Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού με ακρίβεια έως και 80%.
Όπως προκύπτει από άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Science, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Στανφορντ στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Στέφεν Κουέικ, ανέπτυξε την αιματολογική εξέταση που ανιχνεύει τα επίπεδα του ελεύθερου κυτταρικού RNA από επτά είδη γονιδίων. Το RNA είναι ένα μόριο-αγγελιαφόρος που μεταφέρει γενετικές οδηγίες στον οργανισμό για τη δημιουργία πρωτεϊνών.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στις γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, η εξέταση προέβλεπε την πιθανότητα του πρόωρου τοκετού με ακρίβεια από 75% έως 80%, ποσοστό αρκετό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη, αν και πρέπει να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις στο πλαίσιο μεγαλύτερων μελετών.
Παγκοσμίως, περισσότερες από 15 εκατομμύρια πρόωρες γεννήσεις καταγράφονται κάθε χρόνο και το νούμερο αυτό αποτελεί ένδειξη της αναγκαιότητας διαγνωστικών εργαλείων έγκαιρης πρόβλεψης του ποιες γυναίκες κινδυνεύουν με πρόωρο τοκετό.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί εστίασαν σε 31 γυναίκες από τη Δανία που είχαν δώσει αίμα κάθε εβδομάδα ενώ ήταν έγκυες. Οι ερευνητές εντόπισαν το ελεύθερο κυτταρικό RNA από εννέα γονίδια που προέβλεπαν πότε θα γεννούσε η γυναίκα.
Στη συνέχεια μελέτησαν 38 γυναίκες στις ΗΠΑ που είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, είτε λόγω ιστορικού πρόωρου τοκετού, είτε επειδή είχαν πρώιμες συσπάσεις. Κάθε γυναίκα είχε δώσει δείγμα αίματος στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Τελικά, 13 γέννησαν πρόωρα.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα RNA από επτά γονίδια μπορούσαν να προβλέψουν τον πρόωρο τοκετό με υψηλό επίπεδο ακριβείας.
Τα περισσότερα από τα εμπλεκόμενα γονίδια ήταν της μητέρας αλλά μελετώντας τα επισταμένως οι ειδικοί ελπίζουν να ευελπιστούν να μπορέσουν όχι μόνο να μάθουν περισσότερα στοιχεία για τον πρόωρο τοκετό αλλά πως θα αναπτύξουν φάρμακα για την ανακοπή του.
Ο πρόωρος τοκετός είναι η κυριότερη αιτία βρεφικής θνησιμότητας και μια βασική αιτία ασθενειών και θανάτου έως την ηλικία των πέντε ετών παγκοσμίως. Στα δύο τρία περίπου των περιπτώσεων, συμβαίνει αυθόρμητα, δηλαδή χωρίς ιατρική παρέμβαση και οι γιατροί συνήθως δεν ξέρουν γιατί, καθώς ο βιολογικός μηχανισμός παραμένει μυστήριο.
Τα υφιστάμενα τεστ στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να προβλέψουν ένα πρόωρο τοκετό στις γυναίκες υψηλού κινδύνου, οι οποίες ήδη έχουν γεννήσει πρόωρα, αλλά και πάλι η ακρίβειά τους είναι περίπου 20%.
Μαίρη Μπιμπή