Τελικά είναι αλήθεια; Διαφέρουν τα μοναχοπαίδια από τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν ένα ή περισσότερα αδελφάκια; Μπορεί όχι όσο φανταζόμαστε, ωστόσο η αντιμετώπιση ενός παιδιού σε διάφορα θέματα που αφορούν την διαπαιδαγώγηση, την καθημερινότητα και οικογενειακά ζητήματα κλπ, συνήθως είναι διαφορετική από αυτή των δύο ή περισσότερων παιδιών. Παρακάτω αναφέρουμε τις διαφορές και την στάση που πρέπει να τηρούμε εμείς οι γονείς στην μια ή στην άλλη περίπτωση
Μοναχοπαίδι
Παιχνίδι: Πρέπει να αναζητήσετε άλλα παιδάκια που θα γίνουν συμπαίκτες του στα παιχνίδια.
Μάθηση: Το μοναχοπαίδι μαθαίνει πολλά από τους ενήλικους. Προσοχή όμως, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος συσσώρευσης πολλών πληροφοριών. Το παιδί μπορεί να αποκτήσει εκφράσεις και τρόπους συμπεριφοράς που να μην ταιριάζουν με την ηλικία του. Γι’ αυτό λοιπόν, για να υπάρχει ισορροπία, είναι απαραίτητο να προτρέπετε το παιδί να κάνει παρέα και με συνομήλικούς του, ώστε να μαθαίνει πράγματα και συμπεριφορές που ταιριάζουν πραγματικά στην ηλικία του.
Αυτονομία: Πρότυπο του παιδιού είναι οι ενήλικοι του στενού του περιβάλλοντος κυρίως και αυτούς προσπαθεί να αντιγράψει. Εσείς θα πρέπει να προσέχετε την συμπεριφορά σας και να μην γίνεστε έστω άθελά σας υπερπροστατευτικοί με το παιδί.
Το φύλο: Τα παιδιά πρέπει να ταυτιστούν με το φύλο τους. Tο μοναχοπαίδι αγαπά εξίσου τον μπαμπά και την μαμά και θα ήθελε να μοιάσει και στους δυο. Θα το διευκολύνετε όμως να ταυτιστεί με το φύλο του αν δεχθείτε ότι κάποιες φορές πχ. τα κοριτσάκια να κάνουν «κοριτσίστικα» πράγματα με την μαμά και τα αγόρια να μοιράζονται και μερικές στιγμές και συζητήσεις μόνο με τον μπαμπά.
Συνήθειες: Οι οικογένειες με ένα παιδί είναι, σύμφωνα με έρευνες, πιο κινητικές, έχουν πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα απ’ ότι οι οικογένειες με περισσότερα παιδιά. Προσφέρουν στο παιδί μεγαλύτερες ευκαιρίες να αλλάξει παραστάσεις, κάνουν πιο πολλά ταξίδια σε διαφορετικά κάθε φορά μέρη, βγαίνουν πιο εύκολα από το σπίτι, δεν μένουν μέσα τα Σαββατοκύριακα, κλπ. Καλό είναι να θυμάστε ότι το παιδί έχει ανάγκη και από ηρεμία.
Χωρισμός – Διαζύγιο: Σε μια τόσο ιδιαίτερη κατάσταση, πρέπει να προσέξετε και να διατηρήσετε την σταθερότητα στη ζωή του παιδιού. Δηλαδή, καλό είναι το παιδί να μην αλλάξει άμεσα σπίτι ούτε γειτονιά ή σχολείο, ενώ είναι αναγκαίο να διατηρήσει τακτική και ουσιαστική επαφή και με τους δυο γονείς. Δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες .
Προκαταλήψεις: Οι οικογένειες που έχουν ένα παιδί αναγκάζονται πολλές φορές να απολογούνται για τους λόγους που τους οδήγησαν να πάρουν αυτήν την απόφαση. Στα μοναχοπαίδια αποδίδονται διάφορες ιδιότητες για παράδειγμα ότι είναι κακομαθημένα , κτητικά , ανασφαλή κλπ., που συνήθως δεν ισχύουν. Να σκέφτεστε ότι δεν έχετε λόγο να απολογείστε για κάτι ούτε να αμύνεστε σε όλες τις προκαταλήψεις ή σε όσα λέγονται…
Δύο ή περισσότερα παιδιά
Παιχνίδι: Τα αδέλφια έχουν πολλές ευκαιρίες για ομαδικό παιχνίδι. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος της κακής συνεννόησης μεταξύ τους.
Μάθηση: Τα αδέλφια μαθαίνουν το ένα από το άλλο. Εσείς όμως πρέπει να προσέξετε και να μην προσαρμόζετε τις συζητήσεις και τα παιχνίδια μόνο στις ανάγκες του μεγαλύτερου παιδιού γιατί έτσι θα παραμελείτε και να φορτώνετε το μικρότερο.
Αυτονομία: Η προσοχή και η επέμβαση των γονιών όταν υπάρχουν δύο ή περισσότερα αδελφάκια είναι μικρότερη. Επειδή όμως τα αδέλφια κανονίζουν σε πολλές περιπτώσεις όσα τους αφορούν μόνα τους , υπάρχει ο κίνδυνος το μεγαλύτερο να ασκεί εξουσία στο μικρότερο.
Το φύλο: Ξεκάθαρη συνειδητοποίηση του φύλου τους από νωρίς. Τα αδελφάκια του ίδιου φύλου παρατηρούν το ένα το άλλο κι έτσι μαθαίνουν το σώμα τους και κατανοούν τα χαρακτηριστικά του φύλου τους. Τα αδελφάκια διαφορετικού φύλου συνειδητοποιούν το φύλο τους βλέποντας τις διαφορές τους.
Συνήθειες: Η καθημερινότητα της οικογένειας συνήθως δεν έχει εκπλήξεις, η ρουτίνα βασιλεύει. Πρέπει να προσέξετε λοιπόν, γιατί αυτό στερεί από τα παιδιά τη δυνατότητα να ζουν συναρπαστικά πράγματα, να έρχονται σε επαφή με καινούργια ερεθίσματα και εμπειρίες που τα βοηθούν να εξελιχθούν.
Χωρισμός – Διαζύγιο: Σε κρίσιμες καταστάσεις τα αδέλφια προσφέρουν το ένα στο άλλο ασφάλεια, στήριξη και ανακούφιση, γιατί συζητούν και μοιράζονται φόβους και προβληματισμούς.
Προκαταλήψεις: Δεν υπάρχουν.
Με την συνεργασία της κας Αλεξάνδρας Καππάτου (ψυχολόγος – παιδοψυχολογος – συγγραφέας)