Τα παιδιά που γεννιούνται δια καισαρικής τομής έχουν πάνω από 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα πριν την ηλικία των πέντε ετών, ενώ είναι επίσης πιθανότερο να πάσχουν από άσθμα κατά την παιδική ηλικία. Η καισαρική τομή θέτει και τις μητέρες σε μεγαλύτερο κίνδυνο μελλοντικής αποβολής και υπογονιμότητας.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε ανασκόπηση 79 μεγάλων ερευνών για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της καισαρικής τομής, η οποία και διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο 9,2 ανά 100 βρέφη που γεννιούνται είναι παχύσαρκα πριν την ηλικία των πέντε ετών.
Αλλά όταν επρόκειτο για τις γεννήσεις δια καισαρικής τομής, σχεδόν 14 στα 100 βρέφη ήταν παχύσαρκα.
Αυτή η αύξηση του κινδύνου κατά 51% ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή δεν εκτίθενται σε πολύτιμα βακτήρια του γεννητικού καναλιού. Έτσι ο μεταβολισμός τους και ικανότητα του σωματός τους να αποθηκεύουν λίπος διαφέρουν από των παιδιών που έχουν γεννηθεί φυσιολογικά.
Σύμφωνα με την Δρ Σάρα Στοκ, συγγραφέα της μελέτης και μέλος του Κέντρο Αναπαραγωγικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου «αν και δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η καισαρική τομή προκαλεί συγκεκριμένα προβλήματα, οι έγκυες γυναίκες και οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σχετίζεται με μακροπρόθεσμους κινδύνους για το βρέφος και τις επόμενες κυήσεις». Επίσης η ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή είχαν σχεδόν 20% μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν άσθμα πριν την ηλικία των 12 ετών, καθώς τα ποσοστά της νόσου αυξήθηκανα πό περίπου 3,05 ανά 100 βρέφη που είχαν γεννηθεί φυσιολογικά σε 3,65 ανά 100 που είχαν γεννηθεί δια καισαρικής τομής. Αυτό επίσης αποδίδεται στην έλλειψη των βακτηρίων του γεννητικού καναλιού, τα οποία έχουν προστατευτική δράση έναντι των αλλεργιών που προκαλούν συριγμό και δύσπνοια. Τέλος, η μελέτη δείχνει ότι και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή έχουν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες από εκείνες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά να ξανακυοφορήσουν. Αυτό αποδίδεται στις τυχόν βλάβες ή λοιμώξεις που προκαλεί η χειρουργική τομή στη μήτρα όταν επιλέγεται η καισαρική τομή, ενώ σ’ αυτή αποδίδεται και το υψηλότερο ποσοστό αποβολών μεταξύ των γυναικών που δεν έχουν γεννήσει φυσιολογικά.
Στην χειρουργική τομή αποδίδεται και το 40% της πιθανότητες αποκόλλησης του πλακούντα, που θέτει σε κίνδυνο τη ομαλή έκβαση της κύησης καθώς και την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ακράτεια ούρων ή πρόπτωση μήτρας.