Μπορεί η τηλεόραση να έχει αντικατασταθεί πλέον από τα tablets και όλα τα ηλεκτρονικά gadgets που τα παιδιά μας ξέρουν να χειρίζονται με επιδεξιότητα, αλλά η τηλεόραση παραμένει μία σταθερή αξία και υπάρχει σε όλα τα σπίτια, ειδικά σε εκείνα με οικογένειες. Πολλά παιδιά καταπιάνονται με αρκετές δραστηριότητες που δεν τους αφήνουν χρόνο για τηλεόραση, ενώ άλλα προτιμούν τον καναπέ και περνούν όλο το Σαββατοκύριακο μπροστά στη μικρή οθόνη. Πότε όμως αρχίζει να γίνεται πρόβλημα και να ξεπερνά το μέτρο;
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δίνει συγκεκριμένες οδηγίες στη σχέση τηλεόρασης και παιδιού ανάλογα με την ηλικία του. Τα μωρά έως 18 μηνών δεν πρέπει να έχουν καθόλου επαφή με τις οθόνες, εκτός αν πρέπει να επικοινωνήσουν με ένα μέλος της οικογένειας από απόσταση. Τα μωρά από 18 έως 24 μηνών μπορούν να έχουν ελάχιστη επαφή μαζί με τους γονείς ή την νταντά τους. Τα νήπια μπορούν να περνούν 1 εκπαιδευτική ώρα μπροστά στην τηλεόραση με κάποιο γονιό ώστε να τους εξηγεί τι βλέπουν και τα παιδιά άνω των 5 ετών μπορούν να παρακολουθούν αλλά με όρια και συγκεκριμένες ώρες από τους γονείς.
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά ηλικίας 11 ετών που παρακολουθούν τηλεόραση πάνω από 3 ώρες τη μέρα παρουσιάζουν ελλιπείς γλωσσικές ικανότητες. Αντίθετα, τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση για λιγότερο από 3 ώρες, μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά τις ιδέες τους στην ίδια ηλικία. Ο επικεφαλής της έρευνας, James Law, υποστηρίζει ότι περισσότερο μετρά το τι βλέπουν στην τηλεόραση και όχι τόσο η διάρκεια. Αν, κατά τη διάρκεια, συζητούν με τους γονείς και τίθενται ερωτήματα, τότε η τηλεόραση λειτουργεί προς όφελός τους. Τέλος, έρευνα του 2015 βρήκε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν με υψηλή πίεση αν παρακολουθούν τηλεόραση περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα.
Άλλα προβλήματα που συνδέονται με την τηλεόραση και λοιπά gadgets είναι η παχυσαρκία, οι αϋπνίες, οι κακοί βαθμοί αλλά και τα προβλήματα συμπεριφοράς.