Όπως και να το κάνουμε, το μωρό εκδηλώνει όλες τις ανάγκες του με το κλάμα. Θέλει να κοιμηθεί, πεινάει, πονάει, φοβάται και μόνο έτσι μπορεί να εκφράσει αυτό που χρειάζεται. Εσείς πανικοβάλλεστε γιατί ακόμα ανακαλύπτετε πώς να αποκωδικοποιείτε το κλάμα του και τι κρύβεται από πίσω κάθε φορά. Οι 12 πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι οι παρακάτω:
Πεινάει. Είναι και το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν το ακούτε να παραπονιέται. Συνήθως όμως, υπάρχουν άλλα στάδια πριν το κλάμα όταν θέλει να φάει. Χτυπάει τα χείλη του, γυρνούν το κεφάλι τους προς το χέρι σας όταν του χαϊδεύετε το μάγουλο και αρχίζει να βγάζει ήχους που συνήθως καταλήγουν σε κλάμα.
Στομαχικά προβλήματα λόγω κολικών και αερίων. Αν το παιδί υποφέρει από κολικούς, μπορεί να κλαίει έως και 3 ώρες κάθε μέρα χωρίς ακριβή λόγο. Και δυστυχώς, δεν μπορείτε να κάνετε κάποια ριζική κίνηση που θα το κάνει να σταματήσει. Απλά περνάει από μόνο του. Αν όμως το μωρό κλαίει αμέσως μετά το τάισμα, μπορεί να πονάει η κοιλίτσα του. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και μην δοκιμάζετε φάρμακα ή γιατροσόφια χωρίς πρώτα να έχετε ενημερωθεί καταλλήλως. Αν έχει πολλά αέρια και πονάει λόγω αυτού, δοκιμάστε να το βάλετε να ξαπλώσει ανάσκελα, να το πιάσετε από τα πατουσάκια του και να κουνήσετε κυκλικά τα πόδια του σαν να κάνει ποδήλατο.
Θέλει να ρευτεί. Το ρέψιμο δεν είναι υποχρεωτικό αλλά αν το παιδί κλαίει αφού φάει, μπορεί απλά να χρειάζεται ένα καλό ρέψιμο. Τα μωρά καταπίνουν αέρα όταν θηλάζουν ή πίνουν από το μπιμπερό, επομένως χρειάζεται να τον απελευθερώσουν άμεσα.
Λερωμένη πάνα. Μερικά μωρά σας ενημερώνουν αμέσως όταν χρειάζονται αλλαγή πάνας. Κάποια όμως μπορούν να ανεχτούν τη λερωμένη πάνα για ώρα και να σας ενημερώσουν ετεροχρονισμένα.
Θέλει να κοιμηθεί. Μπορεί να νομίζετε ότι τα κουρασμένα μωρά κοιμούνται εύκολα πάντα και παντού αλλά τους είναι δύσκολο και αντί να κοιμηθούν, κλαίνε και γκρινιάζουν.
Θέλει την αγκαλιά σας. Τα μωρά χρειάζονται την αγάπη, τη μυρωδιά σας, να σας κοιτούν στο πρόσωπο και να ακούνε το χτύπο της καρδιάς σας. Για να το κάνετε πιο συχνά χωρίς να χάνετε την ελευθερία κινήσεων, βάλτε ένα μάρσιπο για να το έχετε συνέχεια πάνω σας.
Κρυώνει ή ζεσταίνεται πολύ. Η ιδανική θερμοκρασία του μωρού είναι ένα ‘στρώμα’ ρουχισμού και όχι πολλά μαζί που ίσως το κάνουν να νιώθει άβολα. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι το μωρό κλαίει γοερά όταν κρυώνει και όχι τόσο όταν ζεσταίνεται.
Πονάει και δεν έχετε εντοπίσει γιατί. Μπορεί να έχουν τυλιχτεί λίγα μαλλιά γύρω από το δάχτυλο και να κόβουν την κυκλοφορία του αίματος. Ή μπορεί να ενοχλείται από το ύφασμα του ρούχου.
Βγάζει δοντάκια. Κάθε φορά που βγαίνει ένα δόντι και πιέζει τα ευαίσθητα βρεφικά ούλα, το μωρό πονάει αρκετά και κλαίει. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις μωρών που το περνούν πιο ανώδυνα.
Το ενοχλεί η ένταση. Σε ο,τιδήποτε μπορεί να φανταστείτε. Το δυνατό φως, οι ήχοι, το να γνωρίζει ξαφνικά πολλούς ανθρώπους γίνεται μία τρομακτική εμπειρία και ο τρόπος να το δηλώσει, είναι το κλάμα.
Χρειάζεται περισσότερη ένταση. Κι όμως, υπάρχουν και τα εξωστρεφή μωρά που λαχταρούν να γνωρίσουν τον κόσμο και θέλουν να είναι μονίμως δραστήρια. Επιλέξτε μία κούνια με το μωρό να κοιτά προς τον έξω κόσμο, περάστε χρόνο με γονείς που έχουν μωρά και οργανώστε συχνές δραστηριότητες.
Είναι άρρωστο. Εάν έχουν ικανοποιηθεί οι περισσότερες ανάγκες του και συνεχίζει να κλαίει, μπορεί έχει κρυώσει. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του μήπως έχει πυρετό ή δέκατα.