Η πιπίλα δεν είναι μόνο ένα αντικείμενο που χαλαρώνει το παιδί και το ανακουφίζει λίγο πριν αποκοιμηθεί. Λειτουργεί και ως μέσο μετάβασης όταν το παιδί καλείται να αντιμετωπίσει νέες καταστάσεις (νέο σχολείο, ταξίδι μεγάλης διάρκειας ή αγχώδη γεγονότα στο σπίτι). Μετά τη φάση του μωρού, το μωρό μπαίνει σε νέα ηλικιακή φάση και πρέπει σιγά σιγά να αποχωριστεί την πιπίλα. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι τα παιδιά που δεν χρησιμοποιούν πιπίλα, έχουν 33% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν μολύνεις στα αυτιά. Αν το παιδί παρουσιάζει προβλήματα στην ομιλία του, η πιπίλα θα επιβαρύνει το πρόβλημα γιατί κλειδώνει το στόμα σε μία αφύσικη στάση και δυσκολεύει τη μυϊκή ανάπτυξη της γλώσσας και των χειλιών.
Αν το παιδί ξεκινά να μιλά, η πιπίλα θα περιορίσει τις ευκαιρίες για ομιλία, θα διαστρέψει το λόγο και θα κάνει τη γλώσσα πιο επίπεδη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πιπίλα προκαλεί προβλήματα στη θέση των δοντιών γιατί ‘σπρώχνει’ τη γλώσσα πιο μπροστά. Το καταλαβαίνετε από τον τρόπο που προφέρει το σίγμα και το ζήτα. Το πότε θα κόψετε την πιπίλα είναι υποκειμενικό και δεν υπάρχει σταθερή πρόταση από τους ειδικούς. Εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε με πρακτικά tips για το πώς θα την αφαιρέσετε σταδιακά.
Όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο. Όσο λιγότερο συνηθίζει στην αίσθηση της πιπίλας στο στόμα του, τόσο πιο εύκολα θα την αποχωριστεί. Αλλά και πάλι, κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μπορεί να δείξει πολύ μεγάλη ανάγκη για πιπίλα όταν είναι αγχωμένο ή θέλει να κοιμηθεί. Κάντε το σταδιακά και σεβαστείτε το χρόνο του.
Εξαφανίστε την. Αν δεν την έχει στο οπτικό του πεδίο, μπορεί και να ξεχάσει την ύπαρξή της. Κρατήστε την κάπου στο σπίτι για ώρα ανάγκης και δώστε την αν δείτε ότι την ζητάει συνέχεια. Εναλλακτικά, αν έχει περάσει καιρός και έχει φτάσει 3 χρονών, μπορείτε να συζητήσετε και να του πείτε ότι ήρθε η ώρα να την σταματήσει συνδυάζοντας αυτήν τη μέρα με κάτι ευχάριστο. Κάντε ένα μίνι πάρτι με μπαλόνια και μουσική.
Κόψτε την βαθμιαία. Παίρνει περισσότερο χρόνο, αλλά είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Το πρώτο βήμα είναι να την αφήνει την ώρα του ύπνου ή όταν διαβάζετε παραμύθια. Σιγά σιγά θα την χρειάζεται όλο και λιγότερο.
Μην καταπιέζετε το παιδί γιατί μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ. Αν το παιδί δεν είναι έτοιμο να κόψει την πιπίλα και την ζητάει συνέχεια, θα αρχίσει να πιπιλάει τον αντίχειρά του και να κουβαλάει μαζί του την κουβερτούλα που είναι το αντικείμενο μετάβασης. Αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της και επισκεφθείτε έναν ειδικό αν νιώθετε ότι το παιδί έχει ξεπεράσει κατά πολύ το χρονικό όριο της πιπίλας.