Ας ξεκινήσουμε με τη βασική πληροφορία ότι η διάρροια και η φαγούρα μετά το φαγητό, δεν σημαίνει απαραίτητα και αλλεργία. Μπορεί απλώς το παιδί να δυσκολεύεται στην πέψη της συγκεκριμένης τροφής. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν το 4 με 8% των παιδιών και αυτός ο αριθμός σταδιακά αυξάνεται.
Πώς εκδηλώνεται η αλλεργία; Τα συμπτώματα παρουσιάζονται μέσα σε λίγα λεπτά έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση μίας τροφής. Το παιδί παραπονιέται ότι το στόμα ή η γλώσσα του το γαργαλάει ή γενικά να μιλά για μία περίεργη αίσθηση στην περιοχή. Νιώθει φαγούρα στα αυτιά και δυσκολεύεται να φάει. Κάποια παιδιά παρουσιάζουν έκζεμα. Το παράξενο είναι ότι η αλλεργία δεν εκδηλώνεται απαραίτητα από την αρχή. Αν είναι αλλεργικό στα αυγά, μπορεί να φανεί αργότερα και να έχουν φάει κανονικά τις πρώτες φορές χωρίς κανένα σύμπτωμα.
Ποιες είναι οι πιο ‘επικίνδυνες’ τροφές; Η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε, αλλά το υψηλότερο ρίσκο υπάρχει στα αυγά, το γάλα, τα φιστίκια, τη σόγια, τους ξηρούς καρπούς, το ψάρι και τα οστρακοειδή.
Τι να κάνω αν το παιδί μου παρουσιάσει αλλεργία; Αν βλέπετε ότι δυσκολεύεται να αναπνεύσει, πρήζεται το πρόσωπο και έχει σοβαρούς εμετούς ή διάρροιες, μεταφέρετέ το αμέσως στο νοσοκομείο. Πρέπει να δράσετε γρήγορα γιατί, σε αυτήν την περίπτωση, δεν αρκούν οι απλές συμβουλές. Αν δείτε ότι παρουσιάζει λιγότερο σοβαρά συμπτώματα μετά από κάποιες τροφές, έως και 2 ώρες αργότερα, απευθυνθείτε στον παιδίατρο για να κάνετε κάποια τεστ αλλεργίας και να ανακαλύψετε πού και αν υπάρχει πρόβλημα. Ο αλλεργιολόγος θα σας ενημερώσει για το αν πρόκειται όντως για αλλεργία και ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγει το παιδί. Αν γνωρίζετε ήδη πού έχει αλλεργία, ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες αντιμετώπισης ή ένεση επινεφρίνης για να σταματήσει τα συμπτώματα της αλλεργίας. Αν μιλάμε για ένα παιδί μεγάλης ηλικίας, μπορεί να έχει μαζί του την ένεση, σε περίπτωση που την χρειαστεί άμεσα. Αν φροντίζει άλλος το παιδί, ενώ εσείς απουσιάζετε, ενημερώστε τον για τις αλλεργίες και για τους τρόπους αντιμετώπισης.
Είναι κληρονομικές; Αν έχετε εσείς κάποιου είδους αλλεργία, η πιθανότητα να την κληροδοτήσετε στο παιδί σας, ανέρχεται στο 50%. Αν έχουν και οι δύο γονείς, η πιθανότητα σκαρφαλώνει στο 75%. Αλλά και πάλι, δεν σημαίνει ότι θα κληρονομήσει την αλλεργία στις ίδιες τροφές με εσάς. Τα παιδιά με τροφική αλλεργία έχουν 2 με 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άσθμα ή δερματίτιδα σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν αλλεργία σε κάποια τροφή.
Ξεπερνιούνται οι αλλεργίες; Αν το παιδί είναι αλλεργικό στο γάλα, τα αυγά, τη σόγια ή το σιτάρι, μπορεί και να το ξεπεράσει μεγαλώνοντας. Οι αλλεργίες σε φιστίκια, ψάρια, ξηρούς καρπούς και οστρακοειδή είναι πιο πιθανές να διαρκέσουν για πάντα.
Ποια είναι η διαφορά δυσανεξίας και αλλεργίας; Η δυσανεξία σε μία τροφή δεν περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Απλά δυσκολεύεται να χωνέψει τη συγκεκριμένη τροφή. Τα συμπτώματα που την συνοδεύουν είναι τα αέρια, το πρήξιμο ή η διάρροια. Παρατηρείται συνήθως στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μπορώ να προλάβω και να μειώσω την πιθανότητα αλλεργίας; Στο παρελθόν, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής πρότεινε να καθυστερούμε τη ‘γνωριμία’ των τροφών με τα παιδιά ώστε να μην έχουν ποτέ αλλεργία. Σήμερα όμως τάσσονται απέναντι και μας προτρέπουν να δίνουμε συνέχεια νέα τρόφιμα στα παιδιά ώστε να αναγνωρίσουμε και γρήγορα την πιθανότητα αλλεργίας τους σε κάποια. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το αγελαδινό γάλα πριν τον πρώτο χρόνο.