Όσες γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν ή υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν το θηλασμό, η μόνη ισάξια εναλλακτική για τους πρώτους 12 μήνες ζωής του μωρού είναι το μητρικό γάλα της αγοράς σε σκόνη. Κατά βάση είναι φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα που έχει υποστεί κάποιες μετατροπές προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες του μωρού σας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μωρά δεν μπορούν να χωνέψουν το αγελαδινό γάλα έτσι όπως είναι. Επομένως, προστίθενται βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και λιπαρά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του βρέφους. Τέλος, αφαιρούνται επίπεδα πρωτεΐνης που είναι πολύ υψηλά για το μωρό.
Συνοψίζοντας, τα μωρά κάτω από 12 μηνών δεν πρέπει να πίνουν πλήρες αγελαδινό γάλα, αποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο ή γάλα σε σκόνη και φυσικά εναλλακτικά γαλακτοκομικά, όπως η σόγια, το ρύζι ή το γάλα καρύδας κι αμυγδάλου.
Ποιο είναι το καλύτερο βρεφικό γάλα; Όπως προαναφέραμε, το αγελαδινό γάλα έχει παρόμοια ποιότητα και διατροφική αξία με το γάλα που παράγει το σώμα σας. Μην κρίνετε απαραίτητα με βάση τη μάρκα του γάλακτος ή επειδή το χρησιμοποιεί το νοσοκομείο που επισκέπτεστε. Είναι πιο ακριβό αλλά όχι πιο θρεπτικό. Το βρεφικό γάλα της αγοράς κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης ή έτοιμο υγρό. Το δεύτερο είναι και πιο ακριβό γιατί είναι η πιο βολική επιλογή για το μωρό σας.
Ειδικές μορφές βρεφικού γάλακτος
Υπάρχουν μωρά που ίσως δεν μπορούν να πιουν αγελαδινό γάλα και σε αυτό μας συμβουλεύει πάντοτε ο γιατρός μας. Ας δούμε λοιπόν τις εναλλακτικές επιλογές και τους λόγους για τους οποίους τις χρησιμοποιούμε.
Μητρικό γάλα με βάση σόγιας. Επιλέγουμε τη σόγια όταν το μωρό παρουσιάζει αλλεργίες ή δυσανεξίες ή επειδή ακολουθεί τα θρησκευτικά και τα πολιτιστικά μας πιστεύω. Η σόγια παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά πάντοτε με την καθοδήγηση του γιατρού. Τέλος, η σόγια δεν μειώνει ούτε περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών.
Μητρικό γάλα με ηλεκτρολύτες. Αυτό το γάλα χωρίζεται σε ένα μέρος χαμηλού επιπέδου ηλεκτρολυτών (που είναι και υποαλλεργικό) και σε ένα μέρος υψηλού επιπέδου ηλεκτρολυτών. Συνίσταται κυρίως σε βρέφη με αλλεργίες και δυσανεξία, χωρίς να μειώνει τα ποσοστά αλλεργιών.
Σπιτικό βρεφικό γάλα. To σπιτικό γάλα που ίσως περιλαμβάνει ζωμούς και άλλα συστατικά δεν προτείνεται γιατί δεν αποτελεί ιδανική εναλλακτική, όπως το αγελαδινό γάλα σε σκόνη του εμπορίου.
Τα συστατικά που προστίθενται στο βρεφικό γάλα εμπορίου:
LCP. Είναι σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νεύρων. Δεν υπάρχουν ακριβείς αποδείξεις ότι τα μωρά μπορούν (ή δεν μπορούν) να απορροφήσουν αυτά τα συστατικά. Ίσως είναι πιο βοηθητικά για τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα.
Β καροτίνη. Αυτή είναι η πηγή για βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικών. Εφόσον όμως τα περισσότερα βρεφικά γάλατα έχουν ήδη βιταμίνη Α, δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτά με Β καροτίνη είναι καλύτερα για το μωρό.
Προβιοτικά. Συνήθως μειώνουν την πιθανότητα γαστρεντερίτιδας και δημιουργούν υγιή βακτήρια στο έντερο του μωρού. Αυτό οδηγεί σε πιο μαλακά κόπρανα και λιγότερα εξανθήματα από την πάνα.
Μπορείτε να αλλάζετε τη μάρκα του βρεφικού γάλακτος; Σε γενικές γραμμές, δεν είναι καλό να την αλλάζετε γιατί το μωρό καταλαβαίνει έστω και την ανεπαίσθητη διαφορά στη γεύση και αναστατώνει τη ρουτίνα του. Εάν πρέπει να το κάνετε, διαβάστε με προσοχή τις οδηγίες. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ίδιο βρεφικό γάλα από τη γέννηση έως και τους 12 μήνες, όπου και σταματά η χρήση του.