Τα ΠΡΕΠΕΙ της εγκυμοσύνης στο πρώτο τρίμηνο

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος με υπέροχες αλλά και λίγο πιο δύσκολες στιγμές. Όλα όμως μπορούν να προβλεφθούν και να λυθούν αν είστε κατάλληλα προετοιμασμένες για να υποδεχθείτε κάθε τρίμηνο που έχει διαφορετικές ανάγκες και νέες συνθήκες στη ζωή σας. Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο όπου όλα είναι καινούρια. 1ο τρίμηνο: στην αρχή της εγκυμοσύνης, […]
18 Ιουνίου 2018 | 06:00

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος με υπέροχες αλλά και λίγο πιο δύσκολες στιγμές. Όλα όμως μπορούν να προβλεφθούν και να λυθούν αν είστε κατάλληλα προετοιμασμένες για να υποδεχθείτε κάθε τρίμηνο που έχει διαφορετικές ανάγκες και νέες συνθήκες στη ζωή σας. Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο όπου όλα είναι καινούρια.

1ο τρίμηνο: στην αρχή της εγκυμοσύνης, χρειάζεστε προγεννητικές βιταμίνες και φολικό οξύ. Το τελευταίο μειώνει τον κίνδυνο του παιδιού να γεννηθεί με δισχιδή ράχη. Βρείτε έναν πολύ καλό γιατρό ή μαιευτήρα και μία μαία που θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές και για την περίοδο μετά τον τοκετό. Κλείστε ραντεβού με το γιατρό για να σας λύσει τυχόν απορίες αναφορικά με την εγκυμοσύνη και ενημερώστε τον για χρόνιες ασθένειες ή γενετικές ανωμαλίες στην οικογένειά σας.

Με το που θα μάθετε τη χαρμόσυνη είδηση, κόψτε αμέσως το κάπνισμα και αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ. Το ίδιο ισχύει και για την πολλή καφεΐνη που πρέπει τουλάχιστον να μειωθεί γιατί συνδέεται με την αποβολή. Η ισορροπημένη διατροφή είναι υψηλής σημασίας γιατί μόνο έτσι μειώνεται η πιθανότητα ναυτίας κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Αποφύγετε επικίνδυνες τροφές, όπως είναι τα ωμά αυγά, το ωμό ψάρι (σούσι), τα οστρακοειδή και τα μη παστεριωμένα μαλακά τυριά.

Προσπαθήστε να κοιμάστε όσο καλύτερα γίνεται και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική σας υγεία. Αν δουλεύετε, σκεφτείτε ότι ίσως χρειαστεί να ανακοινώσετε νωρίς την εγκυμοσύνη σας ώστε να είναι ενήμεροι σε περίπτωση που έχετε πολλή ναυτία και εμετούς.

Αγοράστε εσώρουχα σε μεγαλύτερο μέγεθος. Αν το στήθος σας γίνει πιο ευαίσθητο, χρειάζεστε σουτιέν από βαμβακερή υποστήριξη. Τα εσώρουχα πρέπει να είναι πιο άνετα και να μην σας ‘καταπιέζουν’. Αν έχετε διάθεση για σεξ, μην αγχώνεστε για την υγεία του παιδιού. Από εσάς εξαρτάται.

Ξεκινήστε να συνδέεστε με το παιδί σε καθημερινή βάση. Μην σκέφτεστε ότι δεν καταλαβαίνει επειδή ακόμα διαμορφώνεται. Κάθε πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, καθίστε χαλαρά, βάλτε τα χέρια στην κοιλιά σας και αναπνεύστε σωστά. Σκεφτείτε τις στιγμές με το μωρό σας και μιλήστε του απαλά και γλυκά. Όταν θα ξεκινήσουν τα υπερηχογραφήματα, θα αντιληφθείτε καλύτερα τον ερχομό του μωρού και θα βοηθήσει και τον πατέρα του παιδιού να αρχίσει να συνδέεται μαζί του.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version