Η ωτίτιδα είναι μία επώδυνη μορφή της μόλυνσης του αυτιού. Το πρόβλημα τοποθετείται στην περιοχή πίσω από το τύμπανο, που ονομάζεται μεσαίο αυτί και μολύνεται ή αποκτά φλεγμονή. Το καταλαβαίνετε συνήθως επειδή το μωρό κλαίει με πολλή ένταση ενώ όσο μεγαλώνει παραπονιέται για τον πόνο που νιώθει ή πειράζει συνέχεια το αυτί του. Τα πιο συνήθη συμπτώματα του παιδιού που σας ενημερώνουν για την ωτίτιδα είναι το κλάμα, ο εκνευρισμός, η αϋπνία, ο πόνος στο αυτί, πονοκέφαλος, πυρετός, εμετοί, βουητό, πόνο στον αυχένα, υγρά στην περιοχή του αυτιού αλλά και απώλεια ακοής.
Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις ωτίτιδες γιατί το τύμπανο είναι μικρότερο και οριζόντιο σε σχέση με τους ενήλικες ή τους εφήβους. Πρήζονται ή μπλοκάρονται λόγω αλλεργιών, μίας γρίπης ή ενός κρυώματος ενώ μπορεί να ευθύνεται και το παθητικό κάπνισμα ή επειδή πίνουν γάλα και νερό ενώ είναι ξαπλωμένα.
Ποια παιδιά έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο να πάθουν ωτίτιδα; Τα παιδιά μεταξύ 6 και 36 μηνών, εκείνα που χρησιμοποιούν πιπίλα ή πηγαίνουν σε καθημερινή φύλαξη, τα βρέφη που πίνουν από μπιμπερό αντί να θηλάζουν, τα παιδιά που ζουν σε κρύο κλίμα ή μετακομίζουν σε μέρος με διαφορετικό κλίμα και εκείνα που εκτίθενται σε πόλεις με καυσαέριο και μολύνσεις.
Οι γιατροί χορηγούν συνήθως αντιβίωση σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά εκείνοι κρίνουν για το αν αρκούν τα παυσίπονα και η φροντίδα στο σπίτι που θα αναλάβετε εσείς. Για παράδειγμα, το παιδί ανακουφίζεται αν βάλετε ένα υγρό και ζεστό πανί πάνω στο μολυσμένο αυτί. Έτσι μπορεί να μην φτάσετε ποτέ στην αντιβίωση που είναι δυνατό φάρμακο και ίσως επιβαρύνει τον παιδικό οργανισμό.
Πάρτε τα μέτρα σας για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης. Φροντίστε να παίζει με καθαρά παιχνίδια και να πλένει τα χέρια του πολύ συχνά ώστε να μην μολυνθεί μέσω του αέρα. Ποτέ μην καπνίζετε μπροστά του και ελαττώστε όσο μπορείτε την πιπίλα. Το ίδιο ισχύει και για το θηλασμό που παρέχει στο βρέφος πολλά οφέλη. Ο εμβολιασμός για την πνευμονία και τη γρίπη είναι ίσως ο σημαντικότερος τρόπος πρόληψης.