Κάθε γυναίκα ακολουθεί τις συμβουλές του γιατρού της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί η κατάσταση ποικίλει ανάλογα με την ηλικία της, το ήδη υπάρχον βάρος αλλά και την κατάσταση της υγείας της. Εμείς σου δείχνουμε τις πιο κλασικές διατροφικές συνήθειες που καλό είναι να ακολουθείς και την γκάμα που πρέπει να καλύπτεις για μία ολοκληρωμένη και γεμάτη ενέργεια διατροφή, τόσο για εσένα όσο και για το μωρό σου.
Οι ιδανικές μερίδες:
- 2 μερίδες φρούτου
- 5 μερίδες λαχανικών
- 2μιση μερίδες γαλακτοκομικών
- 8μιση μερίδες σιτηρών
- 3μιση μερίδες καθαρών κρεάτων, ξηρών καρπών και λαχανικών όπως ο αρακάς
Tip για κάθε μερίδα: ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μερίδα για υδατάνθρακες είναι η χούφτα σου, μία μερίδα λαχανικών είναι ένα μικρό μπολ και μία μερίδα φρούτου είναι επίσης η χούφτα σου.
Δεν χρειάζεται να τρως περισσότερο επειδή κουβαλάς μέσα σου μία ζωή. Το βασικό που πρέπει να κάνεις είναι να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας με περισσότερο νερό και προϊόντα ολικής άλεσης. Επίσης, αν δεν είσαι αλλεργική στους ξηρούς καρπούς, τα αυγά ή τα ψάρια, καλό είναι να τα εντάξεις στο διατροφολόγιό σου.
Κάλσιο: ο φυσικός τρόπος για να πάρεις έξτρα κάλσιο είναι να πίνεις γάλα με χαμηλά λιπαρά ή ποτά με σόγια και να τρως γιαούρτι και σκληρά τυριά.
Πρωτεΐνη: Οι βασικότερες πηγής για να λαμβάνεις πρωτεΐνη είναι το κρέας, τα βραστά αυγά, ο σολωμός, τα όσπρια, τα ρεβίθια και το τόφου.
Σίδηρο: Πάρε σίδηρο φυσικά με κόκκινο κρέας και συσκευασμένο τόνο. Οι τροφές με σίδηρο και φυλλικό οξύ είναι τα φασόλια, τα πράσινα λαχανικά με φύλλα, το τόφου, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και οι τροφές ολικής άλεσης.
Περιόρισε τα ψάρια που είναι υψηλά σε υδράργυρο, όπως είναι ο μπακαλιάρος ή ο τόνος σε 2 φορές το μήνα. Μείωσε την καφεΐνη, την ποσότητα ζάχαρης που λαμβάνεις αλλά και τα παχυντικά φαγητά.
Απόφυγε: τα κατεψυγμένα φαγητά και τα μαλακά τυριά που κρύβουν τον κίνδυνο της σαλμονέλας και φυσικά το αλκοόλ.