Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν να κάνουν μόνο ένα παιδί είτε για οικονομικούς λόγους, είτε επειδή παντρεύονται αργότερα, προκύπτουν προβλήματα σύλληψης και χρειάζονται ιατρική βοήθεια για να μπορέσουν να γίνουν γονείς. Κι ενώ παλαιότερα ήταν λίγα τα παιδιά που δεν είχαν αδέρφια και ξεχώριζαν σε σχέση με τους συμμαθητές τους, σήμερα είναι μία πραγματικότητα που δεν μοιάζει και τόσο περίεργη. H ψυχολόγος Susan Newman υποστηρίζει ότι οι κλασικοί μύθοι ότι τα μοναχοπαίδια είναι κακομαθημένα, αυταρχικά και μοναχικά έχουν πλέον καταρριφθεί. Στην πραγματικότητα, νέες έρευνες δείχνουν ότι έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, περισσότερες φιλοδοξίες και υψηλές ικανότητες στην οργάνωση.
Τα θετικά του να έχετε μόνο ένα παιδί. Όλος ο χρόνος σας αφιερώνεται στο ένα παιδί και έχετε την πολυτέλεια να του διδάξετε τις αξίες της ζωής και να το συνοδεύσετε στις περισσότερες δραστηριότητές του. Τα παιδιά, με τη σειρά τους, επωφελούνται αυτής της προσοχής και εξελίσσουν την αυτοεκτίμηση, την ωριμότητα και τη δύναμη της ταυτότητάς τους. Το να περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους είναι μία παρεξηγημένη έννοια. Αποδεικνύεται ότι είναι τελικά καλό γιατί βρίσκουν διάφορους τρόπους να απασχολούν τον εαυτό τους και να νιώθουν αυτάρκεις. Να μην ξεχνάμε φυσικά την οικονομική ανασφάλεια που προκύπτει όταν έχετε πολλά παιδιά. Το μοναχοπαίδι σας επιτρέπει να παρέχετε πολλά πράγματα στο ίδιο αλλά και στους εαυτούς σας χωρίς να ανησυχείτε.
Τα αρνητικά: τα μοναχοπαίδια μεγαλώνουν χωρίς πειράγματα ή καυγάδες στο σπίτι και αυτό τα κάνει πιο ευαίσθητα στην κριτική και στις συγκρούσεις. Γενικότερα, τα παιδιά με αδέρφια μαθαίνουν πώς να τα πηγαίνουν καλά με άτομα που έχουν διαφορετική προσωπικότητα, πώς να μοιράζονται, να συμβιβάζονται αλλά και να ξεχωρίζουν στο πλήθος.
Αν μεγαλώνετε ένα παιδί, προσπαθήστε να μην είστε υπερπροστατευτική. Όταν έχετε ένα παιδί, έχετε και την τάση να παρεμβαίνετε αμέσως και να μην αφήνετε το παιδί να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις μόνο του. Οφείλετε να τα προστατεύετε αλλά όχι να το παρακάνετε και να ευνουχίζετε την πρωτοβουλία του παιδιού. Μέχρι να πάει το παιδί στο σχολείο, είναι καλό να συναναστρέφεται παιδιά σε κοντινές ηλικίες ώστε να μάθει να μοιράζεται και να αλληλεπιδρά. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι, ίσως άθελά σας, βάζετε υψηλές προσδοκίες για τις ικανότητες του παιδιού κι εκείνο γίνεται τελειομανές προκειμένου να σας ευχαριστήσει. Υπενθυμίστε του ότι δεν πειράζει αν δεν τα καταφέρνει σε όλα.