Καταρχάς, η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι μία ευχάριστη διαδικασία και όχι καταναγκαστική. Μιλήστε με το παιδί για τη σημασία των καλών τρόπων και ενθαρρύνετέ το να είναι ευγενικό γενικότερα στη ζωή του. Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και ενισχύστε τες μέχρι να του γίνουν συνήθεια.
Οι βασικές οδηγίες που μαθαίνουμε στο παιδί όταν είναι στο νήπιο ή λίγο πριν είναι:
Να πλένει τα χέρια του πριν καθίσει στο τραπέζι, να μην φέρνει τα παιχνίδια του την ώρα του φαγητού, να μην πετάει φαγητό, να μην το φτύνει, να μην φωνάζει ή να τρέχει στο δωμάτιο, να λέει ευχαριστώ και παρακαλώ, να μην τρώει με τα δάχτυλά του και να ενημερώνει όταν θέλει να φύγει από το τραπέζι. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι στην καταλληλότερη φάση για να του μάθετε κάτι γιατί θέλει απλά να σας μιμείται και να σας ευχαριστεί. Το βασικότερο είναι να δει την ώρα του φαγητού ως μία ευχάριστη εμπειρία και να έχει την αμέριστη προσοχή σας. Πάντα να το επιβραβεύετε με ένα μπράβο ή χάδι αλλά μην το παρακάνετε γιατί έτσι το κάνετε να νιώθει το κέντρο του σύμπαντος.
Τι να κάνετε αν φέρεται άσχημα στο τραπέζι; Οι επιλογές συνήθως είναι δύο. Αγνοήστε τη φασαρία και τις απαιτήσεις του παιδιού. Άλλοι γονείς επιλέγουν να μην δώσουν στο παιδί νερό ή δεύτερη μερίδα αν δεν ακούσουν πρώτα το ‘παρακαλώ’. Και άλλοι παίρνουν το παιδί και το πηγαίνουν σε άλλο δωμάτιο εξηγώντας του ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Εξάλλου, κάθε οικογένεια θέτει τους δικούς της κανόνες. Δεν χρειάζεται να είστε πολύ αυστηρή στους κανόνες ευπρέπειας γιατί αυτό συμβαίνει σιγά σιγά. Το σημαντικότερο είναι να σέβεται τους άλλους στο τραπέζι και να περνάει καλά το ίδιο.
Εάν πάτε σε κάποιο εστιατόριο, είναι καλό να γνωρίζει ήδη τα βασικά πράγματα από το σπίτι. Είναι σημαντικό να γνωρίζει την ύπαρξη και άλλων προσώπων, άρα δεν θα μπορεί να φωνάζει και να μιλάει πολύ δυνατά. Προτιμήστε ένα εστιατόριο που δεν κάθονται όλοι συνωστισμένα και φροντίστε να είναι μία μέρα που το παιδί έχει χαλαρή διάθεση και δεν είναι κουρασμένο. Σε κάθε περίπτωση, αν φερθεί ανεπίτρεπτα, μην αρχίσετε να φωνάζετε. Απλά φύγετε και εξηγήστε του ότι δεν μείνατε γιατί η συμπεριφορά του δεν ήταν η επιτρεπτή.