Οι περισσότεροι γονείς και ειδικά οι μαμάδες, είναι παρανοϊκοί όσον αφορά τα μικρόβια. Γι’ αυτό και έχουν κηρύξει μάχη κατά των μικροβίων. Και καλά κάνουν! Τα μωρά – και κυρίως τα νεογέννητα- δεν έχουν αναπτύξει πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα απέναντι στους ιούς και στα βακτηρίδια που προκαλούν τις αρρώστιες. Παρόλα αυτά, είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσετε να προστατέψετε το παιδί σας από όλα τα μικρόβια που κυκλοφορούν έξω – και θα τρελαθείτε αν προσπαθήσετε να τα εξολοθρεύσετε όλα. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική: να έχετε το σπίτι σας καθαρό, να μην έρχεται το μωρό σε επαφή με οποιονδήποτε είναι εμφανώς, άρρωστος και να είστε συνεπείς στον εμβολιασμό του μωρού σας. Διαβάστε τους επτά κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν και να ακολουθούν ευλαβικά όλοι οι γονείς.
Μην αφήνετε τους άλλους να ακουμπάνε το μωρό σας.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα μωρά είναι τα χέρια των άλλων, λένε οι παιδίατροι. Στην πραγματικότητα, πάνω από το 80% των μικροβίων μεταφέρονται με το άγγιγμα. Ζητήστε από όποιον θέλει να πάρει αγκαλιά το παιδί σας να πλύνει τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό.
Έχετε νεογέννητο; Που μπορείτε να το πάτε βόλτα για ψώνια.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να περιορίζετε τις εξόδους του μωρού σας κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τη γέννησή του. Ενώ μια βολτίτσα στο πάρκο κάνει καλό, η βόλτα στα μαγαζιά δεν κάνει καθόλου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα νεογέννητα πολύ εύκολα κολλάνε κάποιο μικρόβιο όταν είναι εκτεθειμένα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε σχετικά περιορισμένο χώρο. Για να είναι λοιπόν ασφαλές το μωρό σας, να αποφεύγετε να το πηγαίνετε σε μέρη με πολύ κόσμο (εμπορικά κέντρα),εκεί που υπάρχουν πολλά παιδιά (παιδότοποι) για τους πρώτους μήνες ζωής.
Ποτέ να μην αφήνετε μισοτελειωμένα μπουκάλια για αργότερα.
Κάθε φορά που ταΐζετε το μωρό σας με το μπιμπερό είτε με δικό σας γάλα είτε όχι, να πετάτε πάντα ό,τι απομένει, γιατί τα βακτηρίδια και τα ένζυμα από τα σάλια του μωρού σας μπορούν να κατακαθίσουν στον πάτο του μπουκαλιού και να προκαλέσουν μόλυνση. Το ίδιο συμβαίνει και με το φαγητό του μωρού: τα βακτηρίδια από το χρησιμοποιημένο κουτάλι, μπορεί να μολύνει το περιεχόμενο του πιάτου. Γι’αυτό λοιπόν, αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε όλη τη τροφή, βάλτε μόνο την ποσότητα που θεωρείτε ότι θα χρειαστείτε στο πιάτο ή στο μπουκάλι.
Να βάζετε το φαγητό του μωρού στο ψυγείο.
Για να μην χαλάσει το ήδη έτοιμο φαγητό του μικρού σας, να μην το αφήνετε ποτέ εκτός ψυγείου για περισσότερο από μια ώρα. Το μητρικό γάλα όμως που μόλις βγάλατε μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για δέκα ώρες περίπου, σύμφωνα με έρευνες. Γιατί υπάρχει όμως αυτή η διαφορά; Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα και άλλες ουσίες οι οποίες κρατάνε τα βακτηρίδια μακριά.
Να πλένετε τα ρούχα του μωρού σας ξεχωριστά.
Από τη στιγμή που ο ρουχισμός της οικογένειας – και κυρίως τα εσώρουχα – μπορεί να περιέχουν μικρόβια που είναι πιθανό να καταλήξουν στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας, είναι καλύτερα να τα πλένετε ξεχωριστά. Μια πολύ καλή κίνηση επίσης είναι να βάζετε πλυντήριο με λευκαντικό και ζεστό νερό χωρίς ρούχα πού και πού για να σκοτωθούν τυχόν
μικρόβια που είναι κολλημένα στον κάδο.
Να αποστειρώνετε.
Η αποστείρωση αποτελεί αναγκαία και απαραίτητη διαδικασία τους πρώτους 6-7 μήνες του μωρού αφού το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι ακόμα ώριμο και οργανωμένο για να αντιμετωπίζει τα μικρόβια και τους ιούς. Αποστειρώνετε όλα τα σκεύη παρασκευής γάλακτος (μπιμπερό, θηλές, πιπίλες, θήλαστρο).Οι ηλεκτρικοί αποστειρωτές αποτελούν την πιο συνηθισμένη λύση αλλά και ο παραδοσιακός βρασμός σε κατσαρόλα με νερό αποτελεί ασφαλή λύση. Τα υπόλοιπα σκεύη για το φαγητό του μωρού (πιατάκια ,κουταλιά κτλ) δεν χρειάζονται αποστείρωση εφόσον πλένονται καλά.
Πάρτε προφυλάξεις αν έχετε κατοικίδιο.
Το στόμα των ζώων είναι γεμάτο μικρόβια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες. Για να προστατέψετε το μωρό σας λοιπόν από τέτοιου είδους μόλυνση, μην αφήνετε τον σκύλο η την γάτα να γλύφει το πρόσωπο ή τα χέρια του μικρού για τους πρώτους 6-10 μήνες της ζωής του τουλάχιστον. Μόλις μεγαλώσει λίγο το παιδί σας, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα δυναμώσει και ο κίνδυνος για κάποια μόλυνση μικραίνει. Ανεξάρτητα από το τι ηλικία έχει το παιδί σας, να μην το αφήνετε να πλησιάζει την άμμο της γάτας και να πλένει πάντα τα χέρια του αφού παίξει με το κατοικίδιο.
Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος)