Δεν υπάρχουν παιδιά που να παίρνουν το φάρμακό τους με ευχαρίστηση λέγοντας αμέσως ναι. Είτε επειδή είναι άρρωστα και αρνούνται να συνεργαστούν, είτε επειδή έχουν ξαναδοκιμάσει και μισούν τη γεύση του φαρμάκου, θα πρέπει να γίνετε πιο δημιουργικοί και να πείσετε το παιδί χωρίς νεύρα και φωνές, που δεν οδηγούν ποτέ πουθενά.
Πώς θα προσεγγίσετε το θέμα
Μία έξυπνη ιδέα είναι να αποφύγετε τη γλώσσα, εκεί όπου βρίσκονται οι γευστικοί κάλυκες. Μπορείτε να βάλετε το σιρόπι στην εσοχή του μάγουλου ώστε να μην αντιληφθούν αμέσως τη γεύση και το φτύσουν.
Συνδυάστε με κάτι γλυκό. Πολλοί γονείς επιλέγουν σιρόπια με γεύση φρούτου ή συνδυάζουν το πικρό φάρμακο με μία κουταλιά χυμό μήλο. Το ίδιο ισχύει και για την εμφάνιση. Αν το χρώμα του σιροπιού είναι μπεζ ή πολύ σκούρο, θα πρέπει να κάνετε κάτι για να του δώσετε μία ροζ ή κόκκινη απόχρωση ώστε να το πιει και πιο εύκολα.
Αν φτύνει το φάρμακο ή δεν μπορεί να το καταπιεί με τίποτα, καταφύγετε στο υπόθετο. Ρωτήστε τον παιδίατρο για τη σωστή δόση, ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του παιδιού.
Επιβραβεύστε το με ένα αυτοκόλλητο. Κάθε φορά που παίρνει μία δόση, δώστε του ένα αυτοκόλλητο από την αγαπημένη του παιδική ταινία, μέχρι να συμπληρώσει όλο το καστ και να νιώσει ότι τα κατάφερε.
Κάντε πολλές δοκιμές. Αφότου ρωτήσετε το γιατρό σας, μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικά φάρμακα με διαφορετικές γεύσεις μέχρι να βρείτε εκείνο που δεν είναι τόσο δυσάρεστο στο παιδί.
6 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε μητέρα
- Γενικά, το φάρμακο δεν απορροφάται εύκολα αν το συνδυάσετε με τροφή ή άλλα υγρά. Αν δεν έχετε άλλη επιλογή, δοκιμάστε σος μήλου ή χυμό πορτοκαλιού.
- Ρωτήστε το φαρμακοποιό αν είναι εντάξει να κάνετε σκόνη το χάπι. Κάποια δισκία πρέπει να μένουν όπως είναι προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
- Σιγουρευτείτε ότι το παιδί καταπίνει και δεν μασάει το δισκίο αφού έχει γίνει σκόνη. Μπορεί να έχει πολύ πικρή γεύση ή να κολλήσει στα δόντια του παιδιού με αποτέλεσμα να μην λάβει τη σωστή δόση.
- Μην λιώνετε ή παγώνετε το φάρμακο γιατί έτσι αλλοιώνετε τα συστατικά που περιέχει και επηρεάζετε την αποτελεσματικότητά του.
- Μην αποκαλείτε το φάρμακο καραμέλα γιατί έτσι μπερδεύετε το παιδί. Επίσης, φροντίστε να βρίσκεται σε σημείο που δεν μπορεί να φτάσει από μόνο του.
- Αν το παιδί δεν συνεργάζεται καθόλου, ενημερώστε το γιατρό σας.