Το μωρό σας ενημερώνει για το πότε είναι έτοιμο να φάει από το μπουκάλι όταν δεν μπορεί να θηλάσει πια όπως και πριν ή όταν αρχίζει και τρώει και άλλες τροφές εκτός του γάλακτος. Οι γιατροί προτείνουν να μην διακοπεί η διαδικασία του θηλασμού πριν τους 6 μήνες και μάλιστα προτρέπουν τις μαμάδες να συνεχίσουν το θηλασμό μέχρι το 12ο μήνα, έστω και συμπληρωματικά με το υπόλοιπο φαγητό. Παρόλα αυτά, οι συνθήκες δεν είναι κοινές για όλες τις γυναίκες και κάποιες πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά πριν τους 6 μήνες της ζωής του μωρού ή γενικά δεν είναι σε θέση να θηλάσουν, οργανικά μιλώντας.
Δεν στερούμε από το παιδί το μητρικό γάλα, απλώς του το δίνουμε πλέον μέσα από το μπουκάλι. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι το βρεφικό γάλα σε σκόνη, που είναι ό,τι πιο ασφαλές και κοντινό στο μητρικό γάλα.
Πώς ελέγχουμε τη ροή
Όταν γεμίσετε το μπουκάλι με νερό ή γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, γυρίστε το ανάποδα. Το υγρό πρέπει να στάζει ρυθμικά και όχι να χύνεται. Αν πρέπει να κουνήσετε το μπουκάλι για να στάξει, σημαίνει ότι η ροή είναι πολύ αργή και ότι το παιδί μπορεί να κοιμηθεί στο τάισμα πριν πάρει την ποσότητα που χρειάζεται. Αν λίγο γάλα φεύγει από το στόμα του παιδιού, είναι φυσιολογικό. Με τον καιρό δεν θα συμβαίνει. Τέλος, μπορεί να μην βρείτε αμέσως το ιδανικό μπουκάλι για το παιδί. Οι θηλές των μπουκαλιών διαφέρουν ως προς την ταχύτητα και το μέγεθος.
Πώς ξεκινάμε
Το πιο σημαντικό από όλα είναι να δημιουργήσετε μία άνετη στάση για εσάς. Αφού καθίσετε, πάρτε το παιδί στην αγκαλιά και κρατήστε το σταθερά. Καλό είναι να είναι ξαπλωμένο με κλίση ώστε να μην δυσκολευτεί αν χρειαστεί να ρευτεί. Μπορείτε να του αλλάζετε κάθε τόσο κατευθύνσεις ώστε να αρχίσει να αναπτύσσει όλες τις αισθήσεις του.
Δώστε ρυθμό στο τάισμα με το να βάλετε το παιδί να είναι καθιστό. Αν είναι μαθημένο στο μπιμπερό, καταλήγει να τρώει πάρα πολύ γρήγορα. Σε αυτήν όμως τη στάση, του δίνεται η δυνατότητα να ξεκουράζεται και να σταματά κάθε λίγα λεπτά. Τέλος, μην ξεχνάτε να μιλάτε στο παιδί ώστε να ‘δένεστε’. Είναι εξάλλου μία διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει και ο πατέρας του παιδιού.
Όταν αφήνει υπόλοιπο στο μπιμπερό
Αν το μωρό κοιμηθεί κατά τη διάρκεια, ακουμπήστε το στον ώμο σας, τρίψτε την πλατούλα του ή χαϊδέψτε το κεφάλι, τα πόδια και την κοιλίτσα για να το ξυπνήσετε. Επίσης, μπορείτε να του αλλάξετε την πάνα αν δεν ξυπνάει εύκολα. Περιμένετε να ξυπνήσει εντελώς προτού το ταΐσετε. Αν όμως δεν τελειώσει το μπιμπερό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα μωρά ξέρουν πολύ καλά πόσο γάλα χρειάζονται. Πάντα πετάμε τα υπολείμματα, γιατί η αποθήκευση γάλακτος, ενώ έχει δοκιμαστεί, είναι ριψοκίνδυνη για το μωρό.
Πόσο πρέπει να πίνουν;
Συνήθως, πίνουν από το μπιμπερό 6-8 φορές την ημέρα αλλά δεν υπάρχει στάνταρ ποσότητα. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μπορεί να χρειάζεται πολύ συχνό ή πιο αραιό τάισμα. Απλά ταΐστε το όταν πεινάει. Ένας γενικός οδηγός για μωρά που πίνουν μητρικό γάλα σε σκόνη είναι:
- Όταν είναι 3 μηνών, χρειάζεται 150 ml ανά κιλό του βάρους του, αλλά ένα πρόωρο μωρό χρειάζεται λίγη παραπάνω ποσότητα, έως και 200 ml ανά κιλό.
- Από 3-6 μηνών, χρειάζεται 120 ml ανά κιλό του βάρους του
- Από 6-12 μηνών, χρειάζεται 90-100 ml ανά κιλό εφόσον είναι και η φάση που ξεκινά να τρώει στερεές τροφές
Τα μωρά που θηλάζουν παίρνουν 750-800 ml τη μέρα μέχρι να φτάσουν τους 6 μήνες, αλλά ακόμα κι αυτό ποικίλει. Εάν θέλετε, μετά τους 6 μήνες, μπορείτε να δίνετε στο παιδί γάλα με πλαστικά φλιτζάνια για μωρά ώστε να μαθαίνει σιγά σιγά την έννοια της γουλιάς.