Τι να κάνετε αν το μικρό παιδί σας φέρεται βίαια

Όσο σοκαριστικό και αν ακούγεται, η επιθετική συμπεριφορά είναι απολύτως φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης του μικρού παιδιού. Οι νέες γλωσσικές δεξιότητες που αποκτά, η άγρια επιθυμία να δρα ανεξάρτητα και ο αυθορμητισμός που ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί, κάνουν τα παιδιά ιδανικούς υποψήφιους για σωματική εκτόνωση και επιθετικότητα. Σε ένα βαθμό, το χτύπημα και το δάγκωμα […]
26 Ιουνίου 2018 | 06:00

Όσο σοκαριστικό και αν ακούγεται, η επιθετική συμπεριφορά είναι απολύτως φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης του μικρού παιδιού. Οι νέες γλωσσικές δεξιότητες που αποκτά, η άγρια επιθυμία να δρα ανεξάρτητα και ο αυθορμητισμός που ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί, κάνουν τα παιδιά ιδανικούς υποψήφιους για σωματική εκτόνωση και επιθετικότητα. Σε ένα βαθμό, το χτύπημα και το δάγκωμα είναι νορμάλ για ένα παιδί προσχολική ηλικίας. Παρόλα αυτά, πρέπει να δείξουμε στο παιδί ότι η βία είναι μη αποδεκτή και πως υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Με ποιους τρόπους θα επιτευχθεί αυτό;

  • Διατηρώντας την ψυχραιμία σας. Αν φωνάξετε, μαλώσετε ή πείτε στο παιδί σας ότι είναι κακό, δεν θα βελτιώσετε την κατάσταση. Αν όμως δει ότι εσείς παραμένετε ψύχραιμοι κατά τη διάρκεια της δικής του έντασης, μαθαίνει κι εκείνο να ελέγχει αυτό που νιώθει.
  • Θέτοντας ξεκάθαρα όρια. Ανταποκριθείτε άμεσα σε αυτήν τη συμπεριφορά. Αν πάθει υστερία, βγάλτε το παιδί από το δωμάτιο δίνοντας time out για δύο λεπτά ώστε να ηρεμήσει και να καταλάβει τη σχέση αίτιου-αιτιατού.
  • Ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά. Αντί να δίνετε μεγάλη προσοχή στο παιδί όταν κάνει κάτι κακό, δώστε του προσοχή και όταν κάνει κάτι καλό. Αν δώσει τη σειρά του σε ένα άλλο παιδί στις κούνιες ή περιμένει υπομονετικά τη δική του, πείτε του μπράβο. Τα λόγια είναι πολύ ισχυρά.
  • Αν φέρεται βίαια στα άλλα παιδιά, πάρτε το από το χώρο και αφού ηρεμήσει, εξηγήστε του ότι μπορεί να επιστρέψει όταν θα είναι έτοιμο να παίξει χωρίς να χτυπάει τα άλλα παιδιά. Έτσι δεν του κάνετε κήρυγμα και καταλαβαίνει μόνο του τις συνέπειες.
  • Ανταποκριθείτε με συνέπεια. Αν το παιδί βλέπει ότι αντιδράτε πάντα το ίδιο στη βίαιη συμπεριφορά, το αναγνωρίζει και ξέρει τι να περιμένει.
  • Μιλήστε για τις εναλλακτικές. Όταν το παιδί είναι πια ήρεμο, ρωτήστε να μάθετε τι πυροδότησε αυτή του τη συμπεριφορά και μιλήστε για το πώς μπορεί να επικοινωνεί τα συναισθήματά του με τα λόγια. Επίσης, καλό είναι να ξέρει την αξία και τη σημασία της συγγνώμης.
  • Περιορίστε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αμέτρητες έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών ή tablets μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς καθώς το παιδί μεγαλώνει. Πρέπει να παρακολουθεί ο,τιδήποτε υπό τη δική σας επιτήρηση και αν είναι δυνατόν, να παίζετε μαζί του video games.
  • Διοχετεύστε αλλού την ενεργητικότητά του. Αν το παιδί δεν εκτονώνεται σωματικά, μπορεί να γίνει χαμός μέσα στο σπίτι. Επιτρέψτε του να βγάλει αλλού την ενέργειά του, μέσα από αθλήματα, τρέξιμο, ποδήλατο ή ό,τι άλλο το εκφράζει.
  • Ζητήστε βοήθεια από τον ειδικό αν το παιδί είναι ασυνήθιστα επιθετικό για αρκετές εβδομάδες στη σειρά, αν τρομοκρατεί και αναστατώνει τα άλλα παιδιά, αν επιτίθεται σε ενήλικες και αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version