Το έχετε ζήσει κι εσείς, εκτός αν είστε μοναχοπαίδι ή το δεύτερο παιδί. Κάθε πρωτότοκο υποφέρει για λίγο, έστω κι αν περίμενε πώς και πώς την έλευση του νέου μέλους στην οικογένεια για να παίζει και να έχει παρέα. Η θεωρία όμως απέχει από την πράξη και τελικά το μεγάλο παιδί ζηλεύει και δυσκολεύεται στη νέα πραγματικότητα. Σκεφτείτε το για λίγο. Εκεί που περίμενε ότι θα έχει μία ‘κούκλα’ για να παίζει, τώρα βλέπει ένα μωρό να κλαίει, να ξυπνάει και να έχει συνεχώς ανάγκη την παρουσία και την αγκαλιά σας. Κι εσείς καταλήγετε να φωνάζετε στο μεγάλο παιδί που κάνει ζημιές για να τραβήξει την προσοχή σας ενώ εσείς προσπαθείτε να διατηρήσετε τις ισορροπίες.
Ξεκινάμε με την προστασία του νεογέννητου παιδιού διότι είναι όντως θέμα ζωής και θανάτου. Ο δεύτερος στόχος είναι να μάθετε στο πρώτο παιδί πώς να αλληλεπιδρά με το αδερφάκι του. Μπορείτε να του δείξετε πώς πρέπει να παίζει μαζί του με το να του δείχνετε, να το ενθαρρύνετε και να του εξηγείτε με ψυχραιμία και χωρίς νεύρα. Αν δεν σιγουρευτείτε όμως ότι το νέο μέλος δεν κινδυνεύει σωματικά, μην τα αφήνετε ποτέ μόνα τους να παίζουν, χωρίς τη δική σας επίβλεψη.
Λειτουργήστε σαν εμπόδιο μεταξύ τους. Όταν βλέπετε ότι τα πράγματα ξεφεύγουν και το ένα πάει να χτυπήσει το άλλο ή να κάνει μία πολύ απότομη κίνηση, μπορείτε να σηκώσετε στην αγκαλιά σας το ένα παιδί ή να πάρετε από τα χέρια τους το παιχνίδι που λειτουργεί σαν όπλο μεταξύ τους. Έτσι προστατεύετε το μικρότερο χωρίς να λέτε όχι και μη στο μεγάλο παιδί. Δημιουργήστε τη σωματική σχέση μεταξύ τους ενθαρρύνοντας το μεγάλο να κάνει ένα απαλό μασάζ πλάτης στο μωρό. Πείτε του μπράβο και πόσο αυτό χαλαρώνει το μωρό και έτσι τα βοηθάτε να αποκτήσουν μία πιο τρυφερή και οικεία σχέση.
Προσέξτε τα λόγια σας. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε τις σωστές λέξεις γιατί αλλιώς το παιδί πληγώνεται και ‘τραυματίζεται’. Αντί να το μαλώσετε, πείτε ότι χρειάζεστε τη βοήθεια και την κατανόησή του. Μην λέτε ξερά όχι όταν σας ζητάει κάτι. Απλά πείτε του ότι θα κάνετε κάτι μαζί πιο μετά και ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Δείξτε του όμως ότι καταλαβαίνετε πόσο πολύ το θέλει. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή σας με αρνητικούς τρόπους.
Κάντε το να νιώσει ιδιαίτερο και δώστε ξεχωριστά αγάπη. Τα παιδιά δεν είναι ένα πρόσωπο. Κάθε παιδί πρέπει να νιώθει πόσο ξεχωριστό είναι και πόσο πολύ το αγαπάτε. Είναι διαφορετικές προσωπικότητες και κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες. Περάστε χρόνο μαζί του χωρίς το αδερφάκι του και μην ξεχνάτε να λέτε πιο συχνά ‘σ’αγαπάω’.