Η αναγκαιότητα συσπείρωσης όλων των παιδιάτρων για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας τονίστηκε σε εκδήλωση για την βρεφική διατροφή που διοργανώθηκε από την Μονάδα Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας σε συνεργασία με τη 2η και την 3η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
«Το συμπόσιο αυτό διοργανώθηκε και από τις τρεις Παιδιατρικές Κλινικές του Ε.Κ.Π.Α μια και είναι αναγκαία η συσπείρωση όλων των παιδιάτρων για την αναστροφή μιας ζοφερής πραγματικότητας. Δεν θέλουμε να συνεχίσει η Ελλάδα με την τόσο γόνιμη γη, που δοξάστηκε για τη μεσογειακή της δίαιτα, να είναι πρωταθλήτρια στον κόσμο στην παιδική υπερβαρότητα και παχυσαρκία. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα να αναστραφεί αυτή η πρωτιά. Και έχουμε συσσωρευμένη επιστημονική γνώση για να το καταφέρουμε αυτό», τόνισε , ανοίγοντας την εκδήλωση, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Παιδογαστρεντερολόγος και υπεύθυνη της Μονάδας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Ακολούθησε ο καθηγητής Παιδιατρικής και διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος , ο οποίος πρόσθεσε ότι στη χώρα μας εκτός από την κακή διατροφή, υπάρχουν και άλλα δεινά που επηρεάζουν την παχυσαρκία, όπως ο ανεπαρκής ύπνος και το στρες. Τόνισε ωστόσο, ότι η εγκυμοσύνη και τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι τα πιο σημαντικά, τα οποία καθορίζουν τη μελλοντική μας υγεία γι αυτό και το κράτος χρειάζεται να επενδύσει σε αυτά προκειμένου να έχουμε υγιείς πολίτες.
Το στίγμα του συμποσίου έδωσε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας ότι η σύγχρονη επιστημονική γνώση δεν αφήνει αμφιβολία για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής στη διαμόρφωση της απώτερης υγείας του ατόμου. Παράγοντες που επηρεάζουν την έκφραση του ανθρώπινου γονιδιώματος όπως είναι η υπερσίτιση ή ο υποσιτισμός της εγκύου, παράγοντες που διαταράσσουν το μικροβίωμα του ανθρώπου κατά τους πρώτους μήνες της ζωής όπως είναι η γέννηση με καισαρική τομή, η λήψη αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, ο ανεπαρκής μητρικός θηλασμός, ο λανθασμένος τρόπος σίτισης κατά την εισαγωγή στερεών τροφών που υποβοηθά την ανάπτυξη βλαβερών γευστικών προτιμήσεων και διαιτητικών προτύπων όλοι προδιαθέτουν στην ανάπτυξη παχυσαρκίας και νοσημάτων φθοράς, αλλεργιών και άλλων νοσημάτων που μαστίζουν τις δυτικές χώρες.
Η βρεφική διατροφή τόνισε η κ. Παπαδοπούλου, δεν καλύπτει απλά διατροφικές ανάγκες του βρέφους, αλλά καλλιεργεί συμπεριφορές, γευστικές προτιμήσεις και διαιτητικά πρότυπα που αποτρέπουν ή ευοδώνουν την ανάπτυξη της παχυσαρκίας, των νοσημάτων φθοράς, της αλλεργίας, των αυτοάνοσων νοσημάτων και των άλλων ασθενειών που μαστίζουν το δυτικό κόσμο.
Η επίκουρη καθηγήτρια Αλλεργολογίας στην Β’ Παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» Βίκυ Ξεπαπαδάκη αναφέρθηκε στους παράγοντες που προάγουν τις αλλεργίες οι οποίες αυξάνουν συνεχώς και στη χώρα μας, καθώς και στο ότι η καθυστερημένη εισαγωγή των αλλεργιογόνων τροφών (αυγού, ψαριού κλπ) στο διαιτολόγιο του υγιούς βρέφους, κοντά στον πρώτο χρόνο της ζωής, αντί να μειώσει τις αλλεργίες τις αύξησε γι αυτό και πλέον συνιστάται οι τροφές αυτές να εισάγονται στη διατροφή του βρέφους όπως και οι υπόλοιπες στερεές τροφές.
Στο συμπόσιο παρουσιάστηκαν από την ομότιμη καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής στα ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας Θωμαή Καραγκιόζογλου στοιχεία για την κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τους παράγοντες που ευνοούν την παιδική παχυσαρκία, τις αλλεργίες ή και τα δύο, τα οποία δείχνουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στη διενέργεια καισαρικών τομών, στην κατανάλωση αντιβιοτικών στα παιδιά καθώς και στην κατανάλωση επεξεργασμένων βρεφικών τροφών του εμπορίου με σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της παχυσαρκίας.
Ακολούθησε η Δώρα Σταύρου, παιδίατρος Δημόσιας Υγείας, στον Τομέα Υγείας του Παιδιού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας η οποία παρουσίασε στοιχεία για το μητρικό θηλασμό στην Ελλάδα ο οποίος είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και ανέφερε τις πολύπλευρες δράσεις του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΛΚΥΟΝΗ για την υποστήριξη των μητέρων προκειμένου να θηλάσουν αλλά και για την γενικότερη προαγωγή του μητρικού θηλασμού.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση-σχολιασμός του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κ. Kim Michaelsen, πρώτος συγγραφέας της έκδοσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Π.Ο.Υ. για τη διατροφή των βρεφών και νηπίων που ζουν στην Ευρώπη, ο οποίος ανέφερε ότι στη Δανία (αλλά και σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες) τα ποσοστά του θηλασμού είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι η μεγάλη άδεια μητρότητας που δίδεται με πλήρεις αποδοχές και ο δεύτερος το σύστημα επαγγελματιών υγείας που στηρίζουν τη μητέρα κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό ώστε να μπορέσει να ενημερωθεί και εκπαιδευτεί σε ότι αφορά την τεχνική του θηλασμού, τους τρόπους ευόδωσης της παραγωγής γάλατος, τη δίαιτα και τον τρόπο ζωής που πρέπει να ακολουθεί με στόχο να θηλάσει για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται ένα υγιές μωρό που να καλύπτεται σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Στην εκδήλωση για την βρεφική διατροφή που έλαβε χώρα στο Κολλέγιο Αθηνών το Σάββατο 14 Απριλίου και τελούσε υπό τη αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Παιδιάτρων, της έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής του ΕΚΠΑ και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής, σαφής ήταν η θέση των ομιλητών για στροφή στα προϊόντα της ελληνικής γης και αποφυγή των προϊόντων του εμπορίου που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, αρκεί οι γονείς να γνωρίζουν και να υιοθετούν τους κανόνες της ασφαλούς προετοιμασίας του φαγητού και σίγουρα να μην προσθέτουν στο φαγητό του βρέφους αλάτι η ζάχαρη.
Οι ομιλητές τέλος, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα βρέφη που ακολουθούν αυστηρές χορτοφαγικές δίαιτες (vegan) οι οποίες είναι επικίνδυνες εάν το βρέφος δεν λαμβάνει τα κατάλληλα συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων γι αυτό και τόνισαν ότι οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται για τις σοβαρές επιπτώσεις της μη χορήγησης των κατάλληλων συμπληρωμάτων εάν εφαρμόζουν τέτοιες δίαιτες γι αυτό και είναι απολύτως απαραίτητη η επίβλεψη του διαιτολογίου του βρέφους από ειδικό. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ