Οι αλλαγές που βιώνει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εν αναμονή του τοκετού, είναι πολλές. Τα θέματα που προκύπτουν είναι σχετικά με την αυτοεκτίμηση, την εικόνα που έχει για το σώμα της, τα προσωπικά συναισθήματα σε σχέση με τον έλεγχο, την εμπιστοσύνη που δείχνει στους άλλους αλλά και τα ερωτηματικά για το αν είναι σε θέση να τα καταφέρει μέσα στο νέο ρόλο της.
Τα ορμονικά επίπεδα αλλάζουν διαρκώς τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υψηλό άγχος, κατάθλιψη, μελαγχολία αλλά και σύγχυση. Όλα αυτά χρειάζονται ένα σεβαστό διάστημα μέχρι να φύγουν και να επανέλθει πλήρως η γυναίκα στην προηγούμενη κατάσταση.
Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχθείτε ότι είναι κάτι φυσιολογικό. Αμέσως μετά, πρέπει να ξέρετε ότι θα χρειαστείτε βοήθεια. Καταρχάς, σε πρακτικό επίπεδο. Δεν θα κοιμάστε σερί τη νύχτα και θα ακολουθείτε μόνο το πρόγραμμα του μωρού στο θηλασμό και τον ύπνο. Ζητήστε βοήθεια από το σύντροφο ή κάποιο δικό σας άνθρωπο με το φαγητό αλλά και με την ψυχολογική υποστήριξη. Χωρίς βοήθεια θα νιώσετε ανεπάρκεια και εγκατάλειψη από τους άλλους. Το υποστηρικτικό δίκτυο είναι άκρως απαραίτητο για το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό. Θέστε τα όριά σας ως προς το πόσο κόσμο χρειάζεστε στο σπίτι και για πόση ώρα.
Η εικόνα του σώματος. Η βασική αλλαγή με την οποία έρχεται αντιμέτωπη μία εν δυνάμει μαμά, είναι αυτή του σώματός της. Παίρνετε βάρος, αλλάζετε νούμερο στα ρούχα, αποκτάτε ραγάδες, τα μαλλιά πυκνώνουν ή αραιώνουν, τα πόδια πρήζονται και γενικά δεν νιώθετε το ίδιο θελκτική με πριν. Ακόμα όμως και τότε, οφείλετε να έχετε κατά νου ότι θα φέρετε στον κόσμο μία ζωή και ότι χρειάζεται χρόνος μέχρι την επαναφορά σας.
Το άγχος της νέας ευθύνης. Η πεποίθηση ότι υπάρχουν γυναίκες που νιώθουν 100% έτοιμες για να γίνουν μαμάδες είναι μάλλον λανθασμένη. Όλες οι πρώτες φορές, σημαντικές ή μη, κουβαλούν ένα άγχος και ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα είναι στην πράξη, αν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και κατά πόσο είμαστε ικανές. Αν μιλάμε ειδικά για τη μητρότητα που διαρκεί για πάντα, καμία δεν είναι ποτέ προετοιμασμένη, όσα βιβλία και αν έχει διαβάσει. Εκτός των άλλων, οι έξωθεν επιρροές από οικογένεια, φίλους και κοινωνία μπορούν να σας επηρεάσουν βαθιά και να σας αγχώσουν ακόμα περισσότερο. Το ζητούμενο είναι να κάνετε focus στον εαυτό σας, να πάτε βήμα βήμα την εγκυμοσύνη και να φροντίσετε να είστε όσο πιο ήρεμες γίνεται. Γίνετε πιο επιλεκτικές με το ποιους περνάτε το χρόνο σας και φροντίστε τον εαυτό σας περισσότερο γιατί αυτό επηρεάζει και το μωρό σας.