Διαίσθηση… μπορούμε να την ονομάσουμε ένστικτο ή έβδομη αίσθηση. Είναι αυτή η βεβαιότητα, η αίσθηση ότι κάνουμε το σωστό. Και μάλιστα τώρα στην εγκυμοσύνη μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την απίστευτη δύναμη της διαίσθησης.
«Είχα απλώς ένα ανεπαίσθητο απροσδιόριστο προαίσθημα λίγες ημέρες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία για τη γέννηση του γιου μου. Αισθανόμουν ένα βάρος ακριβώς κάτω από το στήθος μου. Ήταν κάτι συγκεχυμένο και ανεξήγητο. Ωστόσο ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αισθανόμουν την ανάγκη να φέρω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στον κόσμο το παιδί μου. Γι’ αυτό και πίεζα τους γιατρούς να επισπεύσουν την ημερομηνία του τοκετού. Πράγματι αυτή ήταν μια καλή απόφαση, γιατί, όπως αποδείχτηκε αργότερα, ο ομφάλιος λώρος είχε τυλιχτεί στο λαιμό του μωρού και το μικρό υπέφερε από έλλειψη οξυγόνου. Κανείς δεν μπόρεσε να μου εξηγήσει από πού πήγαζε η ανησυχία μου. Εγώ πιστεύω ότι ήταν διαίσθηση. Κάτι σαν έμπνευση, κάτι σαν υποψία, προαίσθημα. Κάτι που ήρθε από το υποσυνείδητο, ανέβηκε ενστικτωδώς μέσω της κοιλιάς προς τα επάνω και μου έδειξε τι έπρεπε να κάνω: «Πήγαινε στο γιατρό!» μου ψιθύρισε, «το μωρό σου κινδυνεύει». Χριστίνα Σ., μητέρα του Νικόλα, 15 μηνών.
Η διαίσθηση δεν είναι πάντα τόσο έντονη και τόσο ξεκάθαρα αντιληπτή όπως στην περίπτωση της Χριστίνας. Συνήθως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μας προξενεί καμία εντύπωση, ανήκει στην καθημερινή ρουτίνα. Είναι μια αίσθηση που τη κυριαρχεί σε πολλές καταστάσεις της ζωής μας. Για παράδειγμα, ερωτευόμαστε ενστικτωδώς, πολλές φορές επικοινωνούμε μεταξύ μας ενστικτωδώς, ενώ αρκετοί συνάνθρωποί μας μαγειρεύουν ενστικτωδώς χωρίς να συμβουλεύονται κάποια συνταγή ή κάποιον οδηγό μαγειρικής.
Διαίσθηση και εγκυμοσύνη… πάνε μαζί
Η φύση υποστηρίζει τις μέλλουσες μαμάδες σε αυτό. Ας δούμε πώς: Αμέσως μόλις αρχίσει το μωράκι να κάνει τις πρώτες του κινήσεις, η έγκυος δεν καθοδηγείται μόνο πια από τα συναισθήματά της αλλά αισθάνεται και σωματικά τι είναι καλό για εκείνη και το μωρό της. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η διαίσθηση είναι κάτι που υπάρχει… εξ ορισμού στην εγκυμοσύνη. Η διαίσθηση ανήκει στην εγκυμοσύνη και αυτό γιατί αυτή την περίοδο, περισσότερο από ότι σε κάθε άλλη φάση της ζωής της, είναι εξαιρετικά σημαντικό η γυναίκα να ακούει το σώμα της και πάνω απ’ όλα το μωρό της.
Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο, για διάφορους λόγους:
– Για παράδειγμα, οι αγχώδεις ρυθμοί της καθημερινότητας συχνά δυσκολεύουν τη μητέρα να αντιληφθεί, να «ακούσει» τα μηνύματα που της στέλνει το σώμα της και η ψυχή της και να αντιδράσει σε αυτά. Το παράδειγμα της Ελένης είναι ενδεικτικό: «Παραπονέθηκα στο γιατρό μου ότι το μωράκι μου κάθε φορά που ξαπλώνω στο κρεβάτι στριφογυρίζει σαν τρελό στην κοιλιά μου και δεν μπορώ να κοιμηθώ. Τι κάνω; Συνήθως σηκώνομαι, πίνω ένα ζεστό γάλα με μέλι, βάζω τα χέρια στην κοιλιά μου και περιμένω να ησυχάσει το μικρό. Ο γιατρός μου είπε ότι αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα που μου στέλνει το μωρό μου. Και αυτό γιατί, όπως μου εξήγησε, διαπίστωσε από την κουβέντα μας, ότι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας είμαι απασχολημένη και δεν αφιερώνω σχεδόν καθόλου χρόνο στο μικρούλι μου. Έτσι, λοιπόν, και εκείνο το βράδυ που ησυχάζω μου στέλνει με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα ότι θέλει μεγαλύτερη προσοχή, ότι θέλει να ασχοληθώ μαζί του. Εγώ δεν κατάλαβα βέβαια ότι αυτές οι νυχτερινές κινήσεις του μωρού ήταν ένα σημάδι που μου έστελνε το μωρό μου. Αν δεν μου το έλεγε ο γιατρός, ούτε καν θα μου πέρναγε από το μυαλό. Τώρα πια μπορώ να καταλάβω και να προσδιορίσω τα μηνύματα που μου στέλνει».
Αντιθέτως, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν οι μέλλουσες μαμάδες δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως τα μηνύματα που τους στέλνει το μωρό τους, μπορεί να έχουν πρόωρες ωδίνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι ένα καμπανάκι κινδύνου. Δηλαδή οι πόνοι στην κοιλιά πολύ πριν από την καθορισμένη ημερομηνία τοκετού, προειδοποιούν τη μητέρα να κατεβάσει τους ρυθμούς της, να χαλαρώσει και να πάρει μια ανάσα. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που η μέλλουσα μητέρα πρέπει να την περάσει όσο πιο άνετα και ευχάριστα γίνεται χωρίς άσχημες σκέψεις.
– Υπάρχει όμως κι άλλος ένας λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ μητέρας και μωρού μια σωστή έλξη, ένα ιδανικό «διαισθητικό» δέσιμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς ευθύνονται οι εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής. Συγκεκριμένα όσο περισσότερες εξετάσεις και τεστ με υπέρηχους γίνονται στην έγκυο και στο μωρό, τόσο πιο δύσκολο είναι για τη μέλλουσα μητέρα να εμπιστευτεί το δικό της ένστικτο και όλα όσα εκείνη αισθάνεται. Το παράδειγμα της Όλγας είναι χαρακτηριστικό: «Όταν με ρώτησε πρόσφατα η αδερφή μου: ‘Πώς τα πάτε εσύ και το μικρό σου;’, της απάντησα: ‘Δεν ξέρω να σου πω ακριβώς, οι επόμενες εξετάσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα’. Μόλις συνειδητοποίησα τι είπα, τρόμαξα και μπήκα σε σκέψεις για τον εαυτό μου και την εγκυμοσύνη μου. Μα… εγώ είμαι ο πιο κοντινός άνθρωπος στο μωράκι μου…, αυτός που το αισθάνεται εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, αυτός που το γνωρίζει και ξέρει τι του αρέσει και τι όχι… Κάνοντας αυτές τις σκέψεις, συνειδητοποίησα ότι γνώριζα τόσο πολλά για το μωρό μου, και όμως στην ερώτηση της αδερφής μου απάντησα ότι δεν γνώριζα τι κάνει και πώς τα πάει!»
Και όμως… η εμπιστοσύνη εξολοκλήρου και μόνο στα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων και όχι στις προσωπικές παρατηρήσεις είναι κάτι που δύσκολα θα ξεπεράσουν οι μέλλουσες μητέρες. Αρκετές γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης βλέπουν τον γυναικολόγο τους ως τον μοναδικό άνθρωπο που έχει λόγο για εκείνες και το μωρό τους. Και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν υψηλές απαιτήσεις από εκείνον, περιμένουν από το γιατρό τους να τους εγγυηθεί ένα υγιές παιδί. Κάτι που είναι απόλυτα σωστό. Ο γιατρός υποστηρίζει την έγκυο και βρίσκεται δίπλα της σε όλο το διάστημα των εννέα μηνών, όμως σημαντικό ρόλο παίζει και η ίδια η μέλλουσα μητέρα…κατά πόσο «ακούει» το σώμα της.
Οι περισσότερες μαμάδες δεν έχουν τόση εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με αποτέλεσμα, η διαίσθηση ή το προαίσθημα, να γίνει πολύ εύκολα δίκοπο μαχαίρι και αντί να ηρεμήσει την έγκυο να την ανησυχήσει περισσότερο. Για παράδειγμα, μια πιο έντονη κίνηση του μωρού στην κοιλιά, μια σκιά στον υπέρηχο και αμέσως ο νους πάει στο κακό.
Όπως λένε οι ειδικοί, καλό θα ήταν όλες οι γυναίκες να αρχίσουν σιγά σιγά να αφιερώνουν κάποιες στιγμές στον εαυτό τους, ηρεμώντας και προσπαθώντας να ακούσουν την εσωτερική τους φωνή. Έτσι εξασκούν τη διαίσθησή τους και αποκτούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ένστικτό τους.
Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Τσιαούση (μαιευτήρας – γυναικολόγος)