Μία γέννα δεν σημαίνει και αυτόματα το τέλος της ερωτικής σας ζωής. Αυτό που θα αλλάξει σίγουρα είναι ο τρόπος και η συχνότητα λόγω του ερχομού του μωρού. Ο χρόνος λιγοστεύει, η κούραση έρχεται και φυσικά οι ορμόνες κάνουν πάρτι μέχρι να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι δύο σύντροφοι διαφέρουν ως προς το πόση όρεξη έχουν για σεξ. Εδώ χρειάζεται υπομονή και συμβουλές από ειδικούς. Αν κινείστε στο ίδιο μήκος κύματος, μην ανησυχείτε.
Πώς νιώθουν οι γυναίκες για το σεξ μετά τον τοκετό. Συνήθως χρειάζονται 1-3 μήνες μέχρι να ξαναβρείτε την ερωτική σας διάθεση. Κάποιες όμως χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Άλλες μαμάδες μπορεί να νιώθουν ερωτικά κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή εκλύεται ωκυτοκίνη, ουσία που εμφανίζεται μετά το σεξ και αφού κατέβει το γάλα του θηλασμού. Εξίσου φυσιολογικό είναι να μην νιώθετε καμία επιθυμία κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Μία αυστραλιανή έρευνα έδειξε ότι το 40% των νέων μαμάδων δοκίμασε να κάνει σεξ, 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, το 80%, μετά από 12 εβδομάδες και οι μητέρες που γέννησαν με καισαρική ή είχαν ράμματα χρειάστηκαν ακόμα περισσότερο χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθουν σεξουαλικά. Σε αυτό συμβάλει αρκετά η εικόνα που έχουν οι γυναίκες για το σώμα τους, μέσα από μία σειρά αλλαγών: χαλαρό δέρμα στην κοιλιά, πρησμένο στήθος, αλλαγή χρώματος στις θηλές, ραγάδες, σημάδια από καισαρική, φλεβίτη, αύξηση βάρους και κολπικές αμυχές. Οι αλλαγές όμως δεν διαρκούν για πολύ και δεν έχουν το ίδιο αντίκτυπο σε όλες.
Προσοχή στην αντισύλληψη! Μετά τον τοκετό, οι γυναίκες είναι πολύ γόνιμες και έχουν ωορρηξία ακόμα κι αν δεν τους έχει έρθει περίοδος. Αν δεν θέλετε να ξαναμείνετε έγκυος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τα μέτρα αντισύλληψης που είναι καταλληλότερα για γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα.
Αν ο σύντροφός σας νιώθει απόρριψη, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πρέπει όμως να μιλήσετε μαζί του για το πώς βιώνετε εσείς αυτήν την περίοδο, κι ότι είναι οκ αν σας παίρνει πολύ χρόνο. Εναλλακτικά, βρείτε να κάνετε πράγματα μαζί που σας φέρνουν κοντά σαν ζευγάρι. Κάντε μια βόλτα και πάρτε μαζί το παιδί με το καρότσι. Ελάτε πιο κοντά όταν ξαπλώνετε και μείνετε αγκαλιά. Η συνεύρεση θα έρθει στην ώρα της, όταν θα είστε και οι δύο έτοιμοι.
Τι θα σας βοηθήσει πολύ: φροντίστε τον εαυτό σας με τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή και καλό ποιοτικό ύπνο. Πάρτε λίγο χρόνο για να πάτε για περπάτημα ή για να διαβάσετε το βιβλίο που έχετε παρατήσει. Όσο δεν κάνετε πράγματα για εσάς, γεμίζετε με άγχος, κούραση και μόνιμη ένταση. Αν νιώθετε ότι έχει περάσει πολύς καιρός και συνεχίζετε να μην έχετε διάθεση, απευθυνθείτε στο γιατρό σας ή σε κάποιο ψυχολόγο για να σας βοηθήσει με συμβουλές ή να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.