Τεστ: Πόσο καλά διατρέφεται το παιδί σας;

Πόσο σίγουρη είστε ότι το παιδί σας διατρέφεται σωστά;  Κάντε το τεστ για να μάθετε αν το παιδί σας είναι σε …”καλό δρόμο”! 1.  Καθημερινά καταναλώνει: α.  Ένα φρούτο β.  Μόνο φρουτοχυμό γ.  Δύο ή περισσότερα φρούτα 2.  Για πρωινό τρώει α. Ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα ή μέλι β. Τίποτα απολύτως γ.  Δημητριακά με […]
14 Φεβρουαρίου 2018 | 16:37
Πόσο σίγουρη είστε ότι το παιδί σας διατρέφεται σωστά;  Κάντε το τεστ για να μάθετε αν το παιδί σας είναι σε …”καλό δρόμο”!
1.  Καθημερινά καταναλώνει:
α.  Ένα φρούτο
β.  Μόνο φρουτοχυμό
γ.  Δύο ή περισσότερα φρούτα
2.  Για πρωινό τρώει
α. Ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα ή μέλι
β. Τίποτα απολύτως
γ.  Δημητριακά με γάλα
3.  Τρώει fast food (burger, τηγανητές πατάτες, τηγανητά κομμάτια κοτόπουλου, πίτσα)
α.  Περίπου μια φορά την εβδομάδα
β.  Κάθε μέρα
4.  Κάθε μέρα καταναλώνει
α.  Δύο-τρεις φέτες ψωμί
β.  Καθόλου ψωμί
γ.  Αρκετό ψωμί
5.  Καθημερινά καταναλώνει
α.  2-3 μερίδες λαχανικών (μαρούλι, καρότο, φασολάκια, κλπ)
β.  Μόνο τηγανητές πατάτες
γ.  Καθόλου λαχανικά
6.  Αν του ετοιμάζετε κολατσιό για το σχολείο, τι περιέχει το σάντουιτς;
α.  Τυρί και αλλαντικά
β.  Τόνο και μαρούλι
γ.  Φέτα και ντομάτα
7. Όταν επιστρέφει από το σχολείο, συνήθως τι σας ζητάει;
α.  Φρούτα
β.  Τοστ ή σάντουιτς
γ.  Μπισκότα ή σοκολατοειδή
8.  Κάθε μέρα πίνει
α.  2-3 ποτήρια γάλα
β.  Ελάχιστα υγρά και  νερό
γ.  Πολλά και διάφορα υγρά (χυμούς, νερό, αναψυκτικά)
9.  Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε επιπλέον ζάχαρη στους χυμούς, το γάλα ή τα δημητριακά του;
α.  Σπάνια
β.  Ποτέ
γ.  Σχεδόν σε όλα
10.  Τρώει καραμέλες, μπισκότα, σοκολάτες και γαριδάκια
α.  Ποτέ
β. Περιστασιακά
γ.  Πολύ συχνά.

Βαθμολογία και συμβουλές για κάθε περίπτωση

1.  α=2 (δεν είναι επαρκές)   β=1 (θα ήταν καλό να τρώει και φρέσκα φρούτα)  γ=3 (πολύ καλή επιλογή)
2.  α=2 (επιλέξτε λεπτές φέτες ψωμιού-καλύτερα ολικής άλεσης- και λεπτές στρώσεις από βούτυρο (ή και μαργαρίνη), μαρμελάδα & μέλι)  β=0  (το πρωινό είναι πολύ σημαντικό γεύμα για τα παιδιά  και δεν πρέπει να παραλείπεται)  γ=3 (καλή επιλογή-προτιμήστε ημιάπαχο γάλα και δημητριακά ολικής άλεσης)
3.  α=3 (σε ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, μπορούν να καταναλώνονται όλα τα τρόφιμα/ροφήματα, αρκεί να υπάρχει μέτρο)  β=0  (καλό θα ήταν να αποφεύγεται η τόσο συχνή κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων)
4.  α=3 (συστήνεται η μέτρια καθημερινή κατανάλωση ψωμιού-καλύτερα ολικής άλεσης)  β=0  (το ψωμί είναι μια καλή πηγή ενέργειας και φυτικών ινών για τα παιδιά)  γ=2 (να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα και το είδος του ψωμιού που καταναλώνει το παιδί σας)
5.  α=3 (σωστή επιλογή, πλούσιες πηγές απαραίτητων ινών και βιταμινών)  β=0 ( δεν ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών, αλλά των υδατανθράκων-αποφύγετε όσο μπορείτε τα τηγανητά τρόφιμα  γ=0 (τα λαχανικά είναι απαραίτητα για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών σε θρεπτικά συστατικά)
6.  α=2 (αποφύγετε και πολύ λιπαρά τυριά και προτιμήστε τα αλλαντικά με βάση τη γαλοπούλα και το ελαιόλαδο )  β=3 (πολύ καλή επιλογή)   γ=2 (προσέξτε την ποσότητα της φέτας για να αποφύγετε τις υπερβολικές θερμίδες/λιπαρά)
7.  α=3 (το ιδανικό)  β=2 (καλή επιλογή-αρκεί τα υλικά να είναι προσεγμένα)   γ=1  (μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο- προτιμήστε μπισκότα με δημητριακά ολικής άλεσης και εκπαιδεύστε το παιδί σας να τρώει και φρούτα μαζί με αυτά)
8.  α=3  (πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου-καθιστά δυνατά τα οστά)  β=0 (ενθαρρύνετε το παιδί σας να καταναλώνει πολλά υγρά έτσι ώστε να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του),  γ=3 (καλή επιλογή-οι χυμοί καλύτερα να είναι στυμμένοι από φρέσκα φρούτα- καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα πολλά αναψυκτικά)
9.  α=2 (η ζάχαρη σε αυτή την ηλικία μπορεί να είναι μέρος  μιας σωστής διατροφής αλλά με μέτρο)  β=3 (η πρόσθετη ζάχαρη σε τρόφιμα/ροφήματα είναι καλό να αποφεύγεται)  γ=1 (αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης από το παιδί σας, φροντίζοντας έτσι τόσο για το σωματικό του βάρος όσο και για τη συνολική του υγεία-επίσης φροντίστε πάντα να πλένει τα δόντια του, ειδικά πριν τον βραδινό ύπνο)
10.  α=3 (Το ιδανικό-αν και λίγο δύσκολο στην πράξη)  β=2 (από την στιγμή που δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε τελείως, ας φροντίσουμε η κατανάλωσή τους να γίνεται σπάνια και σε μικρές ποσότητες)  γ=1 (τα σνακς αυτού του είδους είναι πλούσια σε θερμίδες και παράλληλα φτωχά σε θρεπτική αξία, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται και στη θέση τους να υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές π.χ. φρούτα)

Αποτελέσματα – βαθμολογία

22-30 βαθμούς
Έχετε κάνει πολύ καλές επιλογές, ώστε το παιδί σας να μεγαλώνει με σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες.  Συνεχίστε έτσι.
13-21 βαθμούς
Καλή προσπάθεια, αλλά ίσως χρειάζεται να κάνετε μερικές αλλαγές στο διαιτολόγιό του.
Κάτω από 13 βαθμούς
Θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε κάποιες αλλαγές για να βελτιώσετε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας.  Θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε και κάποιον ειδικό διατροφής.
Με την συνεργασία του Δρ Αναστάσιου Παπαλαζάρου (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version