Πώς να προλάβετε τους κινδύνους στο μπάνιο

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι στο μπάνιο είναι τα εγκαύματα και ο πνιγμός. Επειδή όμως ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, μπορείτε να προλάβετε τα πάντα, για όλη την οικογένεια, με 4 βασικούς κανόνες ‘κλειδιά’: πάντα να επιβλέπετε τα παιδιά όταν βρίσκονται στο μπάνιο και μην βάζετε τα μεγαλύτερα αδέρφια να κάνουν τη δουλειά σας γιατί έτσι […]
23 Μαΐου 2018 | 17:53

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι στο μπάνιο είναι τα εγκαύματα και ο πνιγμός. Επειδή όμως ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, μπορείτε να προλάβετε τα πάντα, για όλη την οικογένεια, με 4 βασικούς κανόνες ‘κλειδιά’: πάντα να επιβλέπετε τα παιδιά όταν βρίσκονται στο μπάνιο και μην βάζετε τα μεγαλύτερα αδέρφια να κάνουν τη δουλειά σας γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού. Η θερμοκρασία του νερού του μπάνιου για το παιδί πρέπει να είναι στους 37-38 βαθμούς Κελσίου. Να έχετε τα πάντα έτοιμα για το μπάνιο του, όπως πετσέτες, ρούχα, καθαρή πάνα και φροντίστε να βγάλετε ό,τι νερό έμεινε μετά το τέλος του μπάνιου.

Δυστυχώς, ο πνιγμός είναι η κύρια αιτία θανάτου στα παιδιά κάτω των 5 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορούν να γλιστρήσουν πολύ ξαφνικά, με κίνδυνο ακόμα και σε στάθμη νερού λίγων εκατοστών. Εφόσον δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν, μπορεί να μην ακουστεί καν κάποιος ήχος, όπως βήξιμο. Συνεπώς, δεν το αφήνουμε από τα μάτια μας ούτε για ένα λεπτό.

Πώς αποφεύγουμε τα εγκαύματα στο μπάνιο. Το μωρό σας έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα και το πολύ ζεστό νερό μπορεί να του κάνει κακό. Η ασφαλής θερμοκρασία είναι 37 με 38 βαθμούς Κελσίου (σχεδόν 36 βαθμούς αν είναι νεογέννητο) σε σχέση με τους ενήλικες που κάνουν μπάνιο στους 41-42 βαθμούς. Για να σιγουρευτείτε, αφήστε πρώτα να τρέξει το καυτό νερό (50 βαθμούς) αφού προσθέσετε κρύο ώστε να γίνει πιο χλιαρό. Δοκιμάστε τη θερμοκρασία με το παλιό κόλπο, βυθίζοντας τον αγκώνα στο νερό ή απλά βάλτε ένα θερμόμετρο μπάνιου. Πρώτα γεμίζουμε την μπανιέρα με κρύο νερό ώστε σε περίπτωση που πέσει κατά λάθος ή το αγγίξει, να μην πάθει έγκαυμα.

Τι να κάνετε αν προκύψει ελαφρύ έγκαυμα: Πρώτα από όλα, αν δεν είστε σίγουρες για το βαθμό του εγκαύματος, καλέστε ένα ασθενοφόρο ή το γιατρό σας αμέσως. Αν είναι ελαφρύ, μεταφέρτε το παιδί σε ασφαλή περιοχή. Αφαιρέστε ό,τι ρούχα ή αντικείμενα φοράει πάνω του με προσοχή. Βάλτε μόνο νερό στο έγκαυμα και αφήστε να τρέχει κρύο στο σημείο του εγκαύματος για αρκετά λεπτά. Μπορείτε να καλύψετε το τραύμα με ένα χαλαρό ελαφρύ πανάκι ή επίδεσμο που να μην κολλάει στο δέρμα του.

Απολαύστε τη διαδικασία απαλλαγμένες από το άγχος και βάλτε και τα μεγαλύτερα αδέρφια στη διαδικασία αλλά όχι σαν βοηθούς. Πρέπει να επιβλέπετε τα παιδιά καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version