Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στην Ατλάντα ότι παράγοντες, όπως το μέγεθος της οικογένειας, το είδος της διατροφής, η επαναλαμβανόμενη χρήση μιας πετσέτας, μεταξύ άλλων, επηρεάζει την ανάπτυξη παθογόνων στις πετσέτες της κουζίνας προκαλώντας πιθανόν τροφικές δηλητηριάσεις.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η σύνθεση της οικογένειας και οι πρακτικές υγιεινής που ακολουθούνται στην κουζίνα επηρεάζουν το μικροβιακό φορτίο των πετσετών της κουζίνας. Επίσης παρατηρήσαμε ότι η διατροφή, το είδος της χρήσης και η υγρασία στις πετσέτες κουζίνας μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ανάπτυξης πιθανών παθογόνων που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις», εξήγησε η Δρ Σουσέλα Μπιραντζια-Χουρντογιαλ.
Το 49% των πετσετών κουζίνας που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν μικροβιακή ανάπτυξη που αυξανόταν ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και την παρουσία παιδιών στο νοικοκυριό. Η πολλαπλή χρήση μιας πετσέτας για σκούπισμα επιφανειών, σκευών και των χεριών, είχε μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο από πετσέτες για μεμονωμένη χρήση, ενώ η υγρασία των πετσετών είχε μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων από τις στεγνές. Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά σε μικροβιακή ανάπτυξη, το 36,7% είχε κολοβακτηρίδια, το 36,7% εντερόκοκκο και το 14,3% σταφυλόκοκκο.
Να σημειωθεί ότι η επιστημονική ομάδα είχε συλλέξει 100 πετσέτες κουζίνας μετά από χρήση ενός μηνός. Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτήρια και τα αναγνώρισαν βάσει κλασσικών βιοχημικών δοκιμασιών.
Ο σταφυλόκοκκος απομονώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις σε οικογένειες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού στάτους και σε εκείνες με παιδιά. Ο κίνδυνος κολοβακτηριδίων ήταν υψηλότερος όταν ήταν υγρές οι πετσέτες συγκριτικά με τις στεγνές, επίσης σε αυτές πολλαπλών χρήσεων και όταν οι οικογένειες δεν έκαναν φυτοφαγική διατροφή.
«Η παρουσία πιθανώς παθογόνων μικροοργανισμών στις πετσέτες της κουζίνας δείχνει ότι μπορεί να ευθύνονται για την επιμόλυνση του τροφικού φορτίου. Οι υγρές πετσέτες και εκείνες πολλαπλής χρήσης θα πρέπει να αποφεύγονται και οι μεγάλες οικογένειες, όπως κι εκείνες με ηλικιωμένα μέλη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην τήρηση των κανόνων υγιεινής», κατέληξε η ερευνήτρια. της Μαίρης Μπιμπή