Το να καταφέρει να ρευτεί το μωράκι σας μετά από κάθε γεύμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Γι’ αυτό και θέλει την τελετουργία του. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρές φυσαλίδες αέρα που υπάρχουν στο στομαχάκι του -και που δημιουργήθηκαν από την κατάποση του γάλακτος- θα βγουν ανακουφίζοντάς το από κολικούς και αέρια. Επίσης είναι προτιμότερο να ρευτεί όρθιο γιατί τότε θα απομακρυνθεί ο καταπινόμενος αέρας παρά ξαπλωμένο οπότε υπάρχει η πιθανότητα να βγάλει μαζί με τον αέρα και το γαλατάκι του. Έχετε υπόψη σας ότι δεν έχουν όλα τα μωρά τα μωρά την ανάγκη να ρευτούν αλλά τα περισσότερα το κάνουν. Και συνήθως, τα μωρά που θηλάζουν συνήθως δεν ρεύονται τόσο συχνά όσο τα μωρά που πίνουν το γάλα τους με το μπιμπερό.
Η καταλληλότερη θέση για να διευκολύνετε την αποβολή του αέρα από το στομαχάκι του είναι αυτή που συνιστούν οι παιδίατροι και διδάσκουν οι «παραδόσεις».
– Να κρατάτε το μωρό όρθιο, με το πρόσωπο προς τον ώμο σας (αφού έχετε βάλει ένα καθαρό πανάκι για να μην λερωθείτε από την αναγωγή γάλακτος ), στηρίζοντας την σπονδυλική του στήλη με το ένα χέρι σας για να μην λυγίσει. Σ’ αυτή τη φάση κάποια μωράκια «εκφράζονται» χωρίς δυσκολία και μετά από κάθε γεύμα εκδηλώνουν την ικανοποίησή τους. Χρειάζονται ωστόσο ενθάρρυνση.
Τότε πρέπει να το χτυπάμε απαλά στην μέση της πλάτης. Κάποιοι πιστεύουν ότι μ’ αυτές τις δονήσεις απελευθερώνεται ο αέρας που μαζεύεται στο στομάχι μετά το θηλασμό ή το μπιμπερό. Στην πραγματικότητα εκείνο που βοηθάει στο ρέψιμο είναι η αλλαγή από την οριζόντια στάση του θηλασμού στην όρθια.
Πρέπει να έχετε υπομονή. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και ένα τέταρτο. Κι αυτό γιατί υπάρχουν μωράκια που μπορεί να ρευτούν αμέσως και άλλα που θέλουν το χρόνο τους…ακόμα και δεκάλεπτο!
Επιπλέον, αυτό το μικρό τελετουργικό αρέσει πολύ στο μωρό σας, γιατί του επιτρέπει να μείνει λίγο ακόμη σε στενή επαφή μαζί σας, να νιώθει το άρωμα και τη ζέστη σας, να σας αγγίζει και να σας χαϊδεύει.
Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)