Οι γονείς καταλαβαίνουν ότι τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν να επικοινωνούν με λόγια. Πολλά μικρά παιδιά, ωστόσο, θα χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα για να προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει το να κλαίνε, να πέφτουν στο πάτωμα, ακόμα και το να χτυπούν. Ενώ μπορείτε να αναμένετε κάποια τέτοια συμπεριφορά από ένα μικρό παιδί, τι πρέπει να κάνετε όταν το χτύπημα συνεχίζεται πολύ περισσότερο από ό,τι περιμένατε;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μέχρι το παιδί σας να μάθει να μιλάει, θα χρησιμοποιήσει όσα μέσα έχει για να επικοινωνήσει. Μερικά παιδιά θα χτυπήσουν όταν τους λένε όχι, για παράδειγμα. Παρόλο που αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι συνηθισμένη, πιθανώς δε θέλετε το μικρό παιδί σας να συνεχίσει να χτυπάει, ειδικά από θυμό.
Γίνετε καλό παράδειγμα για το παιδί σας. Αν και -τουλάχιστον- απαράδεκτο μέσο, ορισμένοι γονείς εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το χτύπημα ως μορφή πειθαρχίας. Εάν το παιδί σας κάνει κάτι που δε σας αρέσει και το χτυπάτε, μπορεί να πιστεύει ότι το χτύπημα είναι εντάξει.
Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να χτυπάει από θυμό. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να θυμώνει, μιας και ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Σημαίνει απλώς ότι δεν μπορεί να χτυπήσει κάποιον άλλο ενώ είναι θυμωμένο. Πείτε του ότι το χτύπημα δεν είναι ωραίο και όταν κάποιος είναι θυμωμένος μπορεί να χτυπήσει σκληρότερα από ό,τι νομίζει ότι χτυπάει. Το χτύπημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμα και ακούσια. Φυσικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λέξεις που θα καταλάβει το νήπιο.
Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Βοηθήστε το να εκφράσει το θυμό του με απλά λόγια, όπως “είμαι νευριασμένος-η” ή “το θέλω τόσο αυτό το παιχνίδι.” Βρείτε βιβλία στο μαθησιακό επίπεδο του παιδιού σας που αφορούν το θυμό ή τη βία. Ακόμα κι αν μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο μία ή δύο λέξεις κάθε φορά, βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι η χρήση λέξεων αντί του ξύλου θα σας δώσει τη δυνατότητα να βρείτε μια λύση στο πρόβλημά του.
Η τιμωρία είναι μια άλλη επιλογή αν το παιδί σας σάς χτυπήσει. Πείτε του ότι δε θα δεχτείτε να σας χτυπάει και ότι θα πρέπει να καθίσει να σκεφτεί τι έκανε χωρίς να μπορεί να παίξει ή να δει τηλεόραση. Τοποθετήστε μια καρέκλα σε μια γωνιά της αίθουσας όπου βρίσκεστε, έτσι ώστε να κοιτάζει σε έναν τοίχο ή μια γωνιά και βάλτε το παιδί σας να κάτσει εκεί αν χτυπήσει εσάς ή κάποιον άλλο. Πείτε του ότι επιτρέπεται να σηκωθεί μόνο όταν ζητήσει ειλικρινή συγγνώμη επειδή σας χτύπησε και το εννοεί.
Μπορεί επίσης το παιδί να θέσει από μόνο του ένα διάλειμμα στον εαυτό του περπατώντας μακριά όταν είναι θυμωμένο.
Εάν αισθάνεται ότι θυμώνει, αντί να χτυπήσει, μπορεί να φύγει μακριά από εσάς μέχρι να μην είναι θυμωμένο πια. Όταν φύγει ο θυμός του, τότε μπορεί να επιστρέψει και να μιλήσει μαζί σας για να σας ενημερώσει γιατί ήταν θυμωμένο.
Την πρώτη φορά που θα σας χτυπήσει,
κρατήστε τα χέρια του έτσι ώστε να μην μπορεί να χτυπήσει ξανά. Εξηγήστε ότι το ξύλο δεν είναι ωραίο και τονίστε ότι το αγαπάτε, αλλά δε σας αρέσει όταν χτυπάει εσάς ή κάποιον άλλο.
Κανείς δε θέλει το παιδί του να είναι βίαιο, οι γονείς φοβούνται ότι το παιδί τους θα γίνει bully.
Διδάσκοντας το παιδί σας να μάθει πώς να εκφράζει το θυμό με μη βίαιους τρόπους, σύντομα θα είναι σε θέση να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του χωρίς να βλάψει τους άλλους ή εσάς.