Ακόμα και η μετριοπαθής κατανάλωση καφεΐνης από τη μαμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο κυοφορούμενο έμβρυο και συγκεκριμένα, στο μετέπειτα σωματικό βάρος του παιδιού. Η Ελληνίδα ερευνήτρια Ελένη Παπαδοπούλου, που είναι μέλος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Έκθεσης και Επιδημιολογίας στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, στο Όσλο, πραγματοποίησε σχετική μελέτη από την οποία προέκυψε ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί ενδομητρίως στην καφεΐνη είχαν 453 γραμμάρια σε ηλικία οκτώ ετών. Αλλά τα παιδιά των μαμάδων που κατανάλωναν την περισσότερη ποσότητα καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη είχαν 66% περισσότερες πιθανότητες να είναι ελαφρώς υπέρβαρα. «Τα αποτελέσματα ενισχύουν τις ισχύουσες συστάσεις για περιορισμό της καφεΐνης κατά την κύηση σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα, δηλαδή περίπου δύο με τρία φλιτζάνια καφέ. Όμως, εντοπίσαμε και σχέσεις μεταξύ πρόσληψης καφεΐνης σε επίπεδα χαμηλότερα των 200 mg», εξηγεί η Δρ Παπαδοπούλου σε σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open. Στο πλαίσιο της μελέτης, η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της έθεσαν υπό ιατρική αξιολόγηση σχεδόν 51.000 γυναίκες και τα παιδιά τους και τις ρώτησαν όταν διένυαν την 22η εβδομάδα κυοφορίας πόσο καφεΐνη κατανάλωναν. Πηγές πρόσληψης καφεΐνης θεωρήθηκαν, ο καφές, το μαύρο τσάι, τα καφεϊνούχα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, η σοκολάτα, το σοκολατούχο γάλα, τα γλυκά, τα κέικ, οι καραμέλες και τα αλείμματα για σάντουιτς. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση καφεΐνης: 0-49 mg (χαμηλή), 50-199 mg (ενδιάμεση), 200-299 mg (υψηλή) και 300 mg και άνω (πολύ υψηλή). Οι επιστήμονες παρακολούθησαν το σωματικό βάρος και ύψος των παιδιών έως και την ηλικία των οκτώ ετών. Μεταξύ των γυναικών, το 46% έκανε χαμηλή κατανάλωση καφεΐνης, το 44% ενδιάμεση, το 7% υψηλή και το 3% πολύ υψηλή. Οι τελευταίες ήταν πιθανότερο να είναι άνω των 30 ετών, να έχουν περισσότερα από ένα παιδιά, να καταναλώνουν πολλές θερμίδες και να καπνίζουν κατά την κύηση. Επίσης, ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και να είναι παχύσαρκες προ κύησης. Η προγεννητική έκθεση σε οποιαδήποτε ποσότητα καφεΐνης σχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο το παιδί να είναι υπέρβαρο σε ηλικία τριών και πέντε ετών. Αυτό το πλεονάζον βάρος διαρκούσε έως την ηλικία των οκτώ ετών, στην περίπτωση των παιδιών που οι μαμάδες έκαναν υπερκατανάλωση καφεΐνης. Μαίρη Μπιμπή
Πόση καφεΐνη κατά την κύηση είναι ασφαλής για το παιδί;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιδερμίδα πιο υγιής και λαμπερή με 3 διατροφικά tips Ανακαλύψτε τα "skin foods" που υπόσχονται λαμπερή επιδερμίδα και γιατί πρέπει να τα εντάξετε στο διατροφολόγιό σας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δείτε πως θα πείσετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά Το φαγητό δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση για τα παιδιά. Ωστόσο, δεν είναι ακατόρθωτο να τα μυήσετε στην υγιεινή... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διατροφή: Οι «απαγορευτικές» τροφές για τα παιδιά Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε αυτές τις τροφές στο μεσημεριανό μας οικογενειακό τραπέζι; Τι είναι σημαντικό να περιλαμβάνει η διατροφή... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4 μύθοι για τη διατροφή στο θηλασμό Οι μύθοι γύρω από τη διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να σου προκαλέσουν επιπλέον άγχος, γι’ αυτό... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα έρευνα: Το φαγητό που δεν πρέπει να τρώνε τα παιδιά μέχρι να κλείσουν τα 2 Νέα έρευνα επισημαίνει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής κατά τη διάρκεια των πρώτων 1.000 ημερών, από την... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μειωμένη όρεξη: Πώς θα τρώει το παιδί περισσότερο; Η διατροφή του παιδιού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα αυτό μπορεί να σας αγχώνει, αλλά υπάρχουν... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μαγειρική με το παιδί: Μία δραστηριότητα με 7 οφέλη Μαγείρική με το παιδί σημαίνει υγιεινή διατροφή, ποιοτικός χρόνος και νέες δεξιότητες! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ενέργεια: Κουρασμένη μαμά; Να τι πρέπει να φας Αυτές οι τροφές μπορούν να ενισχύσουν την ενέργεια και την αποδοτικότητά σας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ