Η δίαιτα που μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, αυτή η δίαιτα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης Έχουμε διαβάσει πολλά σχετικά με δίαιτες που ανεβάζουν τη διάθεση, ή μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε κάποιες εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές, όπως η μελαγχολία ή η κατάθλιψη. Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το ιατρικό κέντρο Rush University, μας λέει […]
1 Μαρτίου 2018 | 17:27

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, αυτή η δίαιτα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης Έχουμε διαβάσει πολλά σχετικά με δίαιτες που ανεβάζουν τη διάθεση, ή μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε κάποιες εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές, όπως η μελαγχολία ή η κατάθλιψη. Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το ιατρικό κέντρο Rush University, μας λέει ότι τα άτομα που ακολουθούσαν κάποιο διατροφικό πρόγραμμα με φρούτα, λαχανικά και τροφές με χαμηλή ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, ήταν λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη. Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, ενώ προσφάτως δημοσιεύθηκε μελέτη στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής» που έδειξε ότι η δυτικού τύπου διατροφή (επεξεργασμένα τρόφιμα. χάμπουργκερ, λευκό ψωμί, πίτσα, πατατάκια, τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης), αυξάνει περισσότερο από 50% τον κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχών της ψυχικής διάθεσης. Αν και η διατροφή δεν μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική διάθεση, την ενεργητικότητα και την ικανότητα απόκρισης σε καταστάσεις στρες.  Η μελέτη εξέτασε το διατροφικό πρόγραμμα μιας ομάδας ατόμων 81 ετών, μέσα σε μια περίοδο έξι ετών. Η μια ομάδα ακολούθησε τη δίαιτα Dash, (πρόκειται για μια δίαιτα υψηλή σε λαχανικά και χαμηλά σε κορεσμένα λίπη, με στόχο τη μείωση της υπέρτασης) και η άλλη ακολούθησε μια διατροφή υψηλή σε κόκκινα κρέατα και ραφιναρισμένη ζάχαρη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δεύτερη διατροφή είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης από όσους κατανάλωναν περισσότερα τροφές πλούσιες σε λαχανικά και φροιύτα. Η κατάθλιψη είναι συχνή σε ηλικιωμένους ενήλικες και πιο συχνή σε άτομα με προβλήματα μνήμης, υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη, εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Dr. Laurel Cherian. Τα άτομα που έχουν ιστορικό κατάθλιψης πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για το σώμα και τον εγκέφαλο. Εντάξετε λοιπόν στην ημερήσια διατροφής σας τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, καθώς και υγιεινά λίπη. Επίσης καλό θα ήταν να  καταναλώνετε πολλά ω-3. Αν και αρκετές μελέτες έχουν αποτύχει στο να αποκωδικοποιήσουν το μηχανισμό και τη σύνδεση μεταξύ ω-3 λιπαρών οξέων και συμπτωμάτων κατάθλιψης, υπάρχουν έρευνες από όπου προκύπτει ότι η κατανάλωση αυτών των φιλικών για την καρδιά λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει απέναντι στην κατάθλιψη, ειδικά στην περίπτωση όταν λαμβάνονται μαζί με τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά. Ε πιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι πληθυσμοί που καταναλώνουν αρκετό ψάρι έχουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Τροφές πλούσιες σε ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρι (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί κ.ά.), η σόγια, τα καρύδια, τα εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα προϊόντα, καθώς και ο λιναρόσπορος.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version