Όταν το παιδί είναι έτοιμο για στερεά τροφή

24 Απριλίου 2018 | 09:34

Γύρω στους 6 μήνες, το παιδί χρειάζεται έξτρα τροφή (εκτός του γάλακτος) για να αναπτυχθεί σωστά, να πάρει αρκετό σίδηρο και όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του. Oι στερεές τροφές δεν αντικαθιστούν το μητρικό γάλα ή το γάλα σε σκόνη. Λειτουργούν συμπληρωματικά μέχρι και τους 12 μήνες, εφόσον το παιδί χρειάζεται εξίσου και τις δύο ομάδες τροφών. Τα επιπλέον οφέλη της εισόδου της στερεάς τροφής στη ζωή του παιδιού είναι ότι ανακαλύπτει νέες γεύσεις, υφές, αναπτύσσει τα δόντια και το σαγόνι του και χτίζει δεξιότητες που θα χρειαστούν αργότερα στη γλωσσική εξέλιξη.                               

Σημάδια ότι το μωρό είναι έτοιμο (γύρω στους 6 μήνες):

  • Έχει καλό έλεγχο του κεφαλιού και του λαιμού του ενώ μπορεί να κάτσει με τον κορμό όρθιο
  • Δείχνει ενδιαφέρον στο φαγητό με το να κοιτάει τι έχει το πιάτο σου
  • Προσπαθεί να φτάσει το φαγητό σου
  • Ανοίγει το στόμα όταν του προσφέρεις να φάει με το κουτάλι

Αν το μωρό έχει φτάσει στους 7 μήνες και δεν έχει δείξει κάποιο από τα άνωθι σημάδια, καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Το σωστό timing για στερεά τροφή

Σε πρώτο επίπεδο, για να γίνει ομαλά η μετάβαση, πρέπει να είστε και οι δύο χαλαροί και χαρούμενοι. Η καλύτερη ώρα για να δοκιμάσει να φάει είναι αμέσως μετά το θηλασμό ή το γάλα σε σκόνη γιατί είναι ακόμα πεινασμένο και θέλει κάτι να ικανοποιήσει την πείνα του.

Καταλαβαίνεις ότι πεινάει ακόμα όταν ενθουσιάζεται με το να βλέπει το φαγητό του να ετοιμάζεται, όταν γέρνει προς το μέρος σου και όταν ανοίγει το στόμα σου καθώς κάνεις την κίνηση να το ταΐσεις. Αντιθέτως, όταν δεν ενδιαφέρεται πια, γυρνάει το κεφάλι αλλού, αποσπάται, σπρώχνει το κουτάλι ή κρατά το στόμα πεισματικά κλειστό.

Είναι πάντοτε καλό να μιλάς στο μωρό και να του εξηγείς τη διαδικασία, βοηθώντας το τόσο στη γλωσσική ανάπτυξη όσο και στη σιγά σιγά κατανόηση του τι συμβαίνει και γιατί.

Ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού στερεά τροφή αρκούν για να την συστήσεις στο παιδί. Μέχρι να φτάσει τους 12 μήνες, θα τρώει, κατά μέσο όρο, 3 μικρά γεύματα τη μέρα. Η υφή της τροφής

Ξεκινάμε με αλεσμένο φαγητό σε υφή πουρέ, μετά περνάμε σε πολύ λεπτές λωρίδες και μετά σε ψιλοκομμένες μπουκιές. Μεταξύ 6 και 8 μηνών γίνεται η μετάβαση από απαλή σε πιο σκληρή τροφή ώστε να μάθει να μασάει και σιγά σιγά να το κάνει και μόνο του. Όταν χρονίσει, θα είναι σε θέση να τρώει φαγητά με την ίδια υφή σαν της υπόλοιπης οικογένειας.

Τα είδη των τροφών

Κάθε στερεά τροφή είναι κάτι καινούριο που ενθουσιάζει το μωρό. Το πιο βασικό στοιχείο είναι να του παρέχεις τροφές πλούσιες σε σίδηρο και στη σωστή υφή. Οι βασικές ομάδες τροφών που μας ενδιαφέρουν είναι:

  • Τα λαχανικά, για παράδειγμα, βραστή πατάτα, καρότα και φασόλια
  • Τα φρούτα, όπως είναι η μπανάνα, το μήλο, το πεπόνι και το αβοκάντο
  • Σιτάρι, βρώμη, ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά
  • Γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι και -εφόσον το επιτρέπει ο παιδίατρος- τυριά
  • Κρέας, ψάρι, χοιρινό, βραστά αυγά (ποτέ μελάτα)

Τροφές που είναι καλό να αποφύγεις

  1. Το μέλι δίνεται στα παιδιά μετά τον πρώτο χρόνο
  2. Το ίδιο ισχύει και για το κατσικίσιο γάλα ή σόγιας
  3. Όχι στα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά τα πρώτα 2 χρόνια
  4. Οι σκληρές τροφές, όπως είναι οι ξηροί καρποί, κρύβουν κινδύνους οπότε τις δίνουμε στο παιδί όταν φτάσει 3 χρονών
  5. Το μη παστεριωμένο γάλα, οι έτοιμοι φρουτοχυμοί, το τσάι, ο καφές και τα ζαχαρούχα ροφήματα είναι καλό να αποφεύγονται σε όλες τις ηλικίες.
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version