Ο ρόλος του πατέρα μπορεί να έρχεται δεύτερος σε σχέση με αυτόν της μητέρας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνει σε σημασία και ότι δεν υπολογίζεται στη ζωή του παιδιού. Η κακή σχέση με τον πατέρα επηρεάζει ολόκληρη την ενήλικη ζωή και το χτίσιμο μίας υγιούς σχέσης μπορεί να πάρει πολύ καιρό. Πολλές φορές όμως, αρκεί μία σημαντική κουβέντα για να εντυπωθεί για πάντα μέσα μας, κυρίως επειδή γνωρίζουμε ότι προέρχεται από έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο στη ζωή μας. Τον πατέρα. Ας δούμε τις κουβέντες- παρακαταθήκη που άφησαν κάποιοι σπουδαίοι και πνευματικοί άντρες στα παιδιά τους.
Charles Dickens στο γιο του Edward:
«Ποτέ μην επωφεληθείς άσχημα από έναν άνθρωπο και ποτέ μην είσαι σκληρός πάνω σε ανθρώπους που έχεις εξουσία. Προσπάθησε να κάνεις στους άλλους, ό,τι θα ήθελες να κάνουν σε εσένα και μην αποθαρρύνεσαι αν αποτυγχάνουν μερικές φορές».
Scott Fitzgerald στην κόρη του Scottie:
«Χαίρομαι που είσαι χαρούμενη- αλλά δεν πιστεύω και πολύ στην ευτυχία. Δεν πιστεύω ούτε στη δυστυχία. Αυτά είναι πράγματα που βλέπεις στη σκηνή, στην οθόνη ή στις τυπωμένες σελίδες, δεν συμβαίνουν ποτέ στη ζωή».
Aaron Sorkin στην κόρη του Roxy:
«Να είσαι γενναία και να ξέρεις ότι το γενναιότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι μην είσαι πρόθυμη να ταιριάξεις κάπου. Μην χαρείς ποτέ με την αποτυχία άλλων. Τόλμησε να αποτύχεις η ίδια».
John Steinbeck στο γιο του Thom:
«Και μην ανησυχείς για την ήττα. Αν είναι σωστή, συμβαίνει- το βασικό είναι να μην βιαστείς. Τίποτα καλό δεν ξεφεύγει».
LeRoy Pollock στο ζωγράφο γιο του Jackson Pollock:
«Δεν νομίζω ότι ένας νέος άνθρωπος πρέπει να είναι σοβαρός. Πρέπει να είναι γεμάτος από Dickens για να δημιουργεί ισορροπία».
Ronald Reagan στο γιο του Michael:
«Υ.Γ: ποτέ δεν θα μπλέξεις αν λες σ’αγαπώ τουλάχιστον μία φορά τη μέρα».
Leo Tolstoy στο γιο του Ilya
«Η μία ακτή είναι καλή και τίμια ζωή για το όφελος των άλλων και τη δική σου ευχαρίστηση. Αλλά υπάρχει και η κακή ζωή- μία ζωή τόσο ζαχαρένια, τόσο κοινή σε όλους που αν την ακολουθήσεις, δεν παρατηρείς ότι είναι μία κακή ζωή και υποφέρεις μόνο μέσα στη συνείδησή σου, αν έχεις…»