μπορεί μετά να απαλλαγεί. Η εκδήλωση τέτοιων “εξαρτήσεων” προϋποθέτουν ένα νοητικό μηχανισμό που δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί τους πρώτους μήνες. Μία από τις πρωταρχικές ανάγκες του παιδιού, εκτός από την τροφή, είναι να νιώθει ότι το αγγίζει και το περιβάλλει το γνώριμο σώμα της μαμάς του, όπως έκανε και στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μωρό έχει περάσει εννέα μήνες σ’ ένα πολύ περιορισμένο περιβάλλον, για να κουρνιάσει και η αγκαλιά της μαμάς αποτελεί γι’ αυτό τον πιο ποθητό προορισμό. Τίποτα δεν φοβίζει περισσότερο ένα μωράκι σε αυτή την ηλικία από το να βρεθεί σε ένα μεγάλο χώρο έχοντας χάσει από τα χεράκια και τα ποδαράκια του την επαφή με τα γνωστά του σημεία αναφοράς.
To «know how» της αγάπης
Και ναι μεν τον πρώτο καιρό σφίγγετε ενστικτωδώς το μωρό στην αγκαλιά σας μόλις φωνάξει, αλλά καθώς ο καιρός περνάει γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συντονίσετε τις δικές σας ανάγκες με τις δικές του. Πρέπει κι εσείς να ξαναβρείτε την αυτονομία των κινήσεων σας και να απαλλαγείτε από το «βάρος» του παιδιού, που αυξάνεται συνεχώς. Είναι η ώρα που πρέπει, χωρίς κανένα δισταγμό, να ζητήσετε βοήθεια. Γιατί αγκαλιά σας πρέπει να του μεταδίδει αγάπη και όχι ανυπομονησία. Όταν λοιπόν αισθάνεστε κουρασμένη και κατάκοπη είναι προτιμότερο είτε να χρησιμοποιείτε μάρσιπο, για να μεταφέρετε το μωρό χωρίς να κουραστείτε, είτε να το αφήσετε στην αγκαλιά του μπαμπά, είτε στην φροντίδα της γιαγιάς ή του παππού, χαρίζοντας στον εαυτό σας λίγες στιγμές χαλάρωσης. Και για να ανακουφιστείτε λιγάκι, να γνωρίζετε ότι όσο θα περνάει ο καιρός το μικρό θα αποζητάει όλο και λιγότερο την φυσική επαφή μαζί σας. Αυτό συμβαίνει γιατί στη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών, το μωρό θα φτάσει σ’ ένα εξελικτικό επίπεδο, μοναδικό στην ζωή του, κατά το οποίο θα νιώθει ακαταμάχητη ώθηση να εξερευνήσει τον κόσμο του το περιβάλλει.
Μετά από όλα αυτά, ας δούμε πως θα το κρατάτε αγκαλιά και θα του μεταδίδετε ασφάλεια και αγάπη.
Καρδιά με καρδιά
Μέχρι τον 2ο μήνα, να το χειρίζεστε πολύ απαλά κάθε φορά που το παίρνετε στην αγκαλιά. Παρ’ ότι είναι πιο γερό απ’ όσο δείχνει, δεν έχει αποκτήσει ακόμη σωστό έλεγχο της σπονδυλικής στήλης. Όταν λοιπόν, το κρατάτε σφιχτά πάνω σας, να ελέγχετε πάντα με το χέρι σας την σπονδυλική στήλη και το λαιμό του. Ακουμπισμένο στον ώμο μας, με την καρδιά του δίπλα στην δική σας, το μωρό νιώθει τυλιγμένο σε μια στέρεη και τρυφερή αγκαλιά.
Σαν σε θρόνο
Από τον 3ο μήνα και μετά, μπορείτε ν’ αρχίσετε να κρατάτε το μωρό αγκαλιά γυρισμένο προς τα έξω και καθιστό. Η θέση αυτή είναι ιδανική για να το τριγυρίζετε στον χώρο. Πρέπει να το κρατάτε γερά με το ένα χέρι σας και με την πλάτη του να ακουμπάει γερά στο στήθος σας. Σ’ αυτή την θέση, το μωρό θα νιώσει ασφαλές και προστατευμένο. Έτσι θα πάρει θάρρος και θα αρχίσει να κοιτάει γύρω του νιώθοντας σιγουριά μέσα στο χώρο που το περιβάλλει.
Ξαπλωμένο μπρούμυτα
Εάν ένα μωράκι λίγων μηνών μείνει αρκετή ώρα καθιστό, κουράζεται. Καλό είναι λοιπόν, ανά διαστήματα να το ξαπλώνετε μπρούμυτα. Κι από κει θα μπορεί να συνεχίσει να κοιτάζει τον κόσμο γύρω του, άνετα ξαπλωμένο στην αγκαλιά σας ενώ εσείς θα το στηρίζετε από το κεφάλι ως τα ποδαράκια και θα το χαϊδεύετε γλυκά. Αυτή η θέση ενδείκνυται και για να το ηρεμείτε όταν κλαίει ή όταν είναι ταραγμένο ή για να το βοηθάτε να αποκοιμηθεί.