Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανό να ενθαρρύνει καλύτερες διατροφικές συνήθειες από την εγκυμοσύνη. Το σώμα σας περνάει μεγάλες αλλαγές και τόσο εσείς όσο και το έμβρυό σας χρειάζεστε μια πλήρη δόση βιταμινών και θρεπτικών συστατικών για να παραμείνετε δυνατοί. Αλλά τι μετράει ως υγιεινό φαγητό για την εγκυμοσύνη; Εδώ είναι 10 από τα καλύτερα τρόφιμα για να φάτε όταν είστε έγκυος και το γιατί.
1. Αυγά Είτε σας αρέσουν τηγανητά, σκραμπλ, βρασμένα ή ομελέτα, τα αυγά είναι το χρυσό τρόφιμο για την προγεννητική πρωτεΐνη. Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή φυλλικού οξέος, σιδήρου και χολίνης.
Όχι μόνο τα αυγά είναι μια σχετικά φθηνή, ευέλικτη και βολική πηγή πρωτεΐνης, αλλά περιέχουν και χολίνη. Ποτέ δεν έχετε ακούσει αυτό το τελευταίο; Η χολίνη είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και μειώνει τον κίνδυνο των ελαττωμάτων νευρικού σωλήνα. Για να αποκομίσετε τα οφέλη, θα πρέπει να φάτε όλο το αυγό, καθώς η χολίνη περιέχεται στον κρόκο. Μπόνους: δώστε μια ώθηση στον εγκέφαλο του μωρού αγοράζοντας αυγά ενισχυμένα με ωμέγα-3. 2. Γλυκοπατάτες Οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες από θρεπτικές ίνες, βιταμίνη Β6, κάλιο (ακόμη περισσότερο από τις μπανάνες!), βιταμίνη C και σίδηρο, χαλκό και β-καροτένιο.
Τα φασόλια διαθέτουν μεταλλικά στοιχεία φιλικά προς το μωρό και τη μητέρα, τα οποία βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα. Γι’ αυτό είναι μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους και βίγκαν. Τα φασόλια είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο, ένα βασικό μέταλλο που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης και παρατεταμένου τοκετού. Τα φασόλια ενοχλούν το στομάχι σας; Άλλες μεγάλες πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν το κρέας, το κοτόπουλο, το γάλα, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα κάσιους, τα μπιζέλια, τα καβούρια και τα στρείδια (απλώς μην τα φάτε ωμά!).
5. Άπαχο κρέας Σίγουρα γνωρίζετε ότι είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, αλλά το άπαχο βόειο κρέας και το χοιρινό κρέας είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες Β.
Το σώμα σας χρειάζεται πολύ περισσότερη πρωτεΐνη τώρα (περίπου 25 επιπλέον γραμμάρια την ημέρα) για να βοηθήσει το μωρό να αναπτυχθεί και να εξασφαλίσει ότι οι μύες του αναπτύσσονται σωστά. Το ίδιο ισχύει και για το σίδηρο: το να μην πάρει αρκετό από αυτό το μέταλλο μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του μωρού και να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης. Ο σίδηρος είναι σημαντικός και για τη μαμά – είναι απαραίτητος για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων (για την πρόληψη της αναιμίας). Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματος αυξάνεται, οπότε θα χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου (σε περίπου 27 mg την ημέρα). Μπόνους: το κρέας παρέχει μια μεγάλη δόση βιταμινών Β6, που βοηθά τον ιστό του μωρού και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την πρωινή ναυτία της μητέρας, καθώς και Β12, που βοηθά στη διατήρηση υγιών νεύρων και ερυθρών αιμοσφαιρίων. 6. Χυμός πορτοκάλι Με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι το πρωί γεμίζετε με φυλλικό οξύ, κάλιο και, φυσικά, με βιταμίνη C. Πιθανότατα έχετε ακούσει πολλά σχετικά με το φυλλικό οξύ και το φολικό οξύ (τη συνθετική μορφή που παίρνετε σε συμπληρώματα και εμπλουτισμένα τρόφιμα) και δικαιολογημένα: είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την πρόληψη ορισμένων γενετικών ανωμαλιών από την αρχή της εγκυμοσύνης και για την εξασφάλιση μιας υγιούς εγκυμοσύνης έπειτα, οπότε προσπαθήστε να πάρετε τα συνιστώμενα 400 mg την ημέρα. Το κάλιο στο χυμό είναι σημαντικό για τον έλεγχο της μυϊκής σας λειτουργίας, του μεταβολισμού και της συνολικής υγείας σας. Όπως και με το σίδηρο, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο κάλιο λόγω του αυξημένου όγκου του αίματος. Όπως γνωρίζετε ήδη, ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία, εκτός από την καταπολέμηση των κρυολογημάτων, βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα το σίδηρο και διατηρεί τα οστά σας και τα οστά του μωρού σας υγιή. Μπορείτε επίσης να πάρετε τη βιταμίνη C από μπρόκολο, ντομάτες, φράουλες, κόκκινες πιπεριές και διάφορα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένης μιας άλλης προγεννητικής τροφής: το μάνγκο, που περιέχει περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Μπόνους: επιλέγετε το χυμό που είναι ενισχυμένος με βιταμίνη D, η οποία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον πλακούντα και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι το μωρό θα έχει ισχυρότερα οστά.
7. Γιαούρτι Εκπληξη! Το απλό γιαούρτι περιέχει πραγματικά λίγο περισσότερο ασβέστιο από το γάλα. Επιπλέον, έχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη οστών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες Β και ψευδάργυρο.
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των οστών και των δοντιών σας και βοηθά το μωρό να αναπτυχθεί. Η παράλειψη αυτής της βασικής θρεπτικής ουσίας θα μπορούσε να σας βάλει σε κίνδυνο. Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να παίρνουν 1.000 mg ασβεστίου ημερησίως για να μειώσουν τον κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης και πρόωρου τοκετού. Εάν η ποσότητα ασβεστίου σας είναι χαμηλή, το σώμα σας θα πάρει τις ανάγκες του μωρού για ασβέστιο από τα οστά σας, θέτοντας σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση αργότερα. Μπόνους: το ελληνικό γιαούρτι με φρούτα είναι διπλή δόση πρωτεΐνης (και ινών).
8. Βρώμη Η βρώμη είναι γεμάτη με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνη Β6. Ξεκινήστε το πρωί σας σωστά με ένα ωραίο μεγάλο μπολ με πλιγούρι βρώμης. Ολόκληροι κόκκοι είναι εξαιρετικοί για τη διατήρηση των ενεργειακών σας επιπέδων, ειδικά εάν η πρωινή ναυτία σας αφυδατώνει. Επιπλέον, όλες αυτές οι ίνες θα βοηθήσουν με μια άλλη δυσκολία στην εγκυμοσύνη: τη δυσκοιλιότητα. Τα οφέλη δε σταματούν μόνο στη μαμά. Αυτό το βολικό πιάτο πρωινού περιέχει επίσης πρωτεΐνη και βιταμίνη Β6, και τα δύο από τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του μωρού. Μπόνους: ψάξτε για μια ποικιλία που είναι εμπλουτισμένη με σίδηρο, βιταμίνες Β και φολικό οξύ.