Τα μωρά μπορεί να τρώνε ό,τι τους δίνετε, αλλά όσο μεγαλώνουν γίνονται όλο και πιο επιλεκτικά, με αποτέλεσμα να φτάνουν στη σχολική ηλικία και να τρώνε μόνο 2 ή 3 φαγητά. Κανείς δεν μπορεί να σας διδάξει πώς θα κάνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά ή με μέτρο, αλλά στην πράξη, υπάρχουν λάθη που κάνετε και πετυχαίνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Είστε πολύ αυστηροί και ελεγκτικοί με τα γλυκά. Οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν την οδό των μικρών μερίδων ώστε να δίνουν γλυκό στο παιδί, αλλά με μέτρο. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα παιδιά που θέλουν κι άλλο και δεν ικανοποιούνται ποτέ. Τι να κάνετε σαν εναλλακτική επιλογή: επιτρέψτε στα παιδιά -μία φορά τη βδομάδα- να τρώνε όσα γλυκά και ανθυγιεινά προϊόντα θέλουν, όπως γάλα με κουλουράκια ή πατατάκια με κόκκινη σάλτσα. Απλά σιγουρευτείτε ότι παραμένουν στο τραπέζι την ώρα που τα τρώνε. Εάν ικανοποιήσουν την επιθυμία τους, δεν θα έχουν την ίδια ανάγκη να τα τρώνε σε καθημερινή βάση.

Βάζετε μπροστά τους νόστιμα πράγματα αλλά τους λέτε όχι. Αυτή είναι η πιο προβληματική μέθοδος. Είναι τιμωρητικό να βλέπει τη σοκολάτα και να μην μπορεί να την απολαύσει. Τι να κάνετε εναλλακτικά: μπορείτε να έχετε ένα πιάτο με νόστιμα πράγματα και να το βάζετε στο τραπέζι μόνο όταν σκοπεύετε να το φάτε. Αν περισσεύει κάτι και θέλετε να το κρατήσετε, βάλτε το στο ψυγείο ή σε κάποιο ντουλάπι.

Ταΐζετε τα παιδιά τη στιγμή που λένε ότι πεινούν. Όσο όμως μεγαλώνουν, μπορεί να το λένε επειδή βαριούνται ή είναι αναστατωμένα. Τι να κάνετε εναλλακτικά: φτιάξτε μία ρουτίνα με γεύματα και σνακ ώστε να ξέρουν πότε τρώνε συνήθως. Έτσι τρώνε τη σωστή ποσότητα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δίνετε μεγάλη σημασία στα γλυκά και τα σνακ. Αν λέτε όλη την ώρα στα παιδιά πόσο βλαβερά είναι για την υγεία τους ή τα επιβραβεύετε δίνοντάς τους πατατάκια, τα κάνετε ακόμα πιο επιθυμητά στα μάτια τους. Τι να κάνετε εναλλακτικά: δώστε τους να φάνε μία φορά τη βδομάδα, σε μία προβλέψιμη στιγμή ώστε να ξέρουν ότι δεν είναι κάτι ιδιαίτερο.

Αγνοείτε τα αποτελέσματα του στρες. Όταν δίνετε στα παιδιά τροφές με πολλή ζάχαρη ή περισσότερη ενέργεια από όση δαπανούν, τότε δημιουργείται ένα άγχος που επηρεάζει όλη την οικογένεια. Τι να κάνετε εναλλακτικά: μην ξεχνάτε τις 3 λέξεις-κλειδιά. Ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και ύπνος. Επίσης, μειώστε το χρόνο που περνούν μπροστά σε μία οθόνη.